• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C

Salih Orakcı: Gemide 5 metre yarık oluştu

Salih Orakcı: Gemide 5 metre yarık oluştu
Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakcı, Zeytinburnu açıklarında yan yatan kuru yük gemisinde 5-6 metre kadar yarık oluştuğunu belirterek, "Gemiye dolan suyu boşaltmak suretiyle durumu şu an için muhafaza etmeye çalışıyoruz" dedi.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakcı, Zeytinburnu açıklarında yan yatan kuru yük gemisinde 5-6 metre kadar yarık oluştuğunu belirterek, "Gemiye dolan suyu boşaltmak suretiyle durumu şu an için muhafaza etmeye çalışıyoruz" dedi. Orakçı, hava şartları nedeniyle gemiye müdahale etmekte zorlandıklarını söyledi.

Salih Orakcı, Zeytinburnu sahiline gelerek kurtarma çalışmalarını yerinde inceledi. Basın mensuplarının kazayla ilgili sorularını da yanıtlayan Orakçı, "Sabah saatlerinde 'Kayan 1' adlı gemi demir bölgesine inerken, Bakırköy açıklarında iki tane kuru yük gemisine temas ediyor. Yara almak suretiyle gemi bulunduğumuz bölgeye demirlemeye geliyor.

Demirlerken makine dairesine ve 4 nolu ambara su doluyor ve gemi sancak tarafına doğru yatıyor. Bu noktada ekiplerimiz olay yerinde. Ulaştırma Bakanlığı olarak, çevre ekipleri olarak, Sayın Valimiz de olayı takip ediyor. Şu an için bir endişe söz konusu değil. Olay başından beri takibimizde. Ancak beklenmedik durumlara da hazırlıklıyız. Gemi içinde şu anda bir kurtarma kaptanımız ve dalgıçlarımız var" dedi.

Hava şartlarının ağır olması nedeniyle gemiye müdahale etmekte zorlandıklarını ifade eden Orakcı, "Römorkörlerimizle gemiyi şu anda tutuyoruz. Can kurtarma botları hazır. Bundan sonraki süreci hep birlikte takip edeceğiz" diye konuştu.

Şu anda gemide su tahliyesi yapıldığını belirten Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakcı, "Gemide 5-6 metre kadar yarık var. Dolayısıyla gemiye dolan suyu boşaltmak suretiyle durumu şu an için muhafaza etmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu. Orakçı, "Bu bir çarpışma değil. Denizcilikte buna çatma diyoruz. Yani demirli duran iki tane gemiye, demire inmek suretiyle gelen geminin çarpması sonucu oluşuyor. Gemi kaptanının hava şartlarını, akıntı şartlarını hesaplayamamasından dolayı yaşadığımız bir olaydır.

Son zamanlarda insan hataları gittikçe artıyor. Tabii ki böyle hava şartlarını, her türlü riski gemi kaptanının hesaplaması lazım" dedi.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakcı, bir basın mensubunun "Kaptanın hatası mı var?" şeklindeki sorusuna, "Bunu bu şekilde söylemek anlamında söylemiyorum. Ama burada sonuçta yaşanan bir durum var. Bu durumda gemi kaptanının sorumluluğunda gerçekleşti. Bununla ilgili zaten Liman Başkanlığımız, Bakanlığımız tatbikatını yapacak, araştıracağız" şeklinde karşılık verdi.

Kıyı Emniyet Genel Müdürü Salih Orakçı, geminin Mısır'dan gelip Ukrayna'ya gittiğini ve boş olduğunu söyledi. Gemi kaptanının hava muhalefeti yüzünden Ahırkapı açıklarında demir almaya çalıştığını belirten Salih Orakçı, ancak geminin şiddetli lodos nedeniyle akıntıya kapıldığını anlattı. Salih Orakçı, "Sürüklenme sırasında iki gemiye çarpıyor. Geminde 13 mürettebat var. Kıyı emniyetten 5 görevli de gemide. 10 derece sağa yatmış durumda. Bulunduğu yerdeki derinlik 9 metre. Batması mümkün değil. Hava şartları yüzünden tam müdahale edemiyoruz. Kaptan da onaylarsa bizim yapacağımız en fazla karaya oturtmak olur. Hava şartları düzelirse daha farklı çalışabileceğiz. Şu an personel tahliyesi düşünülmüyor" dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim