• BIST 9645.02
  • Altın 2411.621
  • Dolar 32.5808
  • Euro 34.7866
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

'Samsun-Ceyhan boru hattı görüşmeleri durdu'

'Samsun-Ceyhan boru hattı görüşmeleri durdu'
Rusya'nın petrol taşımacılık şirketi Transneft Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayacak Samsun-Ceyhan petrol boru hattı ile ilgili görüşmelerin durduğunu açıkladı.

'Samsun-Ceyhan boru hattı görüşmeleri durdu'

Rusya'nın petrol taşımacılık şirketi Transneft Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayacak Samsun-Ceyhan petrol boru hattı ile ilgili görüşmelerin durduğunu açıkladı.

Moskova'da Reuters'a açıklamada bulunan Transneft Başkanı Nikolay Tokarev, rakip proje trans-balkan geçişli Burgas-Dedeağaç petrol boru hattı projesinin daha cazip olduğunu savundu.

Tokarev, "Elbette, Burgas-Dedeağaç petrol boru hattı projesi çok uygun. Bu konuda bir çok çalışma yaptık. Fizibilite çalışmaları tamam. Bu yıl bile hattın inşasına başlayabiliriz." değerlendirmesinde bulundu. Samsun-Ceyhan petrol boru hattında bir çok sorunun olduğunu iddia etti. Hatla ilgili zor sorulara cevap bulunamadığından yakınan Tokarev, taşımacılık ücretleri için öngörülen rakamların Boğaz geçişli maliyetlerin üzerinde olduğunu öne sürdü.

PUTİN, ERDOĞAN'A SÖZ VERDİĞİNİ AÇIKLAMIŞTI

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, İstanbul ve Çanakkale boğazlarının yükünü hafifletmesi beklenen Samsun-Ceyhan petrol boru hattının başarıya ulaşacağını umduğunu belirtmişti. Karadeniz tatil kenti Soçi'de 6 Eylül'de Uluslar arası Valday Düşünce Kuruluşu üyeleri ile bir araya gelen Putin, "Bu projenin verimli olduğunu düşünüyorum. Erdoğan'a bu projeye katılacağımıza söz verdik, öyle de yapacağız." taahhüdünde bulunmuştu

Türkiye'den Çalık grup, İtalyan Eni enerji şirketi, Rusya'nın dev petrol şirketleri Rosneft ve Transneft, Samsun-Ceyhan petrol boru hattı projesi ile ilgili 2009'da ilk protokolü imzalamıştı. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in mayıs ayında gerçekleşen Türkiye ziyaretinde imzalanan hükümetler arası anlaşma ile de desteklenen proje ile yıllık 60-70 milyon ton petrol taşınacak.

1,5-2 milyar dolara mal olacak proje ile ilgili son günlerde Rusya'da tartışmalar yaşanıyor. Transneft Başkanı Nikolay Tokarev Türkiye'yi suçlayarak masada Rusya'nın kabul edemeyeceği teklifler olduğunu ifade etmişti. Sürdürülen müzakereleri yetersiz bulan Tokarev, "Gerçeklerden hareket ederek sorunu çözmeliyiz. Ya da bu saçmalığa bir son vermeliyiz." eleştirisi getirmişti.

BULGAR HÜKÜMETİ ÇEVRE NEDENİ İLE RAKİP PROJEYE KARŞI

Bulgaristan'da 2007'de yönetimde bulunan Sosyalist hükümet Rusya ile Burgas-Dedeağaç petrol boru hattı ile ilgili anlaşma imzalamıştı. Ancak Haziran'da değişen yeni yönetim çevre ve yeterince ekonomik olmadığı gerekçesi ile 1,29 milyar dolara mal olması beklenen projeye olumlu bakmadığını bildirmişti.

Burgas-Dedeağaç petrol boru hattının yüzde 33'üne Transneft'in sahip olması öngörülürken, Rosneft ve Gazprom Neft de önemli ölçüde ortak oluyordu. Projeye Bulgaristan ve Yunanistan enerji şirketlerinin de ortak olması öngörülüyordu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim