• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

Samsun-Ceyhan'da pazarlıklar sürüyor

Samsun-Ceyhan'da pazarlıklar sürüyor
Rusya ile Türkiye arasında 20 milyar dolar değerindeki Mersin-Akkuyu nükleer santral anlaşmasının parlamentolarda onaylanmasının ardından, ikinci dev proje Samsun-Ceyhan'da da müzakereler sürüyor.

Samsun-Ceyhan'da pazarlıklar sürüyor

Rusya ile Türkiye arasında 20 milyar dolar değerindeki Mersin-Akkuyu nükleer santral anlaşmasının parlamentolarda onaylanmasının ardından, ikinci dev proje Samsun-Ceyhan'da da müzakereler sürüyor.

Rusya'nın petrol taşımacılık şirketi Transneft Başkanı Nikolay Tokarev, Samsun-Ceyhan'la ilgili yeni çerçeve anlaşmayı aralık ayında Türk hükümetine ilettiklerini söyledi. Rus basınına açıklamada bulunan Tokarev, "Aralık ayında İstanbul'da yaptığımız görüşmelerde işbirliği anlaşmamızın taslağını Türk tarafına ilettik. Böylece bu projedeki işbirliğimizin somut hale geldiğini ifade edebiliriz. Normal bir ekonomik model sürecinde çalışmalarımız sürüyor" dedi.

Yeni petrol boru hattı projesinde bir kısım zorlukların halen devam ettiğini, ancak tarafların bunların üstesinden gelmek için yoğun bir şekilde çalıştığına değinen Transneft başkanı, "Çalışma grupları neredeyse her ay toplanıyor. Geçen yıl olduğu gibi bu sadece bir konuşmadan da ibaret değil. Bugün tüm hesaplamaları yaptık" bilgisini verdi. Türkiye'nin ocak ayında İstanbul'da yeni bir toplantı yapma teklifinde bulunduğunu kaydeden Tokarev, görüşmenin içeriği ile ilgili bilgi vermek istemedi.

Tokarev geçen yıl eylül ayında yaptığı açıklamada Türkiye'yi suçlamış ve kabul edilemez şartlar ileri sürüldüğünü ifade etmişti. Samsun-Ceyhan üzerinden yapılacak petrol taşımacılığının boğazlardan yapılan tanker sevkıyatı ile rekabet edebilecek seviyede olmasını isteyen Moskova, bir kısım vergi indirimleri talep ediyor. Projeye Rus şirketleri Rosneft ve Transneft'in Çalık Holding ve Eni'nin yanısıra yüzde 25 ortak olmaları beklenirken, Ankara Moskova'dan daha fazla petrol sevkıyatını garanti etmesini istiyor. 50-60 milyon ton kapasitesi olan hatta Rusya 25 milyon ton sevkıyat garantisi veriyor.

Aralık ayında Türkiye'ye bir çıkarma yapan Rusya Başbakan Yardımcısı ve Türkiye-Rusya Karma Ekonomik Komisyon (KEK) eşbaşkanı İgor Seçin Samsun-Ceyhan'da anlaşmanın Mart ayının ortalarına kadar hazır olabileceğini ifade etmişti. 3 milyar dolara inşa edilmesi planlanan petrol boru hattı projesi ile ilgili ilk anlaşma Türkiye'den Çalık Grup ve İtalyan Eni enerji şirketi arasında Ekim 2009'da Milan'da ilk anlaşma imzalanmış, Rus petrol şirketleri Rosneft ve Transneft de tedarikçi şirketler olarak yer almıştı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim