• BIST 9524.59
  • Altın 2497.108
  • Dolar 32.5917
  • Euro 34.737
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Samsun, dolguyla 3 bin 500 dönüm büyüdü

Samsun, dolguyla 3 bin 500 dönüm büyüdü
Samsun sahilinde 50 yıldır süren dolgu çalışmaları sonucu kentin kara parçasının, 3 bin 500 dönüm (3 milyon 500 bin metrekare) büyüdüğü bildirildi.

Samsun 3 bin 500 dönüm büyüdü

Samsun sahilinde 50 yıldır süren dolgu çalışmaları sonucu kentin kara parçasının, 3 bin 500 dönüm (3 milyon 500 bin metrekare) büyüdüğü bildirildi.

Belediye Başkanı Yılmaz, ''Turizm için bize deniz ve kumsal lazım. Bunun için artık dolgu çalışması yapmayacağız'' dedi.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun'da dolgu çalışmalarının 1953 yılında Samsun Liman inşaatıyla başladığını söyledi.

Liman için bin 200 dönümlük bir alanın doldurulduğunu belirten Yılmaz, şunları kaydetti:

''Devlet Hava Liman Müdürlüğü tarafından başlatılan liman sahası yapımı için başlayan dolgu çalışmalarına daha sonra belediye devam etti. Belediyemiz tarafından ilk olarak halkımızın şuan rekreasyon alanı olarak kullandığı Doğu Park dolduruldu. 700 dönüm civarında bir alandır. Genelde yeşil alan ve park oluşturuldu. Bir köşesinde Samsunspor ve Tenis Kulübü bulunuyor. Buradaki dolgu çalışmalarının bitiminde Batı Park dolgu sahası yapılmaya başlandı. Burası da yaklaşık bin dönümdür. Atakum ilçesi sınırları içinde şuan çalışması devam eden 400 dönümlük bir dolgu sahası oluşturulmaktadır. Burasını da park olarak düzenledik. Amazon Köyü, Amazon Tepesi, kanal, çocuk dünyası gibi halkın ilgisini çeken yapılar yerleştirdik'' dedi.

Kurupelit Bölgesi'nde liman inşaatı dolgusu ve sahil yolu yapımı için denizi doldurduklarını ifade eden Yılmaz, ''Dolgu sahalarının bulunduğu alanlar tamamlandığında Samsun'un en değerli yerleri olacak. İnsanlarımıza açık kullanılabilir hale getirilecek. Dolgular sayesinde de şehir denize doğru genişlemiş oldu. Yaklaşık 3 bin 500 dönüm kentimiz büyüdü'' dedi.

Dolgu sahalarının kentin coğrafyasından kaynaklanan ihtiyaçtan değil, inşaat ve kazı çalışmalarından çıkan hafriyatı depolamak için duyulan ihtiyaç nedeniyle oluşturulduğunu kaydeden  Yılmaz, ''Şehirdeki hafriyatı denizde dolgu yaparak teşkil etmek istiyoruz ama kıyı disiplini, deniz kara ilişkisindeki ahengi ve barışı bozmayacak şekilde yapıyoruz. Zaten Ulaştırma Bölge Müdürlüğü de sahillerdeki bu ahengin bozulmasına iyi gözle bakmıyorlar. Deniz'de bu tür müdahaleleri pek sevmiyor. Bu tür yapılan dolgular denizi tahrik ediyor ve başka yerden denizin kara parçasını tehdit etme gibi bir olayla karşılaşıyoruz. Tabi bunu pek sevmiyoruz ama hafriyatları uygun şekilde denizde dolgu yaparak disipline ediyoruz. Bu dolgu sahaları da bittikten sonra güzel rekreasyonlara tabi tutarak, ağaçlandırarak, kent insanının ihtiyacı olan yeşil alanı buralarda oluşturmaya çalışıyoruz'' diye konuştu.

Bundan sonra denizi doldurarak bu tür rekreasyon alanları yapmak istemediklerini belirten Yılmaz, şöyle devam etti:

''Turizm için bize deniz ve kumsal lazım. Bunun için artık dolgu çalışması yapmayacağız. Sadece Samsun'un doğu tarafında eski Azot Gübre Fabrikası'nın bulunduğu yerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan 40 hektarlık bir dolgu sahası için izin aldık ama bu çalışmaya başlamadık. Bunu gerçekleştirdikten sonra artık dolgu olmayacak. Zaten Bakanlıkta kıyıları koruma planı yaptı. Herkes istediği yere istediği şeyi yapamayacak. Samsun önünde çok acil ihtiyaç olmadığı takdirde deniz doldurulmayacak. Yeterince dolgu işlemi yapıldı. Şimdi artık sahillerin kumsalların oluşturulması ve turizme kazandırılması gerekiyor. Bizimde amacımız ve hedefimiz budur.''

''HEM İYİ HEM DE KÖTÜ TARAFLARI OLDU''

Samsunlu Salih Erdem ise, 30 yıl önce Batıpark'ta dolgu olmadığı için hemen Ankara-Samsun Karayolu'nun yanında denize girdiklerini ve balık avladıklarını söyledi.

Denizde doğal olarak çukurlarda yıllardır çok sayıda balık tuttuklarını ifade eden Erdem, ''Dolgu yapılmasıyla birlikte çok eski olan balık yuvaları tamamen yok oldu. Yuvalar olmayınca balıklarda bu bölgeyi terk etti. Artık eskisi gibi balık tutulmuyor. Ancak, dolgu sahalarında Samsun'da insanların nefes alması için çok güzel bir parklar oluşturuldu. Samsun'a 10 yıl önce gelen bir insan 10 yıl sonra tekrar geldiğinde artık kentimizi tanıyamıyor. Fuarın olduğu bölgede deniz çok kötü kokuyordu, bu da dolgu yapıldıktan sonra yok oldu. Yani dolgu çalışmalarının hem iyi tarafı hem de kötü tarafı oldu'' şeklinde konuştu.

Dolgu alanlarında Valilik, Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı, Ulaştırma Bölge Müdürlüğü, Atatürk Kültür Merkezi, Serbest Bölge, Toprak Mahsulleri Ofisi, Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü, İlkadım Atletizm Stadı, Anakent Sosyal Tesisleri ve Samsun Limanı gibi kamu kurumlarının hizmet amaçlı kullandıkları binalar bulunuyor.

Ayrıca fuar bölgesi, Yat Limanı, Yabancılar Çarşısı, Hayvanat Bahçesi, Sevgipark, Batıpark, Doğupark, Samsunspor ve Amazon Adası gibi yerler dolgu sahalarının içinde yer alıyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim