• BIST 8718.11
  • Altın 2246.928
  • Dolar 32.3334
  • Euro 35.1703
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C

Sapanca Gölü koruma altına alınıyor

Sapanca Gölü koruma altına alınıyor
Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, İzmit ve Sakarya illerine içme ve kullanma suyu sağlayan Sapanca Gölü'nün korunması ve su kalitesinin iyileştirilmesi için Havza Koruma Planı ile Özel Hüküm Belirleme çalışması yapacak.

Çalışma kapsamında göl havzalarının coğrafi, jeolojik, sosyo ekonomik, altyapı bakımından mevcut durumu ayrıntılı olarak belirlendikten sonra yeraltı suyu potansiyeli ve yıllık güvenli çekilebilir su miktarı hesaplanacak. Ruhsatlı kuyular ve kullanım amaçlarının belirlenmesinin ardından yer altı suyu hareketleri incelenerek, bağlantılı olduğu göller ve dereler ile etkileşimleri ortaya konulacak ve havzalardaki derelerin akım debileri belirlenecek. Su kaynaklarının drenaj alanı, ortalama özgül debi, yüzey alanı, ortalama derinliği, maksimum su kotu hesaplanacak. Su kaynaklarının beslenme ve boşalma miktarları ortaya konulacak. Kullanım alanları için ayrılan su miktarı belirlenecek. İçme ve kullanma suyu ihtiyacı alanlarına göre ayrı ayrı saptanacak.

Toprak sınıflarının de tespit edileceği çalışma kapsamında, havzalarda ve su kaynaklarında mevcut bitki ve hayvan yaşamı da kayıt altına alınacak.

SUYU KİRLETEN KAYNAKLAR TESPİT EDİLECEK

Su kalitesini etkileyen kirletici kaynakların ortaya konulacağı çalışmada, mevcut evsel nitelikli atıksu miktarı ile yerleşimler için en uygun atıksu bertaraf yöntemleri belirlenecek. Aynı çalışma katı atık konusunda da gerçekleştirilecek. Endüstriyel kirleticilerin de mercek altına alınacağı çalışmada, havzalardaki tüm sanayi faaliyetleri ile bunlardan kaynaklanan arıtma ve atık bertaraf durumları kayıt altına alınacak. Sanayi dışında tarımsal faaliyetlerin de kirletici etkisi ortaya çıkarılacak. Yer altı ve yer üstü sularının kalitesinin ayrıntılı analizinin yapılacağı çalışma kapsamında, göl havzalarının korunması için yapılması gerekenler ile mesafeye göre bazı kirletici faaliyetlere sınırlama getirecek koruma alanları da tespit edilecek.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim