• BIST 9079.97
  • Altın 2323.863
  • Dolar 32.3631
  • Euro 34.9444
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C

Savunma sanayi atağa kalktı

Savunma sanayi atağa kalktı
Uluslararası alanda rekabet edebilmek için kendi teknolojisini üreten Türk savunma sanayi sektörü, büyük bir atağa kalktı.

 

Ülke güvenliği nedeniyle stratejik bir sektör olan savunma sanayide taklit dönemi bitti. Kendi teknolojisini üretmeye başlayan sektör, ihracat bağlamında büyük bir atağa geçti. Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği (SSİ) kayıtlarına göre; Türkiye'nin savunma sanayi ihracatı bu yılın Ocak-Ağustos arası döneminde 832 milyon dolara çıktı. Geçen yılın aynı dönemine göre artış oranı da yüzde 70 olarak hesaplandı.
 
Sektörde yıl sonuna kadar 1,5 milyar dolarlık ihracata ulaşılması öngörülürken, sektörün bu yıl en fazla ihracat yaptığı ülke yüzde 39,2'lik oranla ABD oldu. Bu ülkeye uçak ve helikopter malzemeleri başta olmak üzere, elektronik harp silahlarına kadar pek çok ürün ihraç edildi.
 
İkinci en fazla ihracat yapılan ülke ise yüzde 9,2 payla Suudi Arabistan oldu. Bu ülkeyi Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Irak, İtalya, İspanya, Fransa, Almanya ve Ruanda'nın takip etti.
 
Sektör tarafından bazı ülkelere de hizmet ihraç ediliyor. Mesela Malezya'nın insansız deniz aracı projesini Türkiye geliştiriyor.
 
Bu arada dünya genelinde savunma ve güvenlik harcamaları 1 trilyon 738 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştı. Türk savunma sanayi sektörü, geliştirdiği özgün projeler ile buradan daha fazla pay almak istiyor. Sektör, Türkiye'yi savunma sanayi ihracatında dünyada 6. sıraya taşımayı hedefliyor.
 
www.UlasimOnline.Com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim