• BIST 9079.97
  • Altın 2324.337
  • Dolar 32.3593
  • Euro 34.9423
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Savunma sanayii hedef büyüttü

Savunma sanayii hedef büyüttü
Ekonomide katma değeri yüksek üretime odaklanan Türkiye'de bu sektörlerden biri olan savunma sanayii hedef büyüttü.

 

Yıl sonunda 1,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmesi beklenen sektörün en fazla ürün gönderdiği ülke ABD oldu.
 
Türkiye savunma sanayii ihracatı yılın ilk 8 ayında yüzde 70 artış göstererek 832 milyon dolara yükseldi. En fazla ihracat yapılan ülke yüzde 39,2 payla ABD oldu. Yıl sonuna kadar 1,5 milyar dolar ihracat yapması beklenen sektörün 2023 yılında 25 milyar dolar ihracat rakamına ulaşması hedefleniyor.
 
1 yıl önce kurulan Savunma ve Havacılık Sanayii İhracatçıları Birliği ihracatta atağa geçmek için çalışmalarını artırdı. 'Savunmadan atağa' sloganıyla hareket eden birlik, savunma sanayiindeki ileri teknoloji ve yüksek katma değer ile ülke ekonomisine katkı sağlamayı planlıyor.
 
Savunma ve Havacılık Sanayii İhracatçıları Birliği Başkanı Latif Aral Aliş, savunma sanayiinin ihracat odaklı gelişmesinin Türkiye'nin askerî gücünü artıracağını söyledi. Savunma yatırımlarının ileri teknolojiye dayandığını ve yüksek katma değer ürettiğini belirten Aliş, bu yönüyle ekonomiye önemli bir katkı sağlayacağını kaydetti.
 
Savunma sanayii sektörünün öneminin ülkemizde son yıllarda daha iyi anlaşıldığına dikkat çeken Aliş, ilerleyen yıllarda Türk savunma sanayiinin dünya ile yarışır bir konuma geleceğini ifade etti. Ocak-ağustos döneminde savunma sanayii ihracatının yüzde 70 artarak 832 milyon dolara ulaştığı bilgisini veren Aliş, hedeflerinin dünyada ihracat yapan ilk 6 ülke arasında bulunmak olduğunu ifade etti.
 
Aliş, 8 ayda yüzde 39,2 payla en fazla ihracatın Amerika Birleşik Devletleri 'ne yapıldığını belirterek, "Uçak ve helikopter malzemeleri başta olmak üzere elektronik harp silahlarına kadar pek çok ürünü ABD'ye ihraç ediyoruz. ABD'nin ardından da yüzde 9,1'lik payla Suudi Arabistan geliyor.
 
Bu ülkeye tanklar, zırhlı savaş taşıtı aksanları, fişekler, roket fırlatıcıları gibi çeşitli ekipmanlar ihraç ediyoruz. Ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Irak, İtalya, İspanya, Fransa, Almanya ve Ruanda, ihracat yaptığımız diğer ülkeler arasında yer alıyor." diye konuştu.
 
Bazı ülkelere mal değil hizmet ihraç ettiklerinin altını çizen Aliş, "Malezya'nın insansız deniz aracı projesini Türkiye olarak bizler geliştiriyoruz. Şüphesiz ki yakaladığımız bu ivmeyi daha yukarılara çıkarmak hedefiyle gözümüzü uzaklara diktik. Sıradaki hedeflerimiz ise Orta Asya, Uzakdoğu ve Afrika." dedi.
 
Savunma sanayiinde uygulanacak yeni politikalar neticesinde binlerce küçük ve orta boy işletme oluşacağını söyleyen Aliş, KOBİ'lerle ortak çalışarak ihracat pazarındaki çeşitliliği artırmayı, bu sayede iç piyasadaki yerlilik oranını yükseltmeyi hedeflediklerini kaydetti.
 
İhtiyaç yönetimi, tedarik ve lojistik süreçlerini yeniden yapılandırmak için üniversiteler, Ar-Ge merkezleri ve TÜBİTAK ile işbirliği yaptıklarını ifade eden birlik başkanı, özellikle sektörde uzmanlaşmış insanlar yetiştirerek uluslararası alanda rekabet imkânlarını artırmak istediklerini söyledi.
 
Dünyada savunma sanayii alanında faaliyet gösteren ABD, Rusya, Almanya, Fransa ve İngiltere'nin pazarın yüzde 66'sına hakim olduğunu kaydeden Aliş, Türkiye'nin dünya savunma sanayii pazarında altıncı sıraya yükselmesinin mümkün olduğunu dile getirdi.
 
www.UlasimOnline.Com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim