• BIST 9812.78
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 24 °C

Scania ve MAN, da birleşme zamanı

Scania ve MAN, da birleşme zamanı
Avrupa’nın önde gelen otomotiv grubu Volkswagen AG (VW), Alman ağır vasıta üreticisi MAN’daki hisse oranını yüzde 30’dan yüzde 55.9’a çıkardı.

İsveçli ağır vasıta üreticisi Scania’nın da çoğunluk hissesinin sahibi olan VW, böylece yılda 200 milyon Euro tasarruf sağlayacağı Scania ve MAN birleşmesinin de önünü açmış oldu.

Ağır vasıtada tek marka yaratarak Avrupa’nın diğer ağır vasıta üreticisi olan Daimler ve Volvo’nun karşısında daha güçlü şekilde durmayı hedefleyen Volkswagen, MAN’daki sermaye hissesi oranını da yüzde 53.7’ye ulaştırdı. VW, 2007 yılında MAN’daki payını yüzde 30’a çıkardığında, şirketin çoğunluk hissedarı olmayı hedeflediğini o dönemde açıklamıştı. Böylece VW, MAN’ın 36 milyondan fazla hissesi için bugüne kadar 3.4 milyar Euro ödemiş oldu.

Winterkorn fazlasıyla memnun

Grup olarak sonuçtan fazlasıyla memnun olduklarını açıklayan Volkswagen CEO’su Martin Winterkorn, “Sonuç olarak hissedarlarımızın, çalışanlarımızın ve müşterilerimizin hayalini kurduğu Scania, MAN ve Volkswagen sinerjisini yaratma fikrini gerçeğe dönüştürmeye çok yaklaştık” diye konuştu.

MAN tarafından yapılan açıklamada da “Hissedarlarımız MAN’ın VW ailesinin bir parçası olmasını onayladı. MAN’ın uzun geçmişinde yeni bir sayfa açıyoruz. Bu durumdan doğacak avantajları da bir şans olarak görüyoruz. VW’nin Alman kanunlarından tüm onayları almasın için her türlü desteği vermeye hazırız” ifadesi kullanıldı.

VW’nin mayıs ayında yaptığı teklif MAN’ın 13.8 milyar Euro piyasa değerinde olduğunu ortaya koydu. VW, MAN’ın halka açık olan hisseleri için hisse başına 95 Euro, imtiyazlı hisse başına ise 59.90 Euro ödedi. VW mayıs ayında yaptığı teklifte MAN hisselerine daha düşük bir fiyat verdi. Ancak MAN hisselerinin değer kaybetmesinin ardından VW, teklifini biraz daha iyileştirerek MAN’ın çoğunluk hissedarı olmayı başardı. Öte yandan VW’nin yüzde 71 hissesine sahip olduğu Scania’nın yüzde 17.4’ü de MAN’ın elinde bulunuyor.

10’uncu marka olacak

VW Grubu’nun bünyesine kattığı 10’uncu marka olmaya hazırlanan MAN, Scania ile güçlerini birleştirerek gruba yılda 200 milyon Euro tasarruf etmesini sağlayacak. Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Seat, Skoda, Volkswagen, Volkswagen Ticari ve Scania markaları bulunuyor. VW, 2018 yılına kadar dünyanın en büyük otomobil grubu olmayı hedefliyor.

Türkiye’deki cirosu 220 milyon Euro’yu aşıyor

OTOBÜSTE en önemli üretim üslerinden birisi Türkiye’de bulunan MAN, 1966 yılından bu yana MAN Türkiye adı altında 41 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. 2009 yılında 220 milyon Euro ciro elde eden MAN Türkiye’nin dışında, Almanya, Polonya, Meksika ve Hindistan’da da üretim tesisleri bulunuyor.

İSTANBUL HABER AJANSI

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim