• BIST 9079.97
  • Altın 2323.945
  • Dolar 32.3564
  • Euro 34.9234
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Schengen’de domino etkisi

Schengen’de domino etkisi
Almanya’nın Schengen anlaşmasının öngördüğü serbest dolaşımı askıya almasının ardından Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Polonya da ulusal sınırlarında kontrollere başladı. Fransa kontrollerin dış sınırlarda yapılmasını savunuyor
Avrupa kıtasının siyasi ve ekonomik entegrasyonunu öngören Avrupa Birliği (AB) projesinin en temel taşlarından serbest dolaşım hakkı sarsılıyor. AB’nin en büyük ülkesi Almanya’nın mülteci akını karşısında ulusal sınırlarında kontrolleri başlatarak Schengen anlaşmasını askıya alması karşısında Doğu Avrupa ülkeleri de bu örneği takip etmeye başladı. Avusturya, Slovakya vePolonya; pasaportsuz ve polis kontrolsüz geçişleri askıya aldığını duyurdu. 
 
‘Ordu göreve’ 
 
Dün Brüksel’de AB’ye üye devletlerin içişleri bakanlarının toplantısı öncesinde açıklama yapan Avusturya İçişleri Bakanı Johanna Mikl-Leitner, Viyana yönetiminin ‘Almanya’nın yaptığı gibi ilerleyeceğini ve geçici sınır kontrolleri yapacağını’ belirtti. Polonya Başbakanı Ewa Kopacz da benzer bir açıklama yaparak Almanya ve Fransa’nın üye devletlerin tamamından talep ettiği zorunlu mülteci kotası uygulamasını kabul etmeyeceklerini vurguladı. Slovakya ise komşu Avusturya ve Macaristan’la sınırlarında 220 polisle kontrole başladığını açıkladı. Çek Cumhuriyeti önceki gün Avusturya sınırında kontrol mekanizmasını tekrar devreye sokmuştu. Avusturya, Macaristan sınırına asker göndereceğini açıklarken Macaristan; Sırbistan’la 175 kilometrelik sınırına diktiği dikenli teli korumak için şimdiden 4 bin askeri görevlendirdi. 
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise “Avrupa’nın sınırlarına riayet edilebilmesi konusunda gerekenin yapılması için çalışıyoruz. Kontroller Avrupa’nın dış sınırlarında  yapılmalı. Bu konuda çok ihtiyatlıyız ve ısrarcıyız” açıklamasını yaparak üye devletleri Schengen anlaşmasına bağlı kalmaya çağırdı.  
 
1 milyon kişi
 
Almanya her ne kadar sınırlarında kontrol mekanizmasını geri getirse de kabul edeceği mülteci sayısını yükselteceğini açıkladı. Alman Şansölyesi Angela Merkel’in yardımcısı Sigmar Gabriel, “Almanya’nın bu yıl içişleri bakanlığının öngördüğü gibi 800 bin değil de; 1 milyon mülteci alacağına dair çok işaretler var” dedi. Merkel hükümeti eylül başında; sığınmacıların ilk ayak bastıkları AB ülkesinde kalmasını şart koşan Dublin II Anlaşması’nı uygulamayacaklarını ve ülkeye ulaşmayı başaran Suriyeli, Somalili ve Afganları sığınmacı olarak alacaklarını duyurmuştu. Almanya ayrıca 30 insan kaçakçısını gözaltına aldığını açıkladı.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim