• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C

SDÜ'den Hava Araçları için pomza önerisi

SDÜ'den Hava Araçları için pomza önerisi
Dünyadaki toplam rezervin yaklaşık yarısının Türkiye’de bulunduğu pomza, hava araçlarında kullanılması halinde hava araçlarındaki olası yangının gelişiminin yüzde 60 oranında azalacağı öğrenildi.
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Pomza Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde yapılan deneylerde, hava araçlarında ısı ve ses yalıtımını sağlamak için kullanılan ve yüksek yanma özelliğine sahip suni mantar ve pamuğun yerine pomza maddesinin kullanılması halinde, hava araçlarındaki olası yangının gelişiminin yüzde 60 oranında azalacağı bildirildi.

Pomza Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lütfullah Gündüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, volkanik bir kayaç olan pomzanın Türkiye'deki rezevlerinin 9,5 milyar metreküp olduğunun tahmin edildiğini söyledi. Pomzanın 180'in üzerinde sektörde kullanıldığını dile getiren Gündüz, bu alanlarından birinin de hava araçları olduğunu kaydetti.

Hava araçlarında ısı ve ses yalıtımını sağlamak için genellikle suni mantar ile pamuk türevlerinin kullanıldığına dikkati çeken Gündüz, bu maddelerin her ne kadar ısı yalıtımı sağlamak için kullanılsa da helikopter veya uçakta seyrüsefer halinde çıkabilecek bir yangını önlemede etkili olamayacağını bildirdi.

Söz konusu maddelerin, madde özelliklerinden dolayı olası bir yangını emmek bir yana, daha da genişleteceğini vurgulayan Gündüz, bu maddelerin herhangi bir yangın durumunda alevi hızla yayan malzemeler olduğuna değindi.

En büyük özelliği ısıya olan dayanaklılığı

Uçak ve helikopterlerin iç yalıtımlarının tamamen yanıcı olmayan malzemelerle yapılması gerektiğine işaret eden Gündüz, doğal özelliği yüksek ısı derecelerine dayanabilmesi olan pomzanın, bu anlamda hava araçlarının ısı yalıtımında kullanılabileceğini anlattı.

Pomzanın mikronize hale getirilip, bazı kimyasal birleşenlerle karıştırılarak ısı ve sese son derece dayanıklı birer ürün türevi haline getirebileceğini dile getiren Gündüz, şunları söyledi:

''Bu konuda çok yoğun Ar-Ge çalışması yaptık. Hava araçlarında, onun muadili olacak ürünlerle karşılaştırdığımızda pomza, büyük katma değer sağlamaktadır. Diğer türev malzemeler ısıya dayanıklı malzemeler değil. Uçakta kullanılan bu ürünlerin dezavantajları ortadan kaldırmak, hava aracını daha güvenli hale getirmek açısından pomza, diğer malzemelere göre tercih edebilecek ciddi bir alternatiftir. Pomza, geliştirilmiş kompozit malzemelerle yaklaşık yüzde 60'lara varan oranlarda daha iyi bir performans sergilenebilmektedir.''

Pomzanın diğer türlere göre daha hafif olduğuna da dikkati çeken Gündüz, pomzanın sağladığı yüksek ısı performansının yanında akustik konfor ve ses yalıtımında da yüksek başarı elde edildiğini kaydetti.
 
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim