• BIST 9766.42
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

“Sedov” yelkenlisi devrialeme hazırlanıyor

“Sedov” yelkenlisi devrialeme hazırlanıyor
“Sedov” yelkenli geminin devrialem gezisine çıkmasına kadar birkaç gün kaldı.

“Sedov” yelken gemisi: devrialem gezisi öncesinde 

“Sedov” yelkenli geminin devrialem gezisine çıkmasına kadar birkaç gün kaldı.  İleride gemiyi, dünyanın 20 ülkesi ile 32 limanına uğraması da içinde, 14 ay sürecek 45 deniz milinden oluşan yol bekliyor. Şimdiki gezi, Rusya devletçiliğinin 1150 kuruluş yıldönümü ile büyük Rusya coğrafi keşiflerinin tarihine ayrıldı.

Ünlü yelken gemisi, Kuzey Buz Denizi, Atlas, Pasifik ve Hint okyanuslarında, Avrupa, Güney ve Kuzey Amerika, Asya ve Afrika kıyıları boyunca hareket edecektir. Gemi, 19.yüzyılın başlarında gerçekleştirilen  İvan Kruzenştern’in başında bulunduğu ilk Rus devrialem gezisinin güzergahını tekrarlayacaktır. Bununla birlikte, büyük Rus öncülerini anma idesinin, devrialem gezisinin birsıra kara gezisiyle tamamlanması kararlaştırıldı. Rusya cumhurbaşkanı tarafından Rusya tarihinin yılı ilan edildiği yılda proje katılımcıları karşısında Rusya’nın dünya cografi keşifler tarihine yaptığı katkısını hatırlatmak ödevi duruyordu. Bunu, “Rusya’nın sesi” radyosuna demeç veren “2012-2013 Devrialem gezisi”nin başlıca organizatörü rolünde çıkan Rusya Federasyonu balıkçılık ajansının temsilcisi Lübov Yolkina söyledi. Lübov Yolkina, “Sedov” yelkenli gemisinin yapacağı gezinin, bir sıra proje birleşmesiyle ilgi çektiğine işaret etti.

Geziye, “ Yedi cesur” adlı proje ile, Rusya cografi kurumunun katılımı ve Dünya Vahşi doğa fonunun desteğiyle gezmen Leonid Kruglov katılacaktır. “Devrialem gezilerinin tarihi:  Kruzenştern’den Sedov’a kadar” adlı projeyle İvan Kruzenştern’in torun torunu Aleksey Kruzenştern’in yer alması bekleniyor. “Rus şovalyeleri” adlı grup, gemide “Şovalye bölümünü” kuracak, yeni rekorlar tesis edecek, dünyanın dört bir bucağından seyircileri gerçek Rus babayiğitliğiyle şaşırtmak niyetinde. Elbette ki dünyanın tüm limanlarında “Sedov”, iktidar temsilcileri, politika, toplum ve kültür adamlarıyla yapılacak görüşmelerin sahası olacak.

20 mayıs San-Peterburg’da devrialemin start almasından birkaç gün önce, “Sedov” yelken gemisini uğurlama törenleri başlayacak. Büyük Petro’nun adını taşıyan Antropoloji ve etnografya müzesi “Kunstkamera”da gezmenlere Birinci Rus devrialem gezisinden getirilen  nümuneler sergileniyor. “Yedi cesur” projesinin katılımcısı etnograf ve bilgesel yapımcısı Leonid Kruglov fotograf eserlerinin sergisini açacaktır. Kruglov, böyle türden artık 6 geziye katılmış oldu. Şimdiki deniz gezisi ise projenin son noktası olacaktır.  Bir yıl içinde sergi devrialemle ilgili yen fotograflarla doldurulacaktır. Bunun dışında, San-Peterburg’da Kruglov’un çevirdiği filmin prömyeri düzenlenecek.

Bu film, Hindistan’da “Afanasiy Niktin izinde” adlı misyon sırasında çekildi. Hindistan’da çingenelerle iki ay dolaştığım sırada çekildi. Asıl onlar, beni, hayatımda yer alan en sıra dışı şeylerin yer aldığı Kerala eyaletinde en ilgiçekici bir yere ulaştırmışlardı. Krişna ilahı ve eşi Parvati şerefine gerçek ateş etkinlikleridir. Anlardan biri beni heyecana düşürdü. İnsan ateş içine girdi ve ta merkezinde kaldı. Sağ kaldıktan başka, ateşten yanıksız etkilenmeden çıktı.

Yer alacak devrialem gezisinin katılımcılarını yeni eşi olmayan serüvenler bekliyor. Çünkü onların ilk Rus gezmenleri olan Laptev kardeşler, Vladimir Arsenyev, Aleksandr Bulatoviç, Nikolay Mikluho-Maklay, Faddey Bellinsgauzen, Nikolay Prjevalskiy ve Afanasiy Nikitin izinden geçmeleri gerekecek.

Denize açılmaları öncesinde gezmenler devrialem gezisi onuruna verilen baloya davet edildi. Peterburglular ile konuklarını da sürpriz bekliyor: yalnız bir gün,18 mayısta 91 yaşında olan “Sedov” yelken gemisi, dünyada en büyük eğitim gemisi  olarak tüm istiyenler için açık kalacak.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim