• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C

Şehirler arasında 'cruise' rekabeti

Şehirler arasında 'cruise' rekabeti
Akdeniz’de 15 milyar dolarlık bir pazara ulaştığı tahmin edilen kruvaziyer turizminde Türk şehirleri daha fazla pay almak için tanıtım çalışmalarını artırdı.

Akdeniz’de 15 milyar dolarlık bir pazara ulaştığı tahmin edilen kruvaziyer turizminde Türk şehirleri daha fazla pay almak için tanıtım çalışmalarını artırdı. Dünyanın diğer ucunda yapılan bir ‘cruise fuarında’ birden fazla Türk şehirlerinin standını görmek mümkün.

İstanbul’dan Mersin’e kadar Türk limanları daha bahara girmeden cruise (gemi seyahati) sezonunu açtı.  Turizm acentaları ve limanların cruise şirketlerle yaptıkları anlaşmalar, bu yıl Türkiye’ye gelen kruvaziyer gemi ve yolcu sayılarının artacağını gösteriyor. Geçmiş yıllarda genellikle küçük gemilerin rotasında olan Türk limanlarına bu yıl 5 bin yolcu kapasiteli gemiler dahi gelecek.

Karaköy bu yıl 600 gemi bekliyor

İstanbul’da kruvaziyer turizm, Salıpazarı-Karaköy Limanı’na 1500 yolcu ve 535 tayfasıyla İtalya’nın Cenova limanından yola çıkan “MSC Melody” adlı geminin yanaşmasıyla başladı. İtalya’nın Cenova limanından 205 metre uzunluğunda, 35 bin 143 groston ağırlığındaki “MSC Melody” adlı gemi ile yola çıkan 1500 turist, gün boyu İstanbul’u gezme fırsatı buldu.

Türkiye Denizcilik İşletmeleri Genel Müdürlüğünden aldığı bilgiye göre, tarihi dokusu ve turistik mekanlarıyla her yıl milyonlarca yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırlayan İstanbul’a, kruvaziyerle gelen turistler de hareketlilik katacak. Geçen yıl 430 gemi ile 620 bin 283 turistin geldiği Salıpazarı-Karaköy Limanı’na, bu yıl içinde yaklaşık 600 kruvaziyer ile 800 bin yolcunun gelmesi bekleniyor. Kente kruvaziyer gemiler, daha çok Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerden geliyor. Kruvaziyer gemilerin yolcuları çoğunlukla, İtalyan, Alman, Amerikalı, Rus ve İsrailli yolculardan oluşuyor.

Yüzen şehir ‘Divina’ haziranda gelecek

İstanbul’a Haziran ayında gelmesi beklenen İtalyan bandıralı 5 bin kişilik “MSC Divina” adlı gemi, bugüne kadar yanaşan gemilerin en büyüğü olacak. İtalya’nın Venedik Limanı’ndan yola çıkacak olan 340 metre uzunluğunda ve 137 bin 936 groston ağırlığındaki “MSC Divina”, 5 bin yolcusu ve 1370 personeli ile gelecek. “MSC Divina” gemisinin yıl içinde İstanbul’a 22 sefer yapması planlanıyor.

İzmir pazarı kaybetmek istemiyor

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, kentin kruvaziyer turizmin yükselen yıldızı haline geldiğini, yakalanan ivmenin kaybedilmemesi gerektiğini bildirdi.

İZTO’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, İZTO’da düzenlenen toplantıda, İzmir’deki meslek odalarının temsilcileri, Alsancak Kruvaziyer Limanı Projesi’yle ilgili görüşlerini Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Gayrimenkul İşlemleri Proje Grup Başkanı Adnan Gürdal’a aktardı. İZTO Başkanı Demirtaş, meslek odalarının görüşlerine saygı duyduklarını, ulaşım ve ticari yoğunluk ile ilgili görüşlerin son derece önemli olduğunu belirtti. Kruvaziyer Limanı yaparken mevcut kruvaziyer gemi trafiğini sekteye uğratacak bir yöntemden kaçınılması gerektiğine dikkati çeken Demirtaş, açıklamada “İzmir, kruvaziyer turizmin yükselen yıldızı haline geldi. Bu yakalanan ivmenin kaybedilmemesi gerek. Gemileri kaçırırsak bir daha getirmemiz çok zor olur” görüşünü bildirdi. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Gayrimenkul İşlemleri Proje Grup Başkanı Adnan Gürdal ise meslek odalarının ve sivil toplum örgütlerinin görüşlere büyük önem verdiklerini, tüm görüşleri titizlikle değerlendirdiklerini ifade etti. İzmir Alsancak Limanı’nın bir cazibe merkezi haline geleceğini ifade eden Gürdal, ulaşım, çevre ve diğer konulardaki her türlü duyarlılığın karşılanacağı A sınıfı bir kruvaziyer limanının yapılması için dikkatle çalıştıklarını kaydetti. Akdeniz çanağında 15 milyar dolarlık kruvaziyer turizm pastası olduğuna işaret eden Gürdal, Türkiye’nin bu pastadan aldığı payı artırmaya çalıştıklarını ifade etti. Ulaşımla ilgili olarak çok kapsamlı etütler yaptıklarını dile getiren Gürdal, şunları kaydetti: “Limana ulaşan cadde, bulvar ve ana güzergahlardaki 28 kavşakta pik saatlerde sayım yaptık. Çok uzun vadeli ulaşım projeksiyonları yapıldı.

Tramvay hattını ulaşım etütlerimize ilave edeceğiz, hatta liman içinden geçirmeyi bile değerlendirebiliriz. Meslek odalarımızın endişelerini bir katma değer olarak algılıyoruz. Biz, İzmir Alsancak Kruvaziyer Limanı’nı 7 gün 24 saat yaşayacak bir yer olarak planlamaya çalışıyoruz.” İzmir Mimarlar Odası Başkanı Hasan Topal ise kruvaziyer turizmin güçlendirilmesi, hedeflenen rakamlara ulaşmasını desteklerini ancak ticari kullanımlara ilişkin aşırı fazlalığın gar ve çevresindeki trafik sıkışıklığını daha da artıracağını düşündüklerini kaydetti.

Mersin, kruvaziyer turizminde öne çıkmaya çalışıyor

Mersin, kruvaziyer endüstrisinin önemli fuarlarından “Seatrade Cruise Shipping Fuarı”nda tanıtıldı. Mersin Ticaret ve sanayi Odası’ndan (MTSO) yapılan yazılı açıklamaya göre, kruvaziyer endüstrisinin en büyük ve etkin fuarı olmanın yanı sıra sektörün başkenti olarak anılan Miami’de gerçekleştirilen “Seatrade Cruise Shipping Fuarı”na Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu başkanlığında, Mersin Büyükşehir Belediyesi, MTSO, Mersin Deniz Ticaret Odası, Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi ve Mersin Turizm Platformu temsilcileriyle katılım sağlandı. Mersin, kruvaziyer turizminde iddiasını ortaya koyacak şekilde ilk katılımını Türkiye standının karşısında yer alan standıyla gerçekleştirdi. Vali Güzeloğlu, Norwegian Cruise Line, Holland America, Compagnie du Ponant, Carnival Cruises, Club Med gibi sektörün önemli temsilcilerinin yetkilileriyle çeşitli bürokratları da Mersin standında ağırlarken, fuarda incelemelerde bulundu. Vali Güzeloğlu, açıklamada; fuara bugüne kadar katılım sağlanmamış olmasını “büyük bir kayıp” olarak nitelendirerek, gelecek yıl bu fuara kentte turizmle ilgili tüm paydaşları kapsayacak bir stantla katılacaklarını bildirdi.

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut ise kentin tüm dinamiklerinin yer aldığı geniş bir katılımcı çeşitliliğine sahip şekilde fuara katılmasıyla tüm sektöre “Mersin’in bu işe verdiği önemi” gösterme fırsatı yakaladıklarını vurguladı. Fuar sayesinde rakiplerini tanıma ve alt yapıdaki eksiklikleri görme imkanı yakaladıklarına işaret eden Aşut, şunları kaydetti: “Artık, yapmamız gereken şey kuruvaziyer gemilerin yanaşacağı iskele ve çevre düzenlemesini tamamlamak. Ciddi ve hızlı bir kentsel tasarımla oluşturulacak kent bilinciyle Mersin’i günü birlik gelen turistler için cazibe noktası haline getirmeliyiz. Mersin olarak ilk hedefimiz günü birlik veya birkaç günlüğüne gelen kruvaziyer turiste Mersin içinde gezeceği, para harcayacağı ve bir kez daha gelme isteği uyandıran bir atmosfer yaratmak olmalıdır. Hastanelerimizi, ulaşım imkanlarımızı, gezi güzergahlarımızı, restoran ve kafelerimizi bu amaca yönelik tasarlamalı ve tanıtımını yapmalıyız. Bu anlamda, iş dünyamız ve esnafımız da şimdiden kendini bu vizyona göre hazırlamalıdır.”

Marmaris Limanı sürpriz yapacak

Dünyanın en büyük ve etkili kruvaziyer turizm fuarı olan “Cruise Shipping Miami”, bir kez daha 12-15 Mart 2012 tarihleri arasında Miami’de kruvaziyer sektörünün devlerini ve dünya limanlarını bir araya getirdi. Marmaris Liman İşletmeciliği yetkilileri de Marmaris Limanı’nı ve Marmaris’i destinasyon olarak tanıtmak için bütün kadro oradaydı. Limandan yapılan açıklamada fuarda görüşmelerin çok verimli geçtiği belirtilerek şu bilgiler verildi: “2012 yılında ilk kez Marmaris Limanı’na uğrak yapacak olan kruvaziyer gemilerin olması da sevindirici haberler arasındaydı. Marmaris’e gelen İspanyol kruvaziyer gemisinin sefer sayılarındaki artış sayesinde de Marmaris’te az görmeye alışkın olduğumuz İspanyol turistlerin bu sene beldemizi daha çok ziyaret edecek olması da yöremizin tanıtımına ayrıca katkı sağlamış olacaktır. Bununla beraber, Marmaris Limanı Thomson Kruvaziyer firmasına ait Thomson Celebration gemisine 2012 yılında da ana liman olmayı sürdürecektir. Marmaris Limanı olarak Miami fuarında diğer kruvaziyer firmalarla da ana liman olma hususunda girişimlerde bulunulmuş ve olumlu görüşmeler yapılmıştır. 2013 yılı için de yeni piyasalarla ilgili sürpriz gelişmeler olabilir. Bununla ilgili haberleri de önümüzdeki aylar içerisinde sizlerle paylaşacağız.”

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim