• BIST 9548.09
  • Altın 2495.504
  • Dolar 32.4973
  • Euro 34.5457
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 23 °C

Seka Limanı'nda yat üretimi yapılacak

Seka Limanı'nda yat üretimi yapılacak
Mersin'de yat serbest bölgesi için adres Seka Limanı oldu. Yat serbest bölgesi için Mersin Deniz Ticaret Odası 1 milyon 760 bin metrekare alana sahip Seka arazisini gündeme aldı.

Kentte kurulacak 5 yeni nesil serbest bölgeden biri olması beklenen yat serbest bölgesi için Mersin Deniz Ticaret Odası 1 milyon 760 bin metrekare alana sahip Seka arazisini gündeme aldı. Bölgede modern yat üretiminin yapılmasıyla ekonomiye önemli bir katma değer yaratılması hedefleniyor. Projenin 2 bin kişiye istihdam sağlaması da öngörülüyor.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın Mersin'de 5 yeni nesil serbest bölge kurulacağı ve bunlardan bir tanesinin yat üretim serbest bölgesi olacağını açıklamasının ardından konuyla ilgili çalışmalarım hızlandıran Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO), adres olarak Seka Limanı'nı gösterdi. Ağırlıklı yat üretimi gerçekleştirilen Antalya Serbest Bölge'nin 375 bin metrekare alanda çalışmalarını sürdürdüğünü hatırlatan MDTO Genel Sekreteri Korer Özbenli, Seka arazisinin ise 1 milyon 760 bin metrekare alana sahip olduğunu ve bu çalışma için çok uygun altyapısı bulunduğunu vurguladı. Seka arazisinin ekonomiye kazandırılması için Mersin Valiliği başkanlığında bir çalışma grubu oluşturulduğunu, alanın Yat İhtisas Organize İnşa Alanı ya da serbest bölge statülü inşa alanına dönüştürüleceğini söyledi.

Yat sektörünün çok yüksek katma değere sahip, döviz girdisi ve teknoloji transferi sağlayabilen, yabancı yatırımcıları çeken, tasarım ve Ar-Ge çalışmaları ile desteklenen, ihracat oranı yüksek, istihdam yaratan bir sektör olduğunu anlatan Özbenli, emek yoğun bu sektörün ülke denizciliğini de geliştirdiğini ifade etti.

Yat sektörünün güvenlik ve seyir ekipmanları, tekstil, mobilya aksesuarları, motor, plastik gibi pek çok yan ürün kullanılmasıyla üretim yapabilen bir sektör olduğuna dikkat çeken Özbenli, "Böyle bir serbest bölge kurulması halinde kentte pek çok yan sanayi ürününe talep olacak ve tedarikçiler de kazanacak" diye konuştu.

375 bin metrekare alanda kurulu Antalya Serbest Bölge'de 48 tane tekne üretim tesisi bulunduğunu ve yaklaşık bin 500 kişiye istihdam sağlandığını kaydeden Özbenli, 1 milyon 760 bin metrekare alana kurulacak bir serbest bölgede yaklaşık 2 bin kişiye istihdam sağlanabileceğini anlattı. Özbenli, söz konusu projenin deniz turizmini de geliştirmek için bir fırsat olacağını vurguladı. Planladıkları proje ile yalnızca bir serbest bölge değil, Taşucu'nda yeni bir yaşam alam kurmaya yönelik model oluşturduklarını kaydeden Özbenli, "Proje arazisi üzerinde inşası öngörülen turizm tesis planları, alışveriş ve eğlence tesisleri gibi sosyal ve kültürel tesisler, liman, yat üretimi, satışı ve bakım tesisleri bir arada düşünüldü" dedi.

Türkiye'de son yıllarda en hızlı büyüyen sektörlerden birinin de yat imalat sektörü olduğuna değinen Özbenli, mevcut tesislerin tam kapasite ile çalıştığına ve yeni bölgeler arandığına işaret etti. Seka arazisinin böyle bir yatırım için çok uygun olacağını vurgulayan Özbenli, 'Tedarikçi ve imalatçı firmalar için her bir parsel 20 bin ile 30 bin metrekare arasında değişen, biri 80 bin metrekare olmak üzere toplam 25-30 yatırımcı firma için serbest bölge olarak ilan edilebilir" dedi. Arazinin batı bölümündeki plaj alanının ise turizme uygun olması nedeniyle turizme tahsis edilebileceğini kaydeden Özbenli, limanın batı bölgesinin turizm bölgesi ilan edilmesi durumunda toplam 280 bin metrekarelik alanda 2 bin 500 yatak kapasiteli tesisler yapılabileceğini anlattı.

Mersin sanayisi her şeyi üretecek teknolojiye sahip

Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MT0SB) Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli, "Mersin sanayici her türlü ürünü üretebilecek, teknoloji ve bilgi birikime sahip. MTOSB'de 14 ayrı branşta üretim yapılıyor. Yat serbest bölgesi yatırım pek o sektörü hareketlendirecektir. 300 kilometrelik sahil bandın sahip bir kent olarak denizcilikten istenilen ölçüde yararlanamıyoruz. Sanayinin ve sanayicimizin gücüne inanıyorum. Yeter ki pazarda acık olsun. Üretemeyeceğimiz hiçbir şey yok" diye konuştu.

Kaynak: Dünya Gazetesi

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim