• BIST 9792.56
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C

“Sektör 4-5 firmanın oyuncağı olmasın”

“Sektör 4-5 firmanın oyuncağı olmasın”
Türkiye’nin perakende liderlerini bir araya getiren 2 günlük ‘Yerel Zincirler Buluşuyor’ organizasyonu başladı.

“Sektör 4-5 firmanın oyuncağı olmasın”

Türkiye’nin perakende liderlerini bir araya getiren 2 günlük ‘Yerel Zincirler Buluşuyor’ organizasyonu başladı.

Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşen ‘Yerel Zincirler Buluşuyor 2012′nin açılışında, 14,7 milyar TL ciro ve yüzde 30′u aşan pazar payı ile sektörün en önemli aktörü ve temsilcisi olan Türkiye Perakendeciler Federasyonu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Aygün konuşma yaptı.
 
Perakende yasasından sektörün beklentilerini sıralayan Aygün, “Haksız rekabetin engellenmesi, zararına satışların önüne geçilmesi, çalışma saatlerinin düzenlenmesi, imar durumlarının sektörün tüm oyuncularına aynı uygulanması, alt alta, yan yana birbirine 500 metreden daha yakın mesafelerle açılan market ve AVM’lerin önüne geçilmesi gerekiyor. Bunların her biri Türkiye gibi sermaye ihtiyacı üst noktada olan bir ülke için büyük israf ve kayıptır.” dedi.
 
Aygün, pazarda her geçen gün azalan alternatif üretici, tedarikçi ve perakendeciler nedeniyle sektörün de, müşterilerin de 4-5 firmanın oyuncağı haline gelmesi tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Sektörün kapsamlı düzenlemelere ihtiyacı olduğunu vurgulayan Aygün, “Bugün 200 milyara yaklaşan ciroya sahip sektörümüzün en kısa zamanda en kapsamlı bir düzenlemeye ihtiyacı olduğu aşikârdır. Bu noktada önerilerimizi sunduk, kapsamlı olarak sunmaya da hazırız: Temel önerimiz tıpkı enerji, bankacılık, finans vb. düzenleme kurulları gibi bir üst kurul oluşturulması ve sektöre komple çekidüzen verilmesidir.” diye konuştu.
 
Aygün, şu konuda da mutlaka düzeltme istedi: “Bazı ürünlerin KDV’sinin yüzde 8′den yüzde 1′e çekilmesi memnuniyet verici. Ancak bu indirimin tüketiciye yansıması için yüzde 1 ile alınıp yüzde 8 KDV ile çıkışı yapılan ürünlerin perakendede çıkış KDV’sinin yüzde 1 olması gerekir ve bu durum kayıt dışılığı da körüklemektedir. Toptanda bu şekilde yapılan uygulama Cash&Carry toptan mağazaları adına rekabette yüzde 7′lik bir haksız rekabet oluşturmaktadır.”
 
Yerel zincirlerin her geçen gün büyüdüğünü, yeni kurulan Van Derneği ile birlikte 14 Bölge Perder Derneği, 330 şirkete ait 3 bin 282 perakende satış noktasında 65 bin 200 çalışanı ile Türkiye perakende sektörünün en güçlü örgütü konumunda olduklarını dile getiren Selamet Aygün, federasyonun 2023 hedefinin yıllık ortalama yüzde 15 büyüme ile 70 milyarın üzerinde ciro olduğunu belirtti. Aygün, “2023 yılında yerellikten çıkıp uluslararası oyuncu olmuş, yılda 1 milyar ciroyu aşmış en az 10 federasyon üyesi firma olacak.” dedi.
 
Coca Cola, Eczacıbaşı, Evyap, Unilever, Ülker ve Sütaş’ın ana sponsorluğu, Hayat’ın ‘Perakendenin Hayatı’ sponsorluğunda düzenlenen organizasyonun açılışına Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin de katıldı. Fuar ve konferans olarak iki bölümden oluşan etkinliğin ana konuşmacısı Thinkers 50 listelerinde dünyanın en etkili ilk 10 iş düşünürü arasında yer alan Uluslararası Yönetim Stratejisi Profesörü W. Chan Kim oldu.
 
INSEAD’da Boston Consulting Group Bruce D. Henderson Kürsüsü Strateji ve Uluslararası Yönetim Profesörü, Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu üyesi, Avrupa Birliği’nin de danışmanı olan W. Chan Kim rekabete bakış açısını değiştiren ‘Mavi Okyanus Stratejisi’ni anlattı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim