• BIST 9715.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 26 °C

Selanik-İzmir deniz seferleri başlatılacak

Selanik-İzmir deniz seferleri başlatılacak
Selanik Belediye Başkanı Yannis Boutaris’i ağırlayan İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir ile Selanik arasında yapılacak deniz ve hava seferlerini desteklemeye hazır olduklarını belirtti.

Selanik-İzmir deniz seferleri başlatılacak

Selanik Belediye Başkanı Belediye Başkanı Yannis Boutaris ve beraberindeki heyet, İZTO'yu ziyaret etti. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Başaran Ulusoy, Yunanistan İzmir Başkonsolosu Teodoros Tsakiris ile İZTO üyesi turizmcilerin de katıldığı toplantıda İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Yannis Boutaris’in seçildiği günden bu yana çok farklı bir portre çizdiğini, Selanik’teki Osmanlı eserlerine sahip çıktığını, kente cami yapılmasını desteklediğini ve iki ülke arasındaki dostluğa vurgu yaptığını söyledi. Demirtaş, 1992 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacminin 200 milyon dolar olduğunu gördüğünü belirterek, şunları söyledi:

"Bugün ticaretimiz 4 milyar dolara ulaştı. Tabii ki aramızdaki ticaret önemli ama dostluk hepsinden önemli. Bu nedenle 10 yıl önce, 'Ege’de savaş uçakları uçmasın' kampanyası başlattık. Çünkü Ege’de dostluk genç bir pilotun parmağının ucunda olmamalı. Bu kampanyamız sonucunda da iki ülke başbakanlarının kararı ile uçaklar artık silahsız ve bombasız uçuyor. Bu kampanyaya devam ediyoruz ve sizin de desteğinizi bekliyoruz. Bizim kurduğumuz İzmir Hava Yolları sayesinde Atina-İzmir seferleri başladı. Selanik-İzmir seferlerinin olması da en büyük isteğimiz. Biz Selanik ile İzmir arasında hava ve deniz yoluyla yapılacak seferleri sübvanse etmeye hazırız. Bu seferler para kazanıp kendisini döndürünceye kadar zararlarının yarısını karşılamaya hazırız. Karşı tarafın da katsı olursa, bu seferler başlar ve gerisi de hızla gelir."

SELANİK-İZMİR FERİBOTU

TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy ise Türk-Yunan ilişkilerinin geliştirilmesi için bugüne kadar en fazla çalışan iki kişinin merhum Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş olduğunu söyledi. Selanik-İzmir arasında feribot seferlerinin başlaması için TÜRSAB’ın üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu ifade eden Ulusoy, "200 araç kapasitesi de olan iki feribotumuzdan birisi Selanik-İzmir arasında çalıştırabiliriz. Sabah kalkar, akşam geri döner. İzmir’de din turizmi açısından da yapılacak çok şey var, Patrik Hazretleri iki yıldır burada ayin yönetiyor ve büyük ilgi görüyor. Selanik Belediye Başkanının da ilişkilerin gelişimi için istekli olduğunu görüyorum. Üzerimize düşeni yapmaya hazırız" dedi.

Selanik Belediye Başkanı Yannis Boutaris de, "İki halkın kültürleri, ortak geçmişi ve tarihi çok derin. Geçmişten ders alıp geleceği iki komşu olarak birlikte kurmalıyız. Türkleri kendi kardeşim farz ediyorum. AB üyesi olmamıza karşın Kuzey Avrupalılara karşı böyle bir hissim yok. Ben de bütün kuvvetimle ilişkilerimizin gelişimi için çalışacağım" ifadelerini kullandı.

'SELANİK VE İZMİR, İSTANBUL'UN İKİ GÜZEL KIZI'

İki ülke ve iki kent arasındaki gelişmelerin sadece ekonomik düzeyde değil her alanda olması gerektiğini ifade eden Boutaris, "İki şehir çok benziyorlar ve iki şehrin kardeşlik ilişkileri gerçekten var. Tarihçiler, 'İstanbul’un iki güzel kızı var, Selanik ve İzmir' der. Selanik ve İzmir kardeştir" dedi.

Toplantının sonunda Demirtaş, Boutaris’e bir kilim hediye ederken, Boutaris de Demirtaş’a gümüş bir kase hediye etti. Boutaris daha sonra İZTO İzmir Ticaret Tarihi Müzesi’ni gezdi. Boutaris ve Demirtaş ile beraberindekiler ardından Kordon'da çay içip sohbet etti.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim