• BIST 9079.97
  • Altın 2324.337
  • Dolar 32.3593
  • Euro 34.9423
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Selim Şiper: 'Akaryakıt fiyatlarına müdahale yanlış'

Selim Şiper: 'Akaryakıt fiyatlarına müdahale yanlış'
İpragaz CEO'su Selim Şiper, akaryakıt fiyatları için müdahale düşüncesine katılmadığını belirterek, kanuni hakların daha doğru kullanılması gerektiğini kaydetti.

İpragaz CEO'su Selim Şiper, elektrikte Avrupa'nın en ucuz fiyatlarının Türkiye'de olduğunu hatırlatarak, "Elektriği tamam ucuz kullan da, kamyona en pahalı motorini koyuyorsun. Elektriğe biraz daha yüksek ödesen de motorine daha az ödesen?" dedi. Şiper, akaryakıtta fiyat ve kar marjlarına kamu müdahelesini doğru bulmadığını da söyledi.

SHV Enerji Orta ve Doğu Avrupa ve Asya Grup Başkanı ve İpragaz CEO'su Selim Şiper, GO markası altında Ankara'da faaliyete geçen ilk yakıt istasyonunun açılışı sonrası çeşitli açıklamalarda bulundu.

Şiper, İpragaz'ın yakıt istasyonları zinciri GO markasının bir yıl içinde geldiği noktayı değerlendirirken, iş hayatında yan yollara saparak başarılı olma şansı bulunmadığını vurguladı. "Pazarlama biriminin ilkelerini modomod uygularsan başarılı olursun. Şükür ortaya koyduğumuz pazarlama bileşenleri sayesinde şöyle bir mesaj oluşuyor. Yeni başlıyorsan, baştan en doğru ve kaliteliyi yap. Şimdi idare ederle başlayayım, sonra elim para tuttuğunda dahasını yaparım demek kısır bir yaklaşım. Oysa uzun vadeli ticari görüşler ilk günden itibaren doğruyu ve kaliteliyi yapmaktır ki, zannediyorum bunu ispat ettik."

'Bir yılda 46 istasyona ulaştık'

Pazarlama kriterlerinden feragat etmeden, ortama uyduralım bunu da demeden veya en ufak bir maliyet artışında aman bunun ucuzuna bakalım demeden ilerlediklerini vurgulayan Şiper şöyle devam etti:

"Şu anda lisans veya inşaat aşamasındekilerle birlikte 46 istasyonumuz var. Yani 1 yılda yapmayı düşündüğümüzden 4 eksikle hedefimize ulaştık. Ama istasyon verimliliklerine bakarsak, tekil olarak her istasyon bazında, düşündüğümüzün çok daha ötesindeyiz."

'İstasyon verimlilikleri yüksek'

GO istasyonlarının yüksek verimlilikli faaliyet gösterdiğini vurgulayan Selim Şiper şöyle dedi:

"Şu anda her GO istasyonu yıllık 400 ton yıllık kapasiteye sahip. Az istasyon sayısıyla elde edilen kritik bir hacim vardı. O hacmin daha ötesine geçmek demektir bu. 400 tonun üzerinde bir satışı olan otogaz istasyonu büyük istasyondur. Bizde bunlardan şu anda 46 tane var."

'İstasyon isteyen GO'yu es geçemiyor' 

Son bir yıldaki faaliyetleri sayesinde, yeni istasyon kuranlar veya dağıtım şirketini değiştirmeyi düşünenlerin aklının bir köşesinden geçen ilk markalardan biri haline geldiklerini kaydeden Şiper şöyle devam etti:

"Başkaları olmadığı için güç belâ kabul edilen bir marka değil, baştan akla gelip, isteyerek katılım sağlanan bir marka haline geldik. Ama zaten şöyle bir fark var. Biz bir marka yaratmaya çalışıyoruz, sadece akaryakıt satmaya değil. Aradaki fark bu. O yüzden Ağrı'daki istasyonumuzdan Ankara'daki istasyonumuza kadar tüm istasyonlarımızda aynı şeyleri görüyoruz."

'Biz zeybek oynamak istiyoruz'

Gösterilen yüksek ilgiye rağmen GO bayiliği için ince eleyip sık dokuduklarını ifade eden Selim Şiper, bayilik kriterlerini şöyle dile getirdi: 
"Bir kere herkesi kabul etmiyoruz. Bu zaten baş kriter. Türkiye öyle bir ülke ki, her türlü rakamı birbirinize satabilirsiniz. Çünkü söz vermenin sonu yok. Taahhüt verseniz bile, kim öle kim kala. Ama bunun ötesinde en önemli şey düzgün ve dürüst, ahlaklı iş adamı olmalı. En büyük kriterimiz bu. Yani eğer birisiyle karşılıklı oynayacaksanız karşınızdakinin zeybek mi yoksa çifte telli mi oynadığını bilmek zorundasınız. Biriniz zeybek biriniz çiftetelli oynuyorsa, olmuyor. Biz zeybek oynayanlarla oynamak istiyoruz."

'2015 herkesin beklediği gibi olmaz'

Önümüzdeki yıl için çok özel bir hedefleri bulunmadığını kaydeden Şiper "2015 bizim için herhangi başka bir yıl gibi değerli. Zaten sıfırdan başlayan bir marka olduğumuz için, bize her yer İstanbul. 2015'te kazanacak ya da kaybedecek bir şeyimiz yok" ifadelerini kullandı. Sözleşme süreleri dolan ve bir anda serbest kalacak istasyonların GO'ya gelmesi gibi bir beklentileri olmadığının altını çizen Selim Şiper şöyle dedi: "2015 hedefimiz, daha önce koyduğumuz hedefler. 2015 sonunda 100 istasyon hedefliyorduk. Bunun yarısını bu yıl, yarısını gelecek yıl yaparız. 2015 yılı herkesin beklediği gibi olmayacak. Tedbir almak isteyen tedbirini çoktan aldı, birbirimizi kandırmayalım. 2015 için çoğu şirket gardını aldı zaten, ne konuşuyoruz ki? Kandırmayalım birbirimizi. Fiyat marjlarından dolayı zaten piyasada böyle çok heyecanlı, iştahlı bir 2015 beklemeyelim. Spekülatif, neredeyse magazin boyutlarına varacak şeyleri konuşmak yerine işlerimizi nasıl iyi yapacağız, ona bakalım. Çarıklı erkanı harp planları yapılmasın. Herşey ortada açıkça konuşulsun."

'Akaryakıt fiyatına müdahale yanlış'

Akaryakıt sektöründe tavan fiyat ve kar marjlarının aşağıya çekilmesi baskısına da değinen Selim Şiper "Serbest piyasa düzenine inanan bir insan olarak, akaryakıt sektöründe fiyatlara veya marjlara resmi müdahalenin doğru olmadığını düşünüyorum" dedi.

Kamunun bu konuda bazı kanuni hakları bulunduğunu hatırlatan Şiper, "Bunların daha dikkatli kullanılması gerektiğini düşünüyorum. Hiçbir piyasa başıboş değildir. EPDK'da da yazıyor. Müdahale çok doğru değil. Bana göre az ya da çok kazanılıyor denilmesinin ticari temayüllere uygun olduğunu söyleyemeyiz."

'Bayiler çok negatif etkileniyor'

Akaryakıt sektöründe şu anda özellikle bayi tarafının marj düşüklüğünden negatif etkilendiğini vurgulayan Selim Şiper, bunun bazı olumsuz sonuçları olabileceğini belirtti. Şiper şöyle devam etti: "Korkum, bu gelir sıkılmalarının, uygulması gereken kurallara, alınması gereken tedbirlere negatif etki etmesi. Yani marj düşüklüğü nedeniyle, emniyet faktörlerinden vs. fedakarlık edilmek zorunda kalınmasın. Bu gidişle böyle bir noktaya doğru gidilebilir."

'Küçük istasyoncu nasıl çevre danışmanı tutsun?'

Türkiye'de enerji sektörünün en önemli sorunlarından birinin koordinasyonsuzluk olduğunu savunan İpragaz CEO'su Şiper, "EPDK kurulduğunda çok sevinerek kabul ettik. Tamam yav, bir sektörün bir başı olacak. Bizim sektöre EPDK vaziyet edecek, kuralları o koyacak. Şimdi bakıyorsunuz her bakanlık. en küçük bayiye bile güvenlik danışmanı istihdam edilecek, şu kurala uyulacak vs. diyor. Kim koyuyor bu kuralları kardeşim? Attığınız taş ürtüktüğünüz kurbağaya değmiyor. 5 ton akaryakıt satanın çevre ve güvenlik danışmanı tutması mümkün mü? Bırakalım birbirimize kuvvet göstermeyi de bu işleri tek bir elde toplayalım. EPDK ile sektörler birbirinin düşmanı değil ki? Şu unutulmasın. Sektörler varsa EPDK var, EPDK varsa sektörler var. Birbirimize düelloda kurşun atan noktaya gelmememiz lazım. İkiniz de ölürsünüz çünkü."

'Elektriği yükselt, motorini ucuzlat'

Türkiye'nin Avrupa'da elektrik ve doğalgazda en ucuz ülkelerden biri olduğunu hatırlatan ve "Ama akaryakıtta en pahalısıyız. Bu gerçeği de konuşmak lazım" diyen Selim Şiper sözlerini şöyle sürdürdü:

"Elektrik sanayiye ucuz olsun falan iyi tamam da nereye kadar? Şunu akıl edemiyor bazı insanlar. Elektriği tamam ucuz kullan da, kamyona en pahalı motorini koyuyorsun. Elektriğe biraz daha yüksek ödesen de motorine daha az ödesen?"

'Kalorifik değere göre vergi lazım'

Enerji ürünlerindeki vergilendirmenin kalorifik değer hesabı üzerinden yapılmasını öneren Selim Şiper, "Tüpgazın da yüzde 47'si vergi. Dünyadaki en yüksek oran. Açık ara dünya birincisiyiz tüplü gazda. Dolayısıyla bu politikaları bir bütün içinde ele alıp, magazinle uğraşacağımıza bu tür sektörel şeylerle uğraşalım. Bunlar eleştiri de değil. Doğrunun karşısına çıkıp yanlış diyemez kimse de. Ben bunları söyledim de, kendim uydurmadım. Bakanın söyledikleri zaten. Sadece bir şeyi oynattığınızda başka yerde sorun çıkıyorsa bir dengesizlik vardır."

http://www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim