• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Şevli: 1987'de zabitan bulamıyorduk

Şevli: 1987'de zabitan bulamıyorduk
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı İstanbul Denizcilik Bölge Müdürü Cemalettin Selvi, geçmişte kara listede olan Türkiye'nin bugün beyaz listede olduğunu söyledi.

 ''Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde "Denizcilik Sektörü" konulu konferans düzenlendi.

Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksek Okulu'nda düzenlenen konferansa Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı İstanbul Denizcilik Bölge Müdürü Cemalettin Şevli, konuşmacı olarak katıldı. Konferansta konuşan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı İstanbul Denizcilik Bölge Müdürü Cemalettin Şevli, geçmişte kara listede olan Türkiye'nin bugün beyaz listede olduğunu söyledi. Ülke genelinde denizci sayısının artış gösterdiğini, Denizciliğin, Kanun Hükmünde Kararname ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na bağlı kurum haline dönüştüğünü hatırlatan Şevli, "Bundan sonra ülkemizde denizcilik politikalarını yürüten ve denizciliğe yön veren otorite artık bakanlık seviyesinde temsil edilmiş olacak. Bunun da hem ülkede hem de dünyada önemli mesaj olduğunu ülkemizin sektörde çok daha güçlü olacağını düşünüyorum. Bu önemli bir gelişme. Denizcilik Meslek Yüksek Okulu'ndan mezun olduktan sonra görev yaptığım yerlerde denizcilik sektörünü karadan ve denizden izlemeye başladım. Okuduğumuz yıllarda denizciliğin altın bilezik gibi çok iyi meslek, olduğunu, her zaman insanın kendini güvende hissedeceğini söylerlerdi. Bugünkü konjöktörde baktığınız zaman şu anda ülkemizde Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım İli Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da denizci. O günlerde bürokraside çok az olan denizciler bugün ise iki bakanı ile ülkeye hizmet verir hale geldi. Artık denizcilik bürokraside de çok önemli bir yere geldi. O günlerdeki okul sayısıyla bugünkü sayıya baktığınız zaman sayının oldukça arttığını görürüz. Sadece Denizcilik Meslek Lisesi sayısı 50'yi geçti. Üniversiteler ve özel okullar da bir o kadar arttı. Denizcilerimizin sayısı da gittikçe artıyor ki, salonlarda öğrencilerimiz ayakta kalabiliyor. Yakında gemiler de az gelecek diye düşünüyorum. Bunu bir işaret olarak görüyorum, inşallah o günleri de yakalayacağız" dedi. Türkiye'nin denizcilik sektöründe önemli ilerleme kaydettiğini anlatan Şevli şunları söyledi:

"1987'de gemiler demirde bekliyordu, biz zabitan bulamıyorduk. 'Birilerini bulalım, ellerinde bir belge olsun da gemilere gönderelim ki bu sektördeki ticaret dönsün' diye. Zaman zaman krizler de yaşanıyor fakat Uluslar arası denizcilik Örgütü (İLO) Başkanının bir sözü var; 'Eğer denizler ve denizciler olmazsa dünyanın yarısı açlıktan, yarısı da soğuktan donar' der. Denizcilik işte bu kadar önemli. Bugün dünya ticaretinin yüzde 90'ı gemilerle deniz taşınıyor. Denizcilik okulu mezunu olmak, denizci olmak büyük şans ama o kadar da sorumluluk isteyen bir meslek. Çünkü sadece ekmeğinizi kazanmıyorsunuz. Aynı zamanda ülkemizi de temsil ediyorsunuz. Eskiden yurt dışına en yeni gemilerle gittiğimizde içimizde korku oluşurdu. Çünkü ilk kontrol için gemimize geliyorlardı. Çünkü gemilerimiz kara listede, hedef gemilerdik. Türk Bayrağı taşıyan gemi 'Eksiği olan gemi' olarak tanınırdı. Yapılan denetimlerin çoğunda da her 4 gemimizden biri tutulurdu. Bugün ise denetlenen 20 gemiden belki bir tanesi tutuluyor. Geçmişte kara listede olan ülkemiz bugün beyaz listede. Bu da gurur verici bir durum."

Şevli, Denizcilik sektörüne en büyük katkının Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan geldiğini belirterek, "Karadeniz Ereğli'yi şu aşamada şanslı görüyorum çünkü Karadeniz Bölge Komutanlığı ile tersanesiyle hem de işadamlarıyla okullara yakın görüyorum. Bu konuda öğrencilerimizin şanslı olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Sırrı Sunay Gürleyük de, katılımlarından dolayı Şevli'ye teşekkür etti. Öğrencilerin sorularının da yanıtlandığı toplantıda müsteşarlığın çalışmalarını içeren slayt gösterisi sunuldu.

Konferansı; Karadeniz Bölge Komutanı Deniz Kıdemli Albay Yalçın Enç, Ereğli Liman Başkanı Nevzat Direk, Alaplı Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç.Dr. Rıfkı Henden, Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Ali Doğru, Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası Müdürü Yılmaz Akın, bazı işletme temsilcileri, öğretim görevlileri ve öğrenciler izledi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim