• BIST 9079.97
  • Altın 2301.089
  • Dolar 32.3484
  • Euro 35.109
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Şevli: Amacımız bilim istasyonu kurmak

Şevli: Amacımız bilim istasyonu kurmak
Türkiye’nin Antarktika’da bilim üssü kurması kapsamında Ulusal Bilim Programı Yazım Toplantısı 18-19 Kasım tarihlerinde İMEAK Deniz Ticaret Odası’nda gerçekleştirildi.

Türkiye’nin Antarktika’da bilim üssü kurması kapsamında Ulusal Bilim Programı Yazım Toplantısı 18-19 Kasım tarihlerinde İMEAK Deniz Ticaret Odası’nda gerçekleştirildi.

Toplantıya Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Cemalettin Şevli, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi M. Faruk Okuyucu, İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Meclis Başkanı Geza Dologh, Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, Antarktika Bilimsel Araştırma Komitesi (SCAR) Başkanı Prof. Dr. Jeronimo Lopez-Martinez, Japonya Ulusal Kutup Araştırma Enstitüsü Deniz Ekolojisi bçlümünden Prof. Dr. Kentaro Watanabe, İngiliz Antarktik Araştırmaları Başkanı Prof. Dr. Alan Rodger, ulusal ve uluslararası üniversitelerden çok sayıda öğretim görevlisi ve TÜDAV üyeleri katıldı.
 
Antarktika’da bilim üssü kurulması amacıyla yol haritası çıkartmak üzere yapılan toplantıda; SCAR Başkanı Prof. Dr. Jeronimo Lopez-Martinez, bilimsel Antarktika araştırmalarını ve SCAR’ın rolünü, Japonya Ulusal Kutup Araştırma Enstitüsü Deniz Ekolojisi bölümünden Prof. Dr. Kentaro Watanabe, Japon Antarktik Araştırma Seferleri’nin (JARE) işleyişini, İngiliz Antarktik Araştırmaları Başkanı Prof. Dr. Alan Rodger günümüzde Antarktika ve gelecekte oluşabilecek fırsatları anlatırken,  Almanya Alfred Wegener Enstitüsü’nden Dr. Marcel Nicolaus ise RV Polarstern Antarktik Araştırmaları, Neumayer III İstasyonu ve Otonom gözlemleriyle ilgili sunum gerçekleştirdi.
 
Sunumların ardından Türk Antarktik programının konuşulduğu toplantıda konuşan ve ev sahibi konumunda bulunan TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, bu çalışmadan çıkan verilere göre bilim programını gelecek yıl taraflar toplantısına sunularak üs kurulması için yer arayışına geçileceğini belirtti.
 
Türk Antarktik Ulusal Bilim Programı Yazım Toplantısı’nın kapanış konuşmasını yapan UDHB Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Cemalettin Şevli, misyon ve amaçlarının bir program oluşturulmasının ötesinde Türk Antarktik Araştırma İstasyonu’nun ve bir kutup sınıfı araştırma gemisininde planması olduğunu belirtti.
 
1959 yılında 12 ülke tarafından Washington’da imzalanan Antarktika Anlaşması tarafından “Barış ve Bilimsel Araştırma” bölgesi olarak korunduğunu anlatan Şevli, anlaşmanın bugün elli ülke tarafından imzalandığını, bu bölgede yapılan çalışmaların da başka şekilde elde edilmesinin mümkün olamayacağını söyledi.
 
Türkiye’nin de gelecekte Antarktika’da bulunarak uluslararası çalışmalara katkı sağlayacağının altını çizen Cemalettin Şevli konuşmasına şu şekilde devam etti;
Türk Kutup ve Okyanus Bilim Programı, kutup iklim ve çevre koşullarına adanmış araştırma ve geliştirme için istikrarlı ve sürdürülebilir bir temel sağlamayı amaçlamaktadır. Bu çalışma, bilim adamlarına özellikle kutup çevre koşulları ile ilgili araştırmalar için destek başvurusu yapmalarına fırsat verecektir. Ana odak Antarktika koşulları olacaktır ama arktik konuları içeren karşılaştırma çalışmalarına kapsayan araştırmalar da desteklenebilecektir. 
Türkiye Cumhuriyeti hükümeti zaten eğitim ve bilimsel amaçlar için önemli bir miktarda bütçe harcamaktadır. Bu nedenle, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Türkiye Bilimsel Teknolojik Araştırma Kurumu (TUBİTAK) Antarktika hakkındaki yeni girişimleri tam anlamıyla desteklemektedir.  Ocak 2014’te en az 10 bilim insanımızı uygun yerleri araştırması için Antarktika’ya göndermemiz gerekmektedir. 
 
En kısa sürede SCAR üyesi olmamız gerektiğinin altını çizen Genel Müdür, ilgili tüm birimlere toplantı tutanaklarının aktarılacağını söyleyerek konuşmasını sona erdirdi.
 
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve iç Sular Düzenleme Genel Müdürü Cemalettin Şevli’nin konuşmasının ardından iki gün süren toplantı sona erdi. Toplantının sonrasında Deniz Ticaret Odası’nda verilen resepsiyon ve ardından düzenlenen boğaz turu ile katılımcılar güzel vakit geçirdi.
 
tudav1.jpg
 
tudav2.20131120123158.jpg
 
tudav3.20131120123318.jpg
 
tudav4.20131120123622.jpg
 
tudav5.20131119184554.20131120123942.jpg
 
tudav6.jpg
 
tudav7.jpg
 
tudav8.jpg
 
Haber ve Fotoğraflar - Onur Ömer BİLGİ - Deniz Haber Ajansı
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim