• BIST 9524.59
  • Altın 2504.807
  • Dolar 32.5602
  • Euro 34.555
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C

'Seyahatin Geleceği Raporu' yayımlandı

'Seyahatin Geleceği Raporu' yayımlandı
Skyscanner'in, havaalanlarının geleceğinden uçaklardaki yeniliklere kadar sorulan sorulara yanıt verdiği 'Seyahatin Geleceği Raporu'nun ikinci bölümü yayımlandı.

“Gelecekte havaalanları nasıl yerlere dönüşecek?”, “Uçaklarda ne gibi yenilikler bizi bekliyor?”, “Eşyaların interneti seyahatlerimizi ne kadar etkileyecek?” gibi sorulara yanıt veren rapora göre havaalanları keyifli, akıllı ve yolculara mutluluk veren mekanlar haline dönüşecek. Uçaklar ise yolcuların kendi iş ve tatil ihtiyaçlarına göre şekillenerek birer siber merkez olacak. 

Uzmanların görüşleri doğrultusunda hazırlanan raporun ikinci bölümünde, 10 yıl sonra teknolojik gelişmeler sayesinde havaalanlarının ve uçuşların nasıl olacağı inceleniyor. Buna göre 2024 yılına gelindiğinde havaalanları keyifli, akıllı ve yolculara mutluluk veren mekanlar haline dönüşecek. Uçaklar ise yolcuların kendi iş ve tatil ihtiyaçlarına göre şekillenerek birer siber merkez olacak. 

Güvenlik kontrolünden önce yolculuğa sorunsuz başlangıç

“Seyahatin Geleceği Raporu”na göre 2024 yılına gelindiğinde havaalanlarında oluşan kuyruklar tamamen ortadan kalkarak, işlemler gelişen teknoloji sayesinde çok daha hızlı gerçekleştirilecek. Yolcular çantalarını kahve alırken bile teslim edebilecek ve akıllı telefonlarını kullanarak güvenlik kontrolü durumlarını kolayca takip edebilecek. 

‘Eşyaların İnterneti’nin 10 yıl sonra daha fazla yaygınlaşmasıyla, günümüzde kullanılan akıllı saatler, bileklikler, gözlük gibi eşyaların yanı sıra hayatımıza daha fazla akıllı eşya girecek ve bu eşyalar internete ve birbirine bağlanarak kendi aralarında konuşabilecek. Örneğin uygulamasına günümüzde de başlanan dijital bagaj etiketleri sayesinde, valizlerimizde bütün uçuş ve varış bilgileri bulunacak ve seyahatseverler yolculuk boyunca valizlerini kolaylıkla takip edebilecek. Dijital bagaj etiketlerinin yanı sıra pasaportların yerine geçmesi öngörülen biyometrik veri kartları hem yolcuların havaalanlarındaki zamanlarından tasarruf etmelerini sağlayacak hem de yolcuların kalan zamanlarını havaalanındaki yeniliklerle çok daha keyifli geçirmelerini sağlayacak. 

Havaalanından havaalanı şehirlerine

“Seyahatin Geleceği Raporu”na göre, havaalanları da 2024 yılına gelindiğinde yolcuların vakit geçirmekten mutluluk duyacağı “havaalanı şehirlerine” dönüşerek tatilin başlangıç noktası olacak. 
Seyahatseverler güvenlik kontrolünden sonra, sanat galerilerinden hobi bahçelerine ve 3D sinema salonlarından yoga alanlarına kadar birçok farklı mekanı içeren havaalanı şehirlerinde uçuşlarını bekleyecekler. Gelecekte havaalanları daha da interaktif alanlar haline gelecek. Uygulamalarına şimdiden başlanan Phygital teknolojinin gelecekte yaygınlaşması ile de yolcular, ellerini sallayarak veya basit bir sözlü emirle ürün siparişi verebilecek. 

Skyscanner’ın son dönemde yaptığı “Seyahatseverlerin Hayallerindeki Havaalanı” araştırması da gelecekteki havaalanı şehirlerini destekler biçimde. Araştırmanın sonuçlarına göre, seyahatseverlerin yüzde 43’ü havalimanında bir park veya plaj görmek istediğini belirtiyor. 

Geleceğin uçuşları

“Seyahatin Geleceği Raporu”nun ikinci bölümüne göre uçaklar da 10 sene içerisinde teknolojik olarak çok değişecek. Uçaklarda kabin görevlilerinin yerini holografik personeller alması beklenirken, yolcular uçuş sırasında arkadaşları ve aileleriyle 3 boyutlu olarak holigromik sistemler üzerinden görüşmeler yapabilecekler. 

Yolcu koltuklarına ses engelleyiciler yerleştirilerek diğer yolcuların konuşmalarını duymaları önlenecek ve yolcular duyarlı eldivenleri kullanarak yurtdışında iş yaptıkları partnerleriyle rahatça el sıkışabilecekler. Şekil değiştiren ve yolcuların vücuduna göre şekil alan koltuklar, yolculara kişisel tercihlerine göre farklı konfor özellikleri sunacak. Mobil bir oturma odası ve sanal ofisin birleşimine dönüşecek uçak koltuklarında kişiselleştirilmiş multimedya filmleri, müzik ve çeşitli veriler yüklenebilecek.

Skyscanner B2B Bölüm Başkanı Filip Flipov; “Yeni gelişen teknolojiler, 2024 yılına kadar evimizden tatil yerine kadar yapacağımız yolculuğun, herkese uygun, zaman geçirmekten keyif alacağımız, eğlencelerle dolu, stressiz ve keyifli bir deneyime dönüşebileceğini gösteriyor. Havalimanları ve uçuşlar tatil için ödediğimiz bir bedel olmaktan çıkıp, tatilin başlangıç noktası olarak yolcuların rahatlayıp dinlenebileceği, hem tatil için hem de iş için seyahat edenlerin ihtiyaçlarına uygun mükemmel bir alan olarak karşımıza çıkacak" diye konuştu.

Skyscanner’ın üç bölümden oluşan ve seyahatin geleceğine yönelik tahminlerin bulunduğu “Seyahatin Geleceği” raporu Future Laboratory, seyahat ve teknoloji alanlarında çalışan 55 trend uzmanı ve gelecekbilimcinin katkılarıyla hazırlandı. 

Raporun ikinci bölümünü daha detaylı incelemek ve raporu kaydetmek için www.skyscanner2024.com adresi ziyaret edilebilir. Raporun gelecekte seyahat edilecek yerleri ve tatillerin nasıl şekilleneceğini inceleyeceği son bölümü ise önümüzdeki aylarda açıklanacak.

http://www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim