• BIST 9693.46
  • Altın 2509.823
  • Dolar 32.5759
  • Euro 34.7692
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

Shell, FLNG projesine yatırım kararı aldı

Shell, FLNG projesine yatırım kararı aldı
Royal Dutch Shell (Shell) yönetim kurulu Avustralya’da yapılacak olan Yüzen Sıvılaştırılmış Doğalgaz Tesisi(FLNG) için yatırım kararı aldı. Bu proje ile dünyanın ilk FLNG tesisi kurulacak.

Shell, FLNG projesine yatırım kararı aldı

Royal Dutch Shell (Shell) yönetim kurulu Avustralya’da yapılacak olan Yüzen Sıvılaştırılmış Doğalgaz Tesisi(FLNG) için yatırım kararı aldı. Bu proje ile dünyanın ilk FLNG tesisi kurulacak.

Avustralya kıyılarına 200 km. uzaklıkta demirleyecek olan FLNG tesisi, açık deniz bölgelerinden doğalgaz çıkaracak. Çıkarılan doğalgaz tesis güvertesinde soğutularak sıvı halde depolanacak.

Burundan kıça 448 metre uzunluğunda olan Shell FLNG tesisi, tamamen bittiğinde ve depoları dolu iken 600 bin ton civarında bir ağırlığa sahip olacak. Bu ağırlığın 260 bin tonunu sadece çelik oluşturacak.

Shell’in CEO’su Malcolm Brinded yaptığı açıklamada; “Yenilikçi FLNG teknolojisi, daha önceleri çıkarılması çok pahalıya mâl olduğu için ulaşılamayan açık deniz doğalgaz alanlarını çalıştırma imkanı sunacak. Bu projeyle birlikte hem şirketimiz hemde LNG endüstrisi için büyük bir gelişim söz konusu olacak. Gemi endüstrisine, yanan fosil yakıtların en temizi ile bütün dünyanın artan talebi karşısında büyük bir katkı sağlayacağız." dedi.

Bütün tesis en sert fırtınalara bile dayanayacak şekilde dizayn edildi. Okyanusa gidecek olan LNG taşıyıcıları eksi 162 santigrat derecede sıvılaştırılmış ve hacmi 600 kat küçültülmüş gazı ve diğer ürünleri, denizde direkt tesislerden alabilecek ve dünya pazarlarına aktarabilecekler. Şimdiye kadar açık deniz doğalgazının sıvılaştırılması için hep karada bir fabrikaya ihtiyaç duyulmuştu. Yeni gelen FLNG ile bu durum değişecek.

Shell, 2007 yılında keşfettiği açık deniz gaz alanında bulunan kaynakların 85 milyar metreküplük bir kısmına ulaşmayı hedeflerken bu rakam günlük 110 bin varil civarında seyir edecek. Bu doğrultuda tesis 25 yıl boyunca bölgeye demirli bir şekilde çalışacak. 

Shell Avustralya Yönetim Kurulu Başkanı Ann Pickard; “FLNG enerji endüstrisi için bir dönüm noktası olacak. Avustralya sularına tamamen yenilikçi bir teknoloji ile geleceğiz ve Avustralya'nın zaten canlı olan gaz endüstrisine yeni bir boyut kazandıracağız. Bunun dışında asıl hedefimiz ise daha fazla FLNG projeleri ile küreselleşmek. Şuan ki tasarımımız birçok gaz alanı için kullanılabilir ayrıca Technip ve Samsung ile olan stratejik ortaklığımız gelecekteki projeler için daha hızlı ilerlememizi sağlayacaktır. Dünya çapında bir sürü FLNG projesi ihtiyacı görüyoruz. Gördüklerimizin içinde hükümetler, enerji firmaları ve müşterilerimiz var.” dedi.

Shell’in FLNG tesisini yapma fikrini gerçekleştirmesi on yıldan fazla bir süredir devam eden araştırma ve geliştirmeye dayanmakta. Şirketin açık deniz işlemleri hakkındaki geniş bilgisi üzerine kurulan tesis, açık deniz ürünleri, gaz sıvılaştırması, LNG taşımacılığı ve tesisten son kullanıcıya, gaz ile alakası olan her yerde bir adım olacak.

FLNG projesi Shell’in operatör olduğu Avustralya’nın ilk kaynak projesi. Avustralya Shell’in en önemli büyüme noktalarından biri. Shell, Avustralya’daki kaynak yatırımlarının önümüzdeki beş yıl içinde 30 milyar dolara erişmesini hedefliyor.

FLNG, Shell’in Endüstri Liderliği portfolyosunun orta uzunlukta dönemli büyüme seçeneklerinden biri. Şirketin uzun dönemde kar edebilmek için hali hazırda bulundurduğu dünya çapında 30 yeni kaynak projesi bulunmakta.

Haber: Ahmet Özdüzgün - Deniz Haber Ajansı

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim