• BIST 9111.31
  • Altın 2323.888
  • Dolar 32.3797
  • Euro 35.0176
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Shell milyon dolarlık tazminat ödeyebilir

Shell milyon dolarlık tazminat ödeyebilir
Nijerya’nın delta bölgesinde yaşanan iki ayrı petrol sızıntısının çevreye verdiği zarar gerekçesiyle açılan davada, Shell sızıntısında sorumluluğu olduğunu kabul etti.

Shell milyon dolarlık tazminat ödeyebilir

Nijerya’nın delta bölgesinde yaşanan iki ayrı petrol sızıntısının çevreye verdiği zarar gerekçesiyle açılan davada, Shell sızıntısında sorumluluğu olduğunu kabul etti. 

Bölgede yaşayan köylüler Shell’den milyon dolarlık tazminat alabilir.

Nijerya’nın delta bölgesinde bulunan Bodo köyü sakinlerinin, Shell'in İngiltere örgütlenmesi hakkında 2008 ve 2009 yıllarındaki iki ayrı sızıntının çevreye ve geçim kaynaklarına zarar verdiği gerekçesiyle açtığı davada önemli bir gelişme yaşandı.

Petrol devi Shell, Nijerya'nın Delta bölgesinde iki dev petrol sızıntısında sorumluluğu olduğunu kabul etti.

DAVA ÖRNEK TEŞKİL EDEBİLİR

Ham petrolle kirlenen mangrov bataklıkları çevresinde yaşayan Bodo halkının avukatları, davanın Shell'e yüz milyonlarca dolara mal olabileceğini söyledi. Shell, petrol sızıntısına sabotaj ya da petrol çalma girişimlerinin değil, ekipmanlardaki bir arızanın yol açtığını bildirdi. Şirket, Nijerya yasalarına uygun şekilde tazminat ödeyeceğini söyledi.

Bodo halkının avukatları ise bunun ülkede doğal kaynak çıkaran ve İngiltere merkezli diğer şirketler için de örnek teşkil edebileceğini, bu nedenle davaların İngiliz mahkemelerine de taşınabileceğini bildirdi.

70 bin kişinin balıkçılık ve çiftçilikle geçindiği bölgedeki sızıntılara ilişkin video kayıtları inceleyen uzmanlar, bunun Alaska'da 1989'daki Exxon Valdez felaketi kadar büyük olabileceğini belitti.

Guardian gazetesinde konuyla ilgili yer alan habere göre, 45 milyon metreküp petrol tenha bir bölgedeki kıyı şeridini harap etti. Habere göre Shell ise şimdiye dek 180 bin metreküpten az petrol döküldüğünü iddia ediyor.

Tazminatın miktarının henüz belirlenmediği ancak Shell'e bölgeyi temizlemenin ve geçim kaynağını kaybedenlere yapılacak ödemelerin maliyetinin 100 milyon doları aşabileceği belirtildi.

www.UlasimOnline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim