• BIST 9142.4
  • Altın 2325.583
  • Dolar 32.3735
  • Euro 35.0075
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Shell'den dünyanın ilk yüzen FLNG tesisi

Shell'den dünyanın ilk yüzen FLNG tesisi
Dünya enerji devi Royal Dutch Shell, dünyanın ilk Yüzen Sıvılaştırılmış Doğal Gaz (FLNG) Tesisi’ni kurma kararı aldı.

SHELL, DÜNYANIN İLK YÜZEN SIVILAŞTIRILMIŞ DOĞAL GAZ TESİSİNİ (FLNG) KURUYOR

Dünya enerji devi Royal Dutch Shell, dünyanın ilk Yüzen Sıvılaştırılmış Doğal Gaz (FLNG) Tesisi’ni kurma kararı aldı.

Avustralya’daki en yakın kara parçasından yaklaşık 200 kilometre uzağa demirleyecek olan Prelude FLNG tesisi, açık deniz yataklarından doğal gaz çıkaracak ve onu tesis güvertesinde soğutarak sıvı hale getirecek. Doğal gaz üretimine yepyeni bir boyut getirecek olan tesis, üretim maliyetlerini düşürecek. Shell, Avustralya’daki üretim yatırımlarının önümüzdeki beş yıl içinde, ülkedeki Prelude ve Gorgon projeleri ve devam eden keşifler ve fizibilite çalışmaları ile 30 milyar dolara erişmesini hedefliyor.

Royal Dutch Shell Yönetim Kurulu, enerji arzında çığır açacak en yeni yatırım kararını açıkladı. Dünyanın ilk Yüzen Sıvılaştırılmış Doğal Gaz (FLNG) Tesisi’ni kurma kararı alan Shell, projeyi Avustralya’da hayata geçirecek. Avustralya’daki en yakın kara parçasından yaklaşık 200 kilometre uzağa demirleyecek olan tesis, doğal gaz çıkararak, sıvı hale getirecek. Güney Kore’de inşa edilecek tesisin, açık denizlerde doğal gaz elde etme maliyetlerini düşürmesi öngörülüyor. 4 futbol sahası büyüklüğünde, 6 uçak gemisi ağırlığında
Shell FLNG tesisi, 488 metre uzunluğuyla, arka arkaya eklenmiş dört futbol sahasından daha büyük olacak. Dünyanın en büyük yüzen açık deniz tesisi ünvanına sahip olacak tesis, tamamen donatıldığında ve depolama tankları dolduğunda, yaklaşık 600 bin ton ağırlığa ulaşacak. Tesis, bu haliyle en büyük uçak gemisinden altı kat daha ağır olacak. Bu ağırlığın 260 bin tonluk bölümü çelikten oluşacak. En güçlü fırtınalara dayanacak şekilde tasarlanan tesis tamamlandığında, okyanusta seyreden LNG (Sıvılaştırılmış Doğal Gaz) gemileri, eksi 162 santigrat derecede soğutulup, hacmi 600 kat küçültülmüş, sıvılaştırılmış gazı ve diğer ürünleri denizdeki tesisten doğruca dünya pazarlarına teslim edecek. Halihazırda, açık denizdeki doğal gazın sıvılaştırılması işlemi, karadaki bir tesise borularla nakledilerek gerçekleştiriliyor.

Yılda 5,3 milyon ton üretim bekleniyor

Tesisteki ilk LNG ürününün, gaz keşfedildikten yaklaşık 10 yıl sonra üretilmesi bekleniyor. Tesis, 2007’de keşfedilen Prelude gaz yatağında bulunan 3 trilyon metreküp eşdeğerinde kaynaktan yararlanacak. Günde 110 bin varil petrol eşdeğeri üretimle, yıllık 3,6 milyon ton LNG, 1,3 milyon ton kondansat ve 0,4 milyon ton sıvılaştırılmış petrol gazı ile birlikte yıllık en az 5,3 milyon tonluk sıvı üretimi hedefleniyor. FLNG tesisi 25 yıl boyunca bu gaz yatağında demirli olacak ve ilerleyen gelişim aşamalarında bölgede Shell’in yatırımı bulunan diğer yataklardan da üretim yapacak. Doğal gaz konusunda yüksek deneyime sahip şirketin FLNG üretim kararı on yıldan fazladır süren araştırma ve geliştirme çalışmalarının bir sonucu.

Prelude FLNG’nin enerji sektöründe yeni bir çığır açacağını söyleyen Shell Avustralya Ülke Başkanı Ann Pickard, bu devrim yaratan teknolojinin öncelikle Avustralya sularında deneneceğini belirterek, bunun Avustralya’nın zaten canlı olan doğal gaz endüstrisine farklı bir boyut katacağını belirtti.

LNG endüstrisi için dönüm noktası olacak

Royal Dutch Shell’in Uluslararası Arama ve Çıkarma’dan sorumlu Üst Düzey Direktörü Malcolm Brinded, amaçlarının tüm dünyada daha çok FLNG projesi geliştirmek olduğunu söyledi. “Tasarımımız çeşitli gaz yataklarına uyarlanabiliyor, Technip ve Samsung’la olan stratejik ortaklığımız da bize bunu gelecek projelerde gittikçe daha hızlı uygulama imkanı sunacaktır. Tüm dünyada hükümetler, enerji şirketleri ve müşterilerle diğer FLNG projelerinde çalışmak için fırsatlar görüyoruz” dedi.

Sayılarla FLNG

Dört futbol sahasından daha geniş FLNG tesisi, dünyanın en büyük yüzen üretim tesisi olacak.

> Tesisin tasarım seçeneklerinde 600 mühendis çalıştı.

> Tesisin en yakın kara parçasına uzaklığı 200 km olacak.

> Tesisin güvertesinin genişliği 4 futbol sahasının toplam bir uçtan bir uca uzunluğundan fazla
> Tesisin depolama tanklarında 175 Olimpik yüzme havuzu ile aynı miktar su durabilir

> Tesis 6,700 beygir gücündeki üç farklı pervane gücüyle yüzecek

> Doğal gazı soğutmada kullanılmak üzere her saatte bir okyanustan 50 milyon litre soğuk su alınacak
> Doğal gazın sıvıya dönüştüğü soğukluk -162° Santigrat
> Hong Kong’un yıllık enerji talebinin %90’ı tesisinin yıllık LNG üretimi tarafından karşılanabilir
> Prelude FLNG tesisi 25 yıl boyunca bölgede kalarak doğal gaz yataklarını geliştirecek

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim