• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 17 °C

SHV, 4 milyar $'lık bölgeyi Şiper'e bağladı

SHV, 4 milyar $'lık bölgeyi Şiper'e bağladı
İpragaz’ın CEO’su Selim Şiper, şirketin bağlı bulunduğu Hollandalı SHV Energy’nin Yönetim Kurulu Üyeliği ile Asya ve Doğu Avrupa Bölge Başkanlığı’na atandı.

İpragaz’ın CEO’su Selim Şiper, şirketin bağlı bulunduğu Hollandalı SHV Energy’nin Yönetim Kurulu Üyeliği ile Asya ve Doğu Avrupa Bölge Başkanlığı’na atandı. Yeni görevini İstanbul’dan yürütecek olan Selim Şiper, “SHV Energy’nin 13 milyar doları aşan cirosunun 4 milyar dolarlık bölümü bana bağlanan bölgeden sağlanıyor” dedi.

İPRAGAZ’ın CEO’su Selim Şiper, şirketin bağlı bulunduğu Hollandalı SHV Energy’nin Yönetim Kurulu Üyeliği ile Asya ve Doğu Avrupa Bölge Başkanlığı’na atandı. İpragaz’daki görevini aynen sürdürecek olan Selim Şiper, yeni görevini de İstanbul’dan yürütecek. Şiper, “Çin, Polonya, Macaristan, Pakistan, Hindistan, Filipinler ve Türkiye bu bölge kapsamında bulunuyor. SHV Energy’nin 13 milyar doları aşan cirosunun 4 milyar dolarlık bölümü bana bağlanan bölgeden sağlanıyor” dedi.

İlk Asyalı benim

SHV Energy’nin yönetimine Hollanda ve İngiltere dışından ilk kez kendisinin girdiğini vurgulayan Selim Şiper, şunları söyledi: “Aslına bakarsanız, SHV Energy yönetimindeki ilk ‘Asyalı’ oluyorum. Birinci hedefim, bana bağlı ülkelerde yönetimi yerel insanlara bırakabilmek. Ciro konusunda hedef vermek istemiyorum. Çünkü, gaz fiyatlarıyla çok bağlantılı. Fiyatlar yükselince bizim cirolar da yükseliyor. Önemli olan bölgeyi verimli yönetebilmek.”

İstanbul’dan direk uçuş

Selim Şiper, kendisine bağlanan SHV Energy Asya ve Doğu Avrupa Bölgesi’ni yönetmek üzere İstanbul’u seçmenin doğru bir karar olduğunu ifade ederek, şunları anlattı: “Bana bağlı olan tüm ülkelere İstanbul’dan direk uçuş var. Ben İstanbul’da olacağım. Hollanda’da bir ekibim bulunacak. Gerektiğinde onlar İstanbul’a gelecek, buradan bölge ülkelerine uçacağız. Ayrıca, teknoloji işleri kolaylaştırdı. Skype, video konferans gibi yöntemlerle biraraya gelmeden de görüşmek, işleri yürütebilmek mümkün.”

Vietnam ve Mynmar’a bakacak

İpragaz’da başarıyla yönettikleri LPG işinin gelişmekte olan Asya ülkelerinde öne çıkabileceğini kaydeden Şiper, şöyle konuştu: “Bu nedenle söz konusu ülkelerde LPG alanında yeni şirket alımları, yeni yatırımlar gündeme gelebilir. Örneğin Vietnam’a, Bangladeş’e, Mynmar’a bu amaçla gidebiliriz. Ayrıca, Afrika ülkeleri de bana heyecan veriyor. O pazarlara da odaklanmayı düşünüyorum.”

Avrupa’ya LNG’yi öğretiyor

İpragaz’ın sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) konusunda SHV Energy içinde çok başarılı olduğunu vurgulayan Selim Şiper, şunları dile getirdi: “Şimdi Türkiye’den iki arkadaşımız, İpragaz Teknik Destek Müdürü Can Toydemir ile Dökme Gaz ve LNG Satış Müdürü Kemal Güveli, SHV Energy’de LNG’yi başta Almanya, Fransa, İtalya olmak üzere Avrupa ülkelerine öğretecek. Can Toydemir, bu iş için 9 ay Hollanda’da çalışacak. Böylece SHV Energy, LNG’yi Avrupa’ya da yayacak.”

Türkiye’nin doğusunda ‘shale gaz’ bulunabilir

DOĞALGAZIN petrolle aynı havzalarda bulunduğunu anımsatan Selim Şiper, şunları anlattı: “Norveç’in geliştirdiği bir sistemle ‘shale gaz’ (kaya gazı) çıkarılıp, kullanılmaya başlandı. Kaya katmanlarının arasındaki gaz kullanılır hale getiriliyor. ABD, 2008’den sonra bu alana yöneldi. Şimdi, ‘kaya gazı’ ihracında önemli oyuncu olmaya hazırlanıyor. ‘Kaya gazı’ gelişirse, dünyada daha çok devletler arası sözleşmelerle yürüyen doğalgaz ticaretinden farklı bir yapı ortaya çıkabilir. Kaya gazının maliyeti biraz yüksek olsa da, dünyada bir değişime yol açacak. Türkiye’nin doğusunda bu gazı bulma olasılığının yüksek olduğuna inanıyorum.”

SHV Energy’de kârlılıkta ilk 5’te yer alıyoruz

İPRAGAZ’ın CEO’su Selim Şiper, 2011 yılında Bizim Gaz, Exengaz, Sihirgaz ve Evas dahil grup olarak 1.1 milyar dolarlık ciroya ulaştıklarını belirterek, şunları anlattı: “Daralan bir pazarda büyümek zordur. Biz bunu 2011’de başardık. SHV Energy içinde İpragaz kârlılık açısından 27 ülke arasında ilk 5’te yer alıyor. Tonajda ise 3’üncü sırada bulunuyoruz. Evas’ta ürettiğimiz tüpleri 36 ülkeye ihraç ediyoruz.”

Maringaz Dalyan’da teknelere yayılacak

YENİ iş alanları yaratma çabası içinde olduklarını vurgulayan Selim Şiper, buna örnek olarak Maringaz’ı gösterdi. Şiper, şunları söyledi: “Maringaz 2 yılda 20 tona ancak ulaştı. Şimdi Dalyan’daki balıkçı teknelerini çevreci hale getirmek amacıyla Maringazlı’ya dönüştüreceğiz. Aslında Venedik’te 1000’i aşkın tekne böyle dönüştürülüyor. Biz ise Dalyan’daki işi sosyal sorumluluk projesi olarak görüyoruz. Maringaz’la tekne daha sessiz çalışıyor, çevreyi motorin kadar kirletmiyor.”

Önce Fransızlar aldı sonra Hollandalı oldu

İpragaz, Eureka Metal A.Ş. adıyla 1961 yılında kuruldu. Sektörde ilk tüp dolumunu gerçekleştirdi. Şirket 1966’da TPAO ile birleşerek İpragaz A.Ş. adını aldı. 1992 yılında özelleştirildi, Fransız Primagaz bünyesine katıldı.
1999 yılında Primagaz’ı dünyanın en büyük YPG dağıtım firması Hollandalı
SHV Energy satın aldı. Böylece İpragaz, SHV’nin parçası haline geldi.
SHV Energy, 6 milyon tonluk satış hacmiyle dünyanın en büyük LPG şirketi konumunda bulunuyor.

Kaynak: Hürriyet

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim