• BIST 9644.77
  • Altın 2497.745
  • Dolar 32.5886
  • Euro 34.8498
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C

Siber güvenlik uzmanları kıyasıya yarıştı

Siber güvenlik uzmanları kıyasıya yarıştı
Türkiye’nin en kapsamlı siber güvenlik yarışması Bilkent Üniversitesi Spor Salonunda yapıldı. Kamu, özel sektör ve üniversitelerin siber güvenlik uzmanları bilgisayarları başında yarıştı.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın iştiraki STM’nin düzenlediği siber güvenlik yarışmasına kamu, özel sektör ve üniversitelerin siber güvenlik uzmanları yoğun ilgi gösterdi. 27 Ekim’de düzenlenen etkinlikte 73 siber güvenlik uzmanı Bilkent Üniversitesi Spor Salonu’nda bir araya gelerek bilgisayarları başında kıyasıya yarıştı. Bilkent Üniversitesi’nin işbirliği ile düzenlenen “Bayrağı Yakala” adlı verilen siber yarışmada takımlar halinde mücadele edildi.

Sistemdeki açıkları buldular

Siber güvenlik profesyonelleri tarafından yaratılan sistem açıklarını bularak yarışmayı kazanmaya çalışan uzmanlar kendilerini geliştirme fırsatı yakaladı. “Bayrağı Yakala” yarışmasında, siber güvenlik uzmanları; kriptoloji, tersine mühendislik, Wi-Fi gibi dallarda belirlenen hedeflere diğer katılımcılardan önce ulaşmak için sistemlerdeki güvenlik açıklarından yararlanarak bayrağı yakalamaya çalıştılar. Etkinlikte kamu, özel sektör ve üniversiteler gibi geniş bir yelpazenin ortak bir çatı altında bir araya gelmesi ve bu alandaki bilgi paylaşım ağının oluşturulması amaçlandı.

Yazılımlarımız özgün olmalı

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) Muhabere Elektronik ve Bilgi Sistemleri Daire Başkanı Süreyya Yiğit, yarışma öncesinde yaptığı konuşmada, siber güvenlik denilince akla ilk olarak bilgi hırsızlığı ve bilgisayarlara zarar verilmesinin geldiğini, günümüzde kritik altyapılara yönelik tehditlerin daha fazla önem kazandığını söyledi. Siber güvenlik alanındaki risklerin farkında olunması ve çok önceden bazı tedbirlerin alınması gerektiğini vurgulayan Yiğit, "Kritik sistemlerde çalışan yazılımların özgün olmasını, anahtarlarını kendimizin üretmesini sağlamamız, başkaları tarafından bunların ele geçirilmesinin gönüne geçmemiz lazım" dedi.

Siber uzay yaşam tarzımızı değiştirdi

STM Genel Müdürü Davut Yılmaz, “Siber uzay yaşam tarzımızı değiştirdi. Evimizdeki buzdolabından kullandığımız arabaya kadar her şeyin internet ile birbirine bağlandığı bir çağdan bahsediyoruz” dedi. Bu zamana kadar çok az kurumun gündeminde olan siber güvenlik konusunun artık çok daha önemli olduğunu belirten Davut Yılmaz şöyle devam etti: “Siber güvenlik öyle bir alan ki bu alanda hemen her gün yeni bir şeyler yaşanıyor. Bu alanda iş yapmak uzman olmak ve kalmak istiyorsanız kendinizi sürekli güncel tutmak zorundasınız. Artık ‘veri’ demek kişisel bilgilerimiz, ticaret sırrı, devlet sırrı demek. Bu alan sürekli dinamik kalmayı gerektiriyor. İthal çözümlerle ticari ve askeri sırları korumak mümkün değil. Bugün düzgün çalışan bir yazılımın savaş zamanında karşı tarafa hizmet etmeyeceğinin garantisi yok. Milli ve özgün ürünlere yoğunlaşıyoruz. Ciddi şekilde uzman kaynağa ihtiyacımız var. Biz bu alanda daha önce kimsenin yapmadığı bir şeyi yapıyoruz. İşe alımlarda üniversite mezunu olma şartını kaldırdık. Bugünlerde 11 yaşında bir çocuk büyük firmaları hackleyebiliyor.”

Ödüller dağıtıldı

Yarışmaya katılan kurum ve kuruluşlar, kendi siber güvenlik ekiplerini deneme fırsatı yakalayarak eksiklerini detaylı bir şekilde gördü. Yarışmada dereceye girenlere de çeşitli ödüller verildi. Yarışmanın birincisi ve 6.000 TL’lik ödülü kazanan ODTÜ takımı oldu. Üniversiteler Özel Ödülü Bilkent Üniversitesi Takımına, Sektör Özel Ödülü Türk Telekom Takımına, Kamu Özel Ödülü ise Merkez Bankası temsilcilerine verildi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim