• BIST 9079.97
  • Altın 2322.611
  • Dolar 32.345
  • Euro 34.8965
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Sıcak hava, araçlarda yakıt tüketimini artırıyor

Sıcak hava, araçlarda yakıt tüketimini artırıyor
Araçların, aşırı sıcaklarda motorun zorlanması nedeniyle daha fazla yakıt harcadığı bildirildi

Araçların yakıt sarfiyatının, soğuk kış günlerinde olduğu gibi sıcak havalarda da arttığı bildirildi. 

Bazı otomobil markalarının özel servisliğini yapan firmanın sahibi Erkan Karatay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz aylarında araçların daha fazla arızalandığını belirtti. 

Soğuk havalarda motor ısınana kadar yakıt sarfiyatının fazla olduğunu ifade eden Karatay, aşırı sıcak havalarda da motorun zorlanması nedeniyle yakıt tüketiminin arttığına dikkati çekti. 

Sıcak havalarda motor hararetinin yükseldiğini, bu nedenle bazı arızaların meydana geldiğini ifade eden Karatay, ''Bakımı yapılmamış araçlar,  sıcakta hararet yapar. Bu durumda su radyatörü peteklerinin açık olması, herhangi bir nedenle tıkanıklık olmaması gerekir. Radyatörden hava girişi ne kadar rahat olursa, motorun ısınması da  o kadar az olur. Ancak yaz aylarında bu mümkün olmuyor. Sıcak hava çeken motorun gücü yüzde 5-10 arasında düşüyor. Aracın motoru zorlandığı için de yakıt tüketimi artıyor'' diye konuştu. 

Karatay, benzin ve mazot fiyatının yüksekliği nedeniyle birçok kişinin daha az yakan araçları tercih ettiğine işaret etti. 

Sıcak havalarda araçların daha fazla yakıt harcadıklarını anlatan Karatay, bazı sürücülerin çeşitli yöntemler kullanarak yakıt maliyetini düşürmeye çalıştığını kaydetti. 

Yaz aylarında araçlarda fazla yakıt tüketiminin çeşitli nedenlere bağlı olduğunu aktaran Karatay, ''Sıcak, klima, uygun yağ kullanımı ve lastikler yüzünden yaz aylarında yakıt maliyeti yaklaşık yüzde 10 yükseliyor. Bu nedenle sürücülerin araçlarına uygun yağ ve uygun lastik kullanması gerekiyor. Klima kullanımına bağlı olarak da yakıt maliyeti yükseliyor'' dedi. 

Karatay, sıcak havalarda otomobili fazla yakıt yakan vatandaşların tamircilere veya yetkili servislere giderek herhangi bir arıza olup olmadığını öğrenmeye çalıştığını, yaz aylarında araçların daha fazla yakıt tüketmesinin normal olduğunu sözlerine ekledi. 

Eski model araçlar daha çok etkileniyor 

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kadir Aydın da aşırı sıcakların araçlarda yakıt tüketimini bir miktar artırdığını söyledi. 

Sıcak havaların araçlarda harareti yükseldiğini belirten Aydın, şu bilgileri verdi: 

"Tüm araçlar hararet yaptığında soğutmak için fan devreye girer ve fanın çektiği enerji de yakıt tüketimini artırır. Eski model araçlarda soğutma sistemi fazla gelişmiş olmadığı için yazın bu araçlar daha fazla hararet yapıp su kaynatabilir. Yeni model araçlarda ise bu problem minimize edilmiştir. Eski model araçların yakıt verimliliği yeni nesil araçlara göre çok daha kötüdür. Bu nedenle ülkemizde yakıt verimliliği ve çevre kirliliğinin azaltılması için eski nesil araçların kademeli olarak da olsa kullanımdan kaldırılması gerekmektedir." 

Aydın, ayrıca yeni nesil araçların eksi 30 artı 60 derece aralığında rahatlıkla çalışabileceğini, araçlar geliştirilirken bu sıcaklık testlerinin yapıldığını da sözlerine ekledi.

http://www.ulastirma.com.tr/

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim