• BIST 9090.36
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3697
  • Euro 34.9682
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

Sınırdaki çiftçiye yurt dışı alo tarifesi

Sınırdaki çiftçiye yurt dışı alo tarifesi
Edirne'de sınıra yakın bölgelerde yaşayanlar, farkında olmadan Yunanistan ya da Bulgaristan GSM şebekelerinden arama yapıyor.

Sınırdaki çiftçiye yurt dışı alo tarifesi

Edirne'de sınıra yakın bölgelerde yaşayanlar, farkında olmadan Yunanistan ya da Bulgaristan GSM şebekelerinden arama yapıyor.

Tarlada çalışan çiftçi, 500 metre uzaktaki evini uluslararası tarifeden arıyor. Alınan bilgiye göre, Yunanistan ve Bulgaristan'a sınırı olan Edirne'de yaşayanlar zaman zaman abonesi oldukları GSM şirketleri yerine sinyalleri güçlü olan Yunanistan ve Bulgaristan GSM şirketlerinin üzerinden farkında olmadan görüşme yapıyor. Bunun sonucunda ise faturaları normalden daha fazla geliyor.

Yunanistan'a sınırında yaklaşık 10 bin kişinin yaşadığı Karaağaç Mahallesi Muhtarı Agah Korkan, mahalle sakinlerinden bu konuyla ilgili çok sayıda şikayet aldığı söyledi.

Korkan, genellikle Yunanistan şebekelerinin, Türk GSM şebekeleriyle çakıştığını ifade ederek, ''İnsanlardan bana devamlı bu konuda şikayet geliyor. Tarlada çalışan çiftçi, 500 metre uzaklıktaki evini uluslararası tarifeden arıyor. Yunanistan şebekesi devreye girince, faturası da haliyle kabarık geliyor. GSM operatörleri bunun çaresine bakıp, sistemlerini güçlendirmeliler'' dedi.

-TURKCELL: ''SORUN TÜRKİYE'YE ÖZGÜ DEĞİL''

Turkcell Kurumsal iletişim Medya İlişkileri Müdürü Mustafa Kutlay, cep telefonlarında bulunan otomatik şebeke seçme özelliği nedeniyle sınıra yakın bazı noktalarda, komşu ülkelerdeki operatörlerle yurt içi operatörler arasında kapsama alanları ve sinyallerin zaman zaman kesiştiğini söyledi.

Kutlay, şu bilgileri verdi:

''Hatları yurt dışında kullanıma açık olan abonelerimiz zaman zaman yabancı GSM operatörlerinin kapsama alanına girebildiği gibi, yabancı operatörlerin aboneleri de bizim sistemimize dahil olabilmektedir. Bu durumda da abonelerin görüşmeleri yurt dışından yapılmış gibi ücretlendirilebiliyor. Dünyadaki pek çok operatörün sınır bölgelerinde yaşadığı bu sorun ülkemize özgü değil. Söz konusu durum, sınır bölgelerindeki bazı alanlarda kapsama yapmanın fiziken mümkün olmadığı noktalarda yaşanabiliyor ve iki ülke operatörlerinin aynı frekans aralıklarını kullanmaları nedeniyle bu frekansların çakışmasından, enerji ve transmisyon altyapısındaki eksikliklerden ve kimi kez de bölgenin yerel topoğrafyasının kapsamayı güçleştirmesinden kaynaklanıyor. Bu sorun ülkemize özgü değil.''

Turkcell olarak abonelerini web sitesi ve SMS'ler aracılığıyla uyardıklarını ifade eden Kutlay, şöyle devam etti:

''Abonelerini bu konuya dair uyarmak ve servis alacakları operatörü kendilerinin belirlemesini sağlamak amacıyla, web sitemizden sürekli duyuru yapıyor, sınır bölgelerindeki abonelerimize periyodik olarak bilgilendirme mesajları göndererek oluşabilecek mağduriyetleri engellemeye çalışıyoruz. Bunun yanı sıra geliştirdiğimiz bir çözümle sınır bölgelerinde bulunan Turkcell müşterilerinin, roaming anlaşmamız olan komşu ülke operatörlerine istemeden geçişini engelleyici bir mekanizma oluşturduk.

Geliştirdiğimiz çözümle müşterimiz, komşu ülke operatöründen sinyal alsa da belirli bir süreyle bu şebekeye geçmesini bekletebiliyoruz. Bu süre sonunda müşterimiz komşu ülke sınırları içinde olabileceğinden, ilgili operatöre seçimine izin veriliyor. Mağduriyet yaşanmasını engellemek adına, hatları yurt dışında kullanıma açık olan abonelerimize cep telefonlarındaki şebeke seçimini ''otomatikte'' bırakmak yerine ''elle ayar'' (manuel) konumuna getirerek Turkcell şebekesine ayarlamaları gerektiğini bir kez daha önemle hatırlatmak isteriz.''

-VODAFONE VE AVEA

Vodofone da, konuyla ilgili olarak teknik departmanlarının yürüttüğü bir proje olduğunu, ancak devreye giren bir işleyişin bulunmadığını bildirdi.

Avea da, mağduriyetlerin yaşanmaması için sınır bölgelerindeki abonelerini kısa mesaj yoluyla, şebeke seçimini manuel yapmaları konusunda uyarıyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim