• BIST 9089.58
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Sıra dışı beyinlerden sıra dışı tasarımlar

Sıra dışı beyinlerden sıra dışı tasarımlar
Ultra lüks yatlar sınırları zorlasa da sıradanlaşmaları kaçınılmaz. Tasarımcılar, bu tıkanıklığı aşmak için yepyeni fikirlerle çıkıyor karşımıza.

Sıra dışı beyinlerden sıra dışı tasarımlar 

Ultra lüks yatlar sınırları zorlasa da sıradanlaşmaları kaçınılmaz. Tasarımcılar, bu tıkanıklığı aşmak için yepyeni fikirlerle çıkıyor karşımıza. Bu sıra dışı tekneler arasında yunustan ilham alanı da var, tropik adadan da..

Teknolojinin nimetleriyle donatılmış, ultra lüks yatlar, tekneler görmeye alıştık, hatta birçoğu sıradanlaştı bile. Ancak sınırları zorlayan, insanoğlunu şaşırtmayı 'şiar' edinmiş çılgın tasarımcılar boş durmuyor. Denizlerdeki 'tuhaf' araçların sayısı her geçen gün artıyor.

'Sıra dışı insanların' hayal güçlerine ket vuramıyorsun sanırım, 'Kimsenin ağzı torba değil ki büzesin' deyimi bu durumu özetliyor. Dünyanın farklı yerlerinde yaşayan, farklı disiplinlere sahip mühendisler, işadamları, tasarımcılar hayalini gerçekleştirmek, konuşulmak, para kazanmak için 'acayip acayip' işlere imza atıyor. Yanda okuyacağınız ve fotoğraflarını göreceğiniz 'sıra dışı' deniz araçları bu çılgınlıklara bir örnek.

Yılın ilk günlerinde yabancı ajansların servis ettiği 'tuhaf' bir sürat teknesiyle başlayalım. Coot Boat ZR-48 adlı bu sürat teknesinin hangi kahramandan esinlendiğini tahmin etmek zor değil, herkes Batman diyor. Denizin üstünde uçuyor, çünkü 1.350 beygir gücünde V8 çift motoru var. Amerika'da tasarlanan sürat teknesinin gövdesi karbon fiber, iç dizaynıysa son derece lüks, uzmanlar kısaca 'mükemmel' diyor. 'Alayım da şöyle Boğaz'da hava atayım' diyenler varsa 1 milyon 700 bin doları gözden çıkarmak zorunda...

Tropik adam olmadan asla!
Daha önce de Monaco şeklinde bir yat tasarlayan Yacht Island, bu kez tropik adada karar kılmış. Adanın içinde volkanik dağ, tropikal ağaçlar, şelale, bambu evler ve havuz var. Doğal güzelliklerinin yanı sıra, modern hayatın gerekleri de unutulmamış. Helikopter pisti, spor ve sinema salonu, sauna gibi ayrıntılarla donatılan yatın fiyatı henüz açıklanmadı. 90 metre boyunda olan ve 27 kilometre hız yapan yatla her zaman olduğu gibi Rus ve Arap zenginleri ilgileniyor.

Denizaltında, üstünde, havada...
Amerika Birleşik Devletleri menşeli Innespace adlı şirketin son şaheseri işte bu araç. Bugüne kadar imza attığı sıra dışı deniz araçlarıyla tanınan şirket, bu kez tüm beklentilere yanıt verecek Seabreacher adlı aracı üretti. Seabreacher hem denizin altında ve üstünde hem de havada gidebiliyor.
60 beygirlik motoru olan ve su geçirmez kokpite sahip olan araç, su üzerinde saatte 80 kilometre, su altında 40 kilometre hız yapıyor. Daha hızlı gitmek isteyenler içinse uçuyor. Denizin üstünde 5 kilometre yüksekliğe çıkabiliyor. 6 ayrı yüzgeci olan araç, uydu alıcılı yön belirleme yeteneğine de sahip. İki kişilik olan bu teknenin fiyatı ise 81 bin dolar. İç dizaynını kendi zevkinize göre yaptırma fırsatı da sunuyor. Şirket yetkilileri, şimdilik Ortadoğu ülkelerinden ilgi gördüklerini söylüyor.

Üçüncü köprü yerine yüzen otobüs
Finansal kriz nedeniyle hazır 3. köprünün yapımına da talip çıkmamışken bu alternatifi değerlendirelim derim. Başka ülkelerde de var ancak bu amfibi otobüsü, Macaristan kullanmaya başlamış bile. Hem karada, hem denizde giden bu araçla Avrupa yakasından Anadolu'ya geçmek hem kolay hem de keyifli olabilir. George Smith adlı mühendisin imzasını taşıyan bu araç, alüminyumdan yapılma ve 50 yolcu taşıyabiliyor. Smith, 6 yıllık bir çalışmanın neticesinde ürettiği otobüsünü ya da teknesini şöyle tanıtıyor: 'Böyle bir araç üretilmesi yönünde çok talep gelmişti, şimdilik bunu tasarladık ancak daha da geliştireceğiz.' Fiyatı ise 550 bin dolar civarında...

Türkçesi 'koltuk teknesi'
Orijinal adı 'sofa boat' olan rahatına düşkünler için tasarlanan araç, Birleşik Arap Emirlikleri'nde yapılmış. Elektrikle çalıştığı için hem çevreci hem de kullanım kolaylığı sağlayan 'koltuk teknesi' dolu pille 12 saat yol alabiliyor. Bir joystick aracılığıyla oturduğunuz yerden kumanda edilebileceğiniz bu aracın uzunluğu 3,5 metre. Başlangıç fiyatı da 16 bin dolar.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim