• BIST 9079.97
  • Altın 2308.161
  • Dolar 32.328
  • Euro 35.0931
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Şirketlere büyük hibe geliyor

Şirketlere büyük hibe geliyor
TÜBİTAK Ar-Ge maliyetlerinin yüzde 85'ine kadar hibe desteği verme kararı aldı.

Şirketlere büyük hibe geliyor

TÜBİTAK Ar-Ge maliyetlerinin yüzde 85'ine kadar hibe desteği verme kararı aldı.

TÜBİTAK, oluşturduğu teşvik sistemiyle Türk sanayi şirketlerine Ar-Ge maliyetlerinin yüzde 85'ine kadar hibe desteği verme kararı aldı. İlk çağrısını, cari açığın en büyük kalemi enerji sektörüne yapacak olan TÜBİTAK, Türk şirketlerinden özellikle güneş enerjisi, enerji depolanması, konutlarda ve sanayide enerji verimliliği ve kömür teknolojileri konularında ürün odaklı araştırma yapmasını isteyecek.

TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları (TEYDEB) Başkanı Fatih Yülek, yaptığı açıklamada, ''TÜBİTAK 1511 kodlu Öncelikli Alanlar Araştırma Teknoloji Geliştirme ve Yenilik Projeleri Destekleme Programı'' adıyla yeni bir destek programı başlattıklarını bildirdi. Yülek, destek programıyla Türk şirketlerinin Ar-Ge maliyetlerini yüzde 85'e kadar karşılayacaklarını belirterek, ''Yeni destekle Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu alanlarda proje üretilmesini hedefliyoruz'' dedi.

Yülek, programla belirlenecek öncelikli alanlarda hedef ve ihtiyaç odaklı, izlenebilir sonuçları olan yeni bir ürün üretilmesi, mevcut bir ürünün geliştirilmesi, iyileştirilmesi ve yeni üretim teknolojilerinin geliştirilmesi konularında yapılacak Ar-Ge projelerinin desteklenmesinin amaçlandığını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplanan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nda karara bağlanan Ulusal Bilim, Teknoloji ve Yenilik Stratejisi 2011-2016 belgesinde, Türkiye'nin Ar-Ge ve yenilik kapasitesinin güçlü olduğu ve ivme kazanılması gereken alanların belirlendiğini anımsatan Yülek, TÜBİTAK'ın yeni destek mekanizmasıyla Türk şirketlerine çağrıda bulunacaklarını ve öncelikli alanlarda çalışma yapacak kuruluşların destekleneceğini kaydetti.

YURT DIŞINDAN DESTEK ALINABİLECEK

Belirlenen öncelikli alanları enerji, gıda, otomotiv, bilgi iletişim teknolojileri, makine imalat teknolojileri olarak sıralayan Yülek, bu kapsamda Türk şirketlerinden, enerji sektörüne öncelik vermelerini isteyeceklerini söyledi.

Yülek, ''Enerji alanı, Türkiye'nin cari açığının en önemli sebebi olarak gösteriliyor. Bu sebeple ilk olarak bu ay yapacağımız çağrıda güneş enerjisi, enerji depolanması, konutlarda ve sanayide enerji verimliliği ve kömür teknolojileri alanlarında araştırma yapılmasını isteyeceğiz'' dedi.

TÜBİTAK'ın daha önce destek verdiği sanayi şirketlerinin yurt dışı danışmanlık alımına kısıtlı izin verildiğini hatırlatan Yülek, ''Yurt dışı danışmanlık alımı için yüzde 20 üst limitimiz devam edecek. Fakat Türkiye'de yapılması mümkün olmayan projeye özel testler gibi hizmet alımlarına ait giderler için bu üst limit uygulanmayabilecek'' diye konuştu.

YÜKSEK MAAŞ LİMİTLERİ UYGULANACAK

Yülek'in verdiği bilgiye göre, şirketlerin sunduğu ve kabul edilen bütçenin yüzde 10'u kadar tutar genel gider ödemesi olarak destek kapsamına ilave edilecek. Daha yüksek maaş limitleri uygulanacak. Destek oranı her dönem için sabit olup büyük ölçekli kuruluşlar için yüzde 60, KOBİ'ler için yüzde 75 olacak. Birden fazla ön ödeme verilebilecek. Böylece şirketlere verilecek Ar-Ge hibe tutarı maliyetin yüzde 85'ini bulabilecek.

Söz konusu alanların her birine ait alt teknolojiler, TÜBİTAK tarafından oluşturulan kurullar tarafından; Ar-Ge yetkinliği, ülke ihtiyacı, stratejik yönelim ve cari açığa etkileri doğrultusunda değerlendirilerek öncelik verilecek.

Enerji, gıda ve otomotiv alanlarında önceliklendirme çalışmaları tamamlandı. Bilgi iletişim teknolojileri ve makine imalat teknolojileri alanlarındaki çalışmalar devam ediyor.

TÜBİTAK TEYDEB tarafından yürütülen 1511 destek programı, çağrı duyurusuna esas teşkil edecek konu başlıklarını belirlemek için danışma kurulları oluşturuluyor.

TÜBİTAK TEYDEB, geçen yıl Türk şirketlerine 278 milyon liralık destek verdi. Bu miktarın 162 milyon lirası KOBİ'lere, 115 milyon lirası büyük ölçekli firmalara aktarıldı. TÜBİTAK, bu yıl destek miktarını daha da artırmayı hedefliyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim