• BIST 9535.33
  • Altın 2472.413
  • Dolar 32.4704
  • Euro 34.5484
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 21 °C

Sivil havacılığa 'bağımsız denetim' geliyor

Sivil havacılığa 'bağımsız denetim' geliyor
Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, 2012 yılında sivil havacılıkta dönüşüm olarak nitelendirilebilecek faaliyetleri gerçekleştireceklerini belirterek, ''Sivil havacılıkta bağımsız denetim kuruluşlarını faaliyete geçireceğiz.

Sivil havacılığa 'bağımsız denetim' geliyor

Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, 2012 yılında sivil havacılıkta dönüşüm olarak nitelendirilebilecek faaliyetleri gerçekleştireceklerini belirterek, ''Sivil havacılıkta bağımsız denetim kuruluşlarını faaliyete geçireceğiz. Bağımsız denetim kuruluşları uygulaması, Türkiye'de denetim kalitesini muazzam artıracak. Dolayısıyla bunun bir milat olacağını düşünüyoruz'' dedi.

Bilal Ekşi, yaptığı açıklamada, 2011'de Türkiye'de sivil havacılığın daha önceki yıllarda olduğu gibi büyümesini devam ettirdiğini söyledi. Tüm dünyada duraklama, yavaşlama olmasına rağmen, Türkiye'de sivil havacılığın yüzde 10'un üzerinde büyüme gösterdiğini kaydeden Ekşi, geçen yıl iç yolcu sayısının 118 milyonu aştığını ifade etti. Türkiye'nin, ekonomisinin stabil olması nedeniyle dünyadaki krizlerden çok az etkilendiğini vurgulayan Ekşi, jeopolitik pozisyonunun sivil havacılığa katkısı nedeniyle de büyümenin devam ettiğine işaret etti.

2012 yılında bu büyümenin devam edeceğini öngördüklerini belirten Ekşi, hem Türk Hava Yolları'nın hem de diğer şirketlerin yeni uçak siparişleri bulunduğunu hatırlattı. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) olarak, sivil havacılığın büyümesini daha fazla desteklemek için Türkiye'nin ikili havacılık anlaşmaları bulunmadığı ülkelerle anlaşmalar yapmak ve anlaşması bulunan ülkelerle de frekansları artırmak için yoğun çalışma içinde olduklarını anlatan Ekşi, ''Bu sene ilk olarak 10 yeni ülke ile sivil havacılık anlaşması yaptık. Anlaşmamız olan ülkelerle de frekansları artırmak için 50'nin üzerinde görüşmelerde bulunduk'' dedi.

Ekşi, sivil havacılıktaki büyüme trendinin aynı hızla devam edeceğini öngördüklerini söyledi.

-''Bağımsız denetim kuruluşları geliyor''-

Bu yıl sivil havacılıkta dönüşüm olarak nitelendirilebilecek faaliyetleri olacağını ifade eden Ekşi, bunlardan bir tanesinin sivil havacılıkta bağımsız denetim kuruluşlarını faaliyete geçirmek olduğunu söyledi. Bu konudaki yönetmeliğin son aşamasına gelindiğini, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'a sunacaklarını belirten Ekşi, şöyle konuştu:

''Sivil havacılık denetlemelerini sadece kendi personelimizle yapıyoruz. Arkadaşlarımız geçtiğimiz yıllarda muazzam başarı elde ettiler. Sektör bu kadar hızlı büyürken sektörün hızına yetişme, onu denetim altına alma, kuralları oluşturma noktasında çok iyi gayretler gösterdiler. Ancak sektör gerçekten çok hızlı büyüyor ve çok pahalı bir sektör. Ücretler çok yüksek. Biz devlet kuruluşu olduğumuz için arkadaşlarımıza özel sektörle mukayese edildiğinde o kadar yüksek ücret veremiyoruz. Arkadaşlar belli bir tecrübeye ulaştıktan sonra özel sektöre geçme eğiliminde oluyorlar. Son kanun hükmünde kararname ile özlük haklarında düzenlemeler yaptık, ama ne kadar yaparsanız yapın devletteki maaş özel sektöre ulaşmıyor. Aynı tecrübedeki bir arkadaş özel sektörde iki kat maaş alıyor. Biz de tecrübeli arkadaşları tutma noktasında zaman zaman sıkıntıya düşüyoruz.

'Bunu nasıl aşarız' diye baktık, dünyada IATA'nın da uyguladığı bir sistem var. Bağımsız denetim kuruluşları oluşturuyorsunuz, bunları yetkilendiriyorsunuz, bunlar sizin adınıza denetlemelerde bulunuyorlar. Önemli olan bölümü, bunlar kendi başlarına denetleme yapmıyorlar, sizin adınıza yapıyorlar. Siz görevlendiriyorsunuz ve sizin adınıza denetlemelerde bulunuyorlar. 'Şurayı denetle' diyorsunuz, denetliyor, hazırladığı raporu size sunuyor. Siz bu raporu inceliyor ve onaylıyorsunuz. Ondan sonra rapor bir hüküm içeriyor. Bir nevi hizmet alımı gibi. 2-3 tane şirket oluyor. 'Şu şirketleri siz denetleyin' diyorsunuz, onlar da denetliyor, raporları size getiriyor.''

Bağımsız denetim kuruluşları uygulamasının, Türkiye'de denetim kalitesini muazzam artıracağını belirten Ekşi, ''Dolayısıyla bunun bir milat olacağını düşünüyoruz. Bu açıdan inşallah bu yönetmeliğin kısa zamanda faaliyete geçmesini ve Türkiye'de de yurt dışındaki gibi firmaların olmasını istiyoruz. İnşallah bunu 2012 yılı içinde faaliyete geçireceğiz'' dedi.

Söz konusu bağımsız denetim şirketlerinin sunacağı hizmetlere yönelik bir ücret tarifesi yayınlamayı planladıklarını anlatan Ekşi, bakım denetlemesi ister SHGM tarafından, ister bağımsız firma tarafından yapılsın, denetleme bedelinin tarife dışına çıkamayacağını kaydetti. Ekşi, şirketlerin sektöre ilave bir yük bindirmeden bu hizmeti bağımsız denetim şirketlerinden alabileceğini söyledi.

Taslak metne göre, yıllık bir denetleme planı yayınlayacaklarını anlatan Ekşi, bu denetleme planında kimleri SHGM'nin denetleyeceğini bildireceklerini, kalan şirketlere de firmalardan biriyle anlaşmalarını önereceklerini ifade etti. Ekşi, denetleme kim tarafından yapılırsa yapılsın firmaların belirlenenden fazla ücret ödemeyeceğini kaydetti.

Denetleme kuruluşlarını yetkilendirmeyi, raporları incelemeyi SHGM yapacağı için, bu firmaların yaptığı denetlemenin etkinliğini de SHGM'nin ölçeceğini anlatan Ekşi, denetim kalitesinde sorun tespit edilen durumlarda ilgili firmanın sertifikasının iptal edilebileceğini belirtti. Ekşi, IATA'da benzer uygulama bulunduğunu hatırlatarak, ''Bunu uygulamaya koyduğumuzda inşallah denetlemede çok daha iyi noktalara geleceğiz'' dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim