• BIST 9089.86
  • Altın 2324.204
  • Dolar 32.3601
  • Euro 34.9277
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 14 °C

Sivil havacılık sahasını dolduracaklar

Sivil havacılık sahasını dolduracaklar
ABD Ordusu, dün MQ-1C Gray Eagle insansız hava aracı için geliştirilen yeni kara sensör sisteminin iki haftalık sunumunu tamamladı. Eagle Grey, birkaç yıl içinde ABD'nin ulusal hava sahasını kaplayabilir.

Sivil havacılık sahasını dolduracaklar

ABD Ordusu, dün MQ-1C Gray Eagle insansız hava aracı için geliştirilen yeni kara sensör sisteminin iki haftalık sunumunu tamamladı. Eagle Grey, birkaç yıl içinde ABD'nin ulusal hava sahasını kaplayabilir.

Yeni sistem, insansız hava araçlarının diğer hava araçlarını tespit etmesini ve onlara yakalanmamasını sağlamayı öngörüyor.

ABD Ordusu, sona eren test sürecinin ardından, Federal Havacılık İdaresi’yle Grey Eagle (Gri Kartal) projesinin hiçbir engele rastlamadan ABD hava sahası içinde uçmasını sağlamak istiyor. Beklenen proje hayata geçirilirse, eski adı Warrior (Savaşçı) olan Grey Eagle, Mart 2014’te itibaren ABD’nin herhangi bir köşesinde eğitim amaçlı uçuşlara başlayabilecek.

Bir tanesinin üretim maliyeti 90 milyon dolar olan MQ-1C Grey Eagle, Predator hava aracının ardından ABD ordusunun kullandığı en gelişmiş insansız hava araçlarından (UAV) biri. Afganistan’da uzun yıllar orduya ve istihbarat birimlerine katkıda bulunan insansız hava araçlarının bugün en gelişmişi kabul edilen MQ-1C, iki hafta boyunca yerde konuşlandırılan ve hava aracıyla etrafındaki nesneleri denetleyen GBSAA radar sistemiyle birlikte test edildi. 

GBSAA sistemi, ABD’nin dört bir yanındaki beş askeri üste kurulacak. İlk olarak Texas’taki Fort Hood üssünde kullanılmaya başlanacak olan GBSAA, daha sonra Kansas’ta Fort Riley, Georgia’da Fort Stewart, Kentucky’de Fort Campbell ve North Carolina’da Fort Bragg’de 2015’te faaliyete geçecek.

ENDİŞELERİ BERAERİNDE GETİRDİ

ABD Kongresi, Şubat ayında imzaladığı FAA Modernizasyon ve Reform Yasası’yla, insansız hava araçlarının, insanlı hava araçlarıyla aynı hava sahasını paylaşabilmesinin yasal zemini oluşturdu. İnsansız hava araçlarının ulusal hava sahasıyla entegrasyonunu sağlamayı amaçlayan düzenlemelerin Mayıs 2013’te tamamlanması, Ağustos’ta ise ilk linsanların alınması planlanıyor.

ABD ordusu ve FAA yeni nesil insansız uçaklarının sivil havacılık sahasındaki özgürlüğü konusunda hızla çalışmalar yaparken, Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği ve diğer örgütler, insansız hava araçlarının devlet kurumları tarafından kullanılma şekline endişeyle yaklaştıklarını belirtti.

Endişeleri gidermek adına, UAV sanayisindeki firmalar, sanayide yer alan operatörler ve üreticiler için bir “ahlak kuralı” kılavuzu yayımladı. Kılavuzda, güvenlik, profesyonellik ve saygı gibi başlıklar yer alırken, UAV’lerin kim tarafından uçurulması ve bu kişilere kimin karar vermesi gerektiği konusunda bilgi verildi.

Kılavuzda, UAV sanayisin, “diğer kişilerin hava sahası kullanımına saygı duyulacağı, insanların mahremiyetine saygı gösterileceği, insansız hava araçlarının operasyonları hakkında toplumda oluşabilecek endişelere dikkat edileceği ve UAV operasyonlar hakkında toplumun bilincinin artırılacağı” ifade edildi. Kılavuz, UAV’lerin kullanılmadan önce bir risk değerlendirmesi yapılması gerektiğini de belirtiyor. 

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim