• BIST 9479.47
  • Altın 2503.351
  • Dolar 32.5935
  • Euro 34.7997
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

SMM İstanbul Fuarı, kapılarını açtı

SMM İstanbul Fuarı, kapılarını açtı
Dünyanın en büyük Gemi İnşa Sanayi Fuarı SMM İstanbul, 26 Şubat 2014 tarihinde İstanbul Pendik Green Park Otel’de kapılarını uluslararası profesyonellere açtı. Fuar, 2 gün açık kalacak.
Türkiye'de 3. kez gerçekleştirilen dünyanın en büyük Gemi İnşa Sanayi Fuarı SMM İstanbul, 26 Şubat 2014 tarihinde kapılarını ziyaretçilerine açtı. Pendik Green Park Oteli Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen ve 2 gün açık kalacak olan SMM İstanbul, 27 Şubat tarihinde sona erecek.
 
SMM İstanbul Fuarı'nın açılışı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkilileri, Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak, İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi Prof. Dr. Ahmet Ergin, GİSBİR (Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği) Başkanı Murat Kıran, GESAD (Gemi Sanayicileri Derneği) Genel sekreteri Mustafa Ünar, Gemi Mühendisleri Odası yetkilileri ve diğer meslek odası yetkilileri, Türk Loydu Başkanı ve yöneticileri tarafından yapıldı.
 
DEMİRTAŞ: GEMİ İNŞA SANAYİ BÜYÜYOR
 
SMM İstanbul Fuarı'nın açılışında konuşan Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği(GİSBİR) Genel Sekreteri Süheyl Demirtaş, Türkiye'nin dünyada 17. büyük ekonomiye sahip ülke olduğunu hatırlatarak, "Gün geçtikçe büyüyen gemi inşa sanayimiz, dünyada önemli bir yer işgal ediyor. Dolayısıyla SMM Fuarı gibi bü tür organizasyonların artarak devam etmesini diliyoruz. Gemi inşa sanayi, ülkemizin savunma sanayisine katkısıyla stratejik, istihdam ve döviz girdisiyle ekonomik öneme sahip. 2023’de 500 milyar dolar ihracat, 500 milyar dolar ithalat hedefi olmak üzere öngörülen toplam 1 trilyon dolar ticaret hacmi gözönüne alındığında gemi inşa sanayi, lokomotif sektörlerin başında gelmektedir" dedi.
IMF'nin 2014 yılı küresel büyüme oranı öngörüsünü yüzde 3,7 olarak açıkladığını söyleyen Demirtaş, "Yeni ve gelişmekte olan ülkeler için de yüzde 5,9 olarak açıklandı. 2014’ün 2. yarısında daha pozitif bir market bekliyoruz, bu iyi tablonun 2015’de de devam etmesini öngörüyoruz. Bütün segmentlerde ciddi siparişler var. Tanker ve konteyner’a bakıldığında hep büyük tonajlarda yoğunluk gösterdiğini görüyoruz. Önümüzdeki dönem küçük tonaj armatörleri için sıkıntılı geçecek gibi gözüküyor. Gemi inşa sanayinin, tüm olumsuzluklara rağmen önümüzdeki dönemde iyileşme göstereceği anlaşılıyor. Römorkörde dünya markası olmuş tersanelerimiz var. Gemi tamir bakımında tersanelerimiz dünya merkezi olma yolunda ilerliyor. Tuzla ve Yalova tersanelerimizin önemli bölümü dünyada marka şirketlerle çalışıyor. Dünyada önde gelen armatör şirketleri Türkiye’yi tercih ediyor" diye konuştu.
 
BAYRAK: SMM'NİN TÜRKİYE'DE YAPILMASI ÇOK ÖNEMLİ
 
Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak, Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği olarak gemi ve yat ihracatını organize ettiklerini söyleyerek, "1 milyon 162 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu da önemli bir rakam. Ancak Türkiye’yi ifade eden bir rakam değil. Türkiye, dünyanın ilk 5 gemi ihracatçısı ülkedir. Ancak global kriz nedeniyle gemi ihracatımız geriledi. Gemi ve yat ihracatında Türkiye için en önemli ülkeler, Avrupa ülkeleridir" dedi.
 
Bayrak, SMM Fuarı'nın sektörün en önemli fuarı olduğunu belirterek, Türkiye’de ve Tuzla'da sektörün önemli fuarlarından birisinin yapılmasının oldukça önemli olduğunu ifade etti.
 
DURAN: HEDEFİMİZ DENİZCİLİĞİ GELİŞTİRMEK
 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Kıyı Yapıları ve Tersaneler Genel Müdür Yardımcısı Güven Duran da yaptığı konuşmada, Ulaştırma, Denizcilik, ve Haberleşme Bakanlığı olarak Türkiye'de denizciliğin her alanında gelişmesini sağlamayı hedeflediklerini kaydetti. Denizcilikte tanıtımı da çok önemsediklerinin altını çizen Duran, "Bakanlığımız misyonunda denizcilik alanında dengeli, güvenli, ekonomik, sürdürülebilir kaliteli hizmet sağlamak ve denetlemek görevlerimiz arasında yeralıyor. Bu iki günlük fuar süresince ülkemiz denizcilik sektörünün de analizinin yapılmasının önemli olduğunu düşünüyorum. 44 gemimiz var. Yeni gemi siparişi vererek sektörü ayakta tutmayı amaçlıyoruz. Tarama gemisi inşa etmek istiyoruz. Bakanlıktan onay aldık. Bu tür projelerle sektörü desteklemeyi sürdüreceğiz" şeklinde konuştu.
 
FUARIN İLK GÜNÜNDE İLK ZİRVE
 
Açılışın ardından fuarın ilk günü olan 26 Şubat’ta ilk zirve gerçekleştirildi.
Work Boat Executive Summit / Work Boat Zirvesi’nde Türk Gemi İnşa Sanayi’nin Work Boat üretiminde ve ihracatında dünya pazarındaki yeri ve önemi tartışıldı.
Zirveye, Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Genel Sekreteri, Norveç’e Dünyada ilk LNG yakıtla çalışan römorkör ihracatını yapan Sanmar Tersanesi ortağı ve direktörü Ali Gürün, İskandinav ülkelerinde açık deniz canlı balık gemileri ve feribotlar üreten Ada Tersanesi, Murat Erzaim ve Norveç’in en büyük tersanesi Fiskerstrand’ın ortağı Rolf Fiskerstrand konuşmaları ile katkıda bulundu.
 
fuar1.jpg
 
fuar2.20140226191119.jpg
 
fuar3.20140226191139.jpg
 
fuar4.jpg
 
fuar5.jpg
 
SİNAN SAYGI - ULAŞIM ONLİNE
 
www.ulasimonline.com
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim