• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

Socar Grubu konteyner limanı kuruyor

Socar Grubu konteyner limanı kuruyor
Azeri Socar Grubu bu yıl, 1 milyar 340 milyon dolara konteyner limanı, rüzgar enerjisi santralı ve enerji tesisi kurmaya karar verdi.

Petkim'den 3 yeni yatırım 

Azeri Socar Grubu bu yıl, 1 milyar 340 milyon dolara konteyner limanı, rüzgar enerjisi santralı ve enerji tesisi kurmaya karar verdi.

Petkim´i satın alarak Türkiye pazarına giren ve İzmir´e tek kalemde 5 milyar dolarlık yatırımla rafineri kuran Azeri Socar Grubu, şimdi de liman ve enerji santralları için 1 milyar 340 milyon dolar yatırım yapacak. Bu yıl içinde konteyner limanı ile rüzgar enerjisi santralının temelini atacak olan Socar, rafinerinin enerji ihtiyacını karşılamak için kuracağı 1 milyar dolarlık yatırım için de fizibilite çalışmalarına başladı. SOCAR Türkiye Başkanı ve CEO´su Kenan Yavuz, grup olarak yatırım hamlesine bu yıl da devam edeceklerini söyledi.

SERMAYE ARTIRIMI

Çıkan bir habere göre, Socar´ın Petkim´i satın alması ile Türkiye´de başlayan yatırım sürecinin STAR Rafinerisi yatırımı ile devam ettiğini belirten Yavuz, bu yıl 3 yeni yatırımın başlangıç yılı olacağını söyledi. Türkiye tarihinin, "dışarıdan doğrudan yatırım yapan" en büyük yatırımcısı olduklarını belirten Yavuz, yatırımlar için öncelikle ödenmiş sermayelerini 200 milyon TL´den, 12 kat artırarak 2.6 milyar TL´ye yükselttiklerini dile getirdi. 5 milyar dolarlık yatırım bütçesi olan rafineri için bugüne kadar 100 milyon doların üzerinde harcama yaptıklarını anlatan Yavuz, "Yeni yatırımlarımız için de start verdik. Liman ve rüzgar santralı yatırımlarımızla ilgili hazırlıklarımız son aşamaya geldi. Bu tesislerin temellerini yılın ilk çeyreğinde atmayı planlıyoruz. Konteyner limanı için 300 milyon dolarlık yatırım öngörüyoruz. 1 milyon TEU´luk elleçleme kapasitesine sahip olacak. Rüzgar enerji santralı de 25 MW gücünde olacak ve 40 milyon dolar yatırım yapılacak. Ayrıca lisansını geçen yılın başında aldığımız 1 milyar dolarlık yatırımla kurulacak enerji tesisi ile ilgili de fizibilite çalışmalarımız sürüyor. Bu yatırımdaki amacımız Petkim Yarımadası´nda oluşturacağımız Rafineri-Petrokimya Entegrasyonu´nun en önemli girdisi olan enerji kaynağının güvenli ve rekabetçi olmasını sağlamak" dedi. Petkim Yarımadası´nda "yeşil ekonomi" konseptini hayata geçireceklerini belirten Yavuz, "Enerji santralları, üretilmesi zorunlu, ekonomik değeri düşük ürünleri enerjiye dönüştürecek. Türkiye´de ilk kez uygulanacak bir teknolojiye sahip olacak" diye konuştu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim