• BIST 8990.32
  • Altın 2291.731
  • Dolar 32.3264
  • Euro 35.0657
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C

Socar Türkiye'nin hedefi 'liderlik'

Socar Türkiye'nin hedefi 'liderlik'
Petkim'i alan Socar Türkiye CEO'su Kenan Yavuz, Türkiye'nin ilk 3 sanayi şirketi arasında yer alma hedeflerini, Azerbaycan Cumhurbaşkanı'nın İlham Aliyev'in talimatıyla 'liderlik' olarak belirlediklerini söyledi.

“Petkim’in alımı ve Star Rafinerisi’ne hazırlık dahil bugüne kadar yaptığımız yatırımlar 4 milyar doları aştı. 2018’e kadar rafinerinin devreye girmesi dahil 6 milyar dolarlık daha yatırım yapacağız” diyen Yavuz, memleketi Bayburt’ta bir grup gazeteciye açıklamalarda bulundu. Socar Türkiye’nin hedeflerini ve yatırım planlarını da anlatan Yavuz şöyle konuştu: “Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e, İzmir Aliağa’daki yatırımların son durumunu anlattık. 2018 hedefimizin Türkiye’nin ilk 3 sanayi şirketi arasına girmek olduğunu söyledik. Aliyev, ‘Neden 1 numara olmayı hedefl emiyorsunuz?’ diye sordu. Biz de ‘Siz yeter ki isteyin, biz 1 numara olmaya dönük adımları atarız’ dedik. ‘Gereken neyse yapın’ talimatı verdi.” 

'2023'te ciromuz 30 milyar dolara yükselecek' 

Türkiye’ye Petkim’i alarak ilk büyük adımı atan Socar Türkiye’nin devam eden en büyük yatırımı Star Rafinerisi. Petkim’in Aliağa’daki kompleksin içinde yer almasının avantajları olduğunu anlatan Yavuz, sözlerine şöyle devam etti: “Star Rafinerisi, 5.7 milyar dolara mal olacak. Aynı rafineriyi örneğin Ceyhan’da (Adana) yapsak, yatırım bedeli 7 milyar doları bulurdu. Aliağa’da limandan baraja rafineri için gerekli altyapı var. Altyapı avantajı maliyeti 1.3 milyar dolar azalttı. Bu durum kredi bulmayı da kolaylaştırdı. Rafinerimizin maliyeti 7 milyar dolar olsa, kredi bulmakta zorlanırdık. 18 yıl vadeli 3.3 milyar doları yabancıların ağırlıkta olduğu 23 bankadan kredi sağladık. Finansman konusu bağlandı. 2018’de rafineri devreye girdiğinde yıllık ciromuz 15 milyar dolara çıkacak. 2023’te ciromuz 30 milyar dolara yükselecek. O zaman Tüpraş’ı yakalayacağız. Aliyev’in koyduğu 1 numara hedefine ulaşmak için Star Rafinerisi’ne bir rafineri daha eklemek gerekiyor. Şimdiye kadar açıklanmışlara ek 10 milyar dolarlık daha yatırım lazım. Elimizdeki 50’ye yakın proje hayata geçirilmeyi bekliyor.” 

'Star Rafinerisi’ne yerli ortak alabiliriz' 

Socar Türkiye, Petkim’den sonra Star Rafinerisi’nde de Turcas Grubu ile ortaktı. Ancak bir süre önce Turcas, ayrıldı. Turcas Grubu’nun Star Rafinerisi’ndeki ortaklıktan ayrılmasını hiç istemediklerini anlatan Kenan Yavuz, “Turcas Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy, rafinerideki yüzde 18 hissesini bize devrederken bu kararından vazgeçmesini çok istedik. Yeni stratejiler belirlediklerini söyleyip hisselerini devretti. Star Rafinerisi’ne yeni bir stratejik ortak istiyoruz. Bize ortak olmak isteyen yerli ve yabancı yatırımcılar var. Biz yerli bir yatırımcıyı yanımızda görmek istiyoruz. Ancak, azınlık hisseyle ortak olmalarına sıcak bakarız” diye konuştu. 

'Yeni bir rafineri kurulması artık zor' 

Türkiye’de başka rafineri kurma projeleri var. Adana Ceyhan’da Çalık Grubu’nun da rafineri planı var. Proje güncelliğini koruyor. Kenan Yavuz’a göre, Star Rafinerisi yatırımının başlamasıyla birlikte, Türkiye’de artık yeni rafineri yatırımının gündeme gelmesi zor. “Keşke olsa ama ufukta böyle bir olasılık görmüyorum” dedi. Yavuz, Petkim faaliyetleri ile ilgili olarak da şunları söyledi: “Petkim üretime rakipsiz devam ediyor. Türkiye gibi açık ekonomilerde tek üretici olmak zordur. Şu anda içeride 69 ithalatçı rakibimiz var. Fiyat politikaları, ‘Petkim eksi 50 dolar’ diye başlıyor. Bu ortamda adil rekabet olur mu? Petkim’e yerli rakip çıkmasını isteriz. Petkim gibi bir yatırım yapmak isteyene her türlü bilgi desteği vermeye, yol göstermeye hazırım. Bunu yapmazsam namerdim.”

'Akaryakıt dağıtımında fırsat kolluyoruz' 

Rafineri projesine başlayan Socar Türkiye, petrol piyasasının dağıtım kısmında da büyümeyi planlıyor. Bir süre önce bu niyetini açıklamıştı. Bu planlarının gündemde olduğunu hatırlatan Socar Türkiye CEO’su Kenan Yavuz, “Socar Türkiye olarak akaryakıt dağıtımında da önemli rol almayı planlıyoruz. Star Dağıtım şirketimizin toptan satışları 700 milyon doları buluyor. Akaryakıt dağıtımında perakendeye girme planımız da var. Satın alma da olabilir. Fırsatları kolluyoruz. 70 dağıtım şirketi Türkiye için çok fazla. Konsolidasyona ihtiyaç var” diye konuştu.

http://www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim