• BIST 9079.97
  • Altın 2306.744
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0321
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Solar Impulse, ABD turuna hazırlanıyor

Solar Impulse, ABD turuna hazırlanıyor
2010 yılında güneş enerjisiyle çalışan uçağıyla en uzun uçuş rekorunu kırarak Guiness Rekorlar Kitabı'na giren Solar Impulse takımı şimdi de ABD'yi bir uçtan diğerine kat etmeye hazırlanıyor.

 

Solar Impulse HB-SIA adı verilen ve güneş enerjisi panelleriyle çalışan uçak, NASA'nın Silikon Vadisi'nde yer alan Araştırma Merkezi'nde son hazırlıklara başladı. Uçuşun 1 Mayıs'ta gerçekleşmesi planlanıyor. 
 
İsviçreli işadamı ve pilot Andre Borschberg ve kurduğu Solar Impulse ekibi tarafından geliştirilen uçak, İsviçre'de parçalarına ayrıldıktan sonra Boeing 747-100 tipi bir uçakla ABD'ye nakledilmiş. NASA'nın araştırma merkezinde yeniden montajı yapılacak olan uçak önümüzdeki günlerde test uçuşları gerçekleştirecek ve 1 Mayıs'ta da ABD turuna başlayacak. San Francisco'dan havalanacak olan uçağın Phoenix, Dallas, Atlanta, Washington ve son olarak New York'a uçacağı ve Temmuz ayı başlarında ABD turunu sonlandıracağı açıklanmakta. Uçağın yağacağı seyahat ise hem firmanın web sitesinden canlı olarak yayınlanacak hem de Twitter ve Facebook'ta paylaşılıyor olacak. 
 
Söz konusu uçuş için hava şartlarının son derece kritik bir önem taşıdığı söyleniyor zira 63,5 metrelik kanat açıklığıyla bir Boeing 747-100 tipi uçaktan daha büyük olan HB-SIA, Boeing 747-100 tipi uçakların neredeyse 100'de 1'i olan 1.600 kg ağırlığa sahip. Son derece narin bir uçak olan HB-SIA, sadece tek bir pilot taşıyabiliyor. - 40 santigrat derecede dahi çalışabilecek şekilde dizayn edilen güneş enerjili pilleri sayesinde HB-SIA'nın 8.500 metre irtifaya ulaşabildiği ve ortalama 70Km/saat hız ile yol aldığı açıklanmakta. Uçağın dizaynı sayesinde gün ışığından maksimum ölçüde yaralandığı ve güneş battığında ise çok yavaş (saniyede 0,4 metre) bir alçalma hareketi izleyerek yeniden güneş çizgisini yakalayana dek 4 -5 saat boyunca yol alabildiği belirtilmekte. 
 
Solar Impulse projesi kapsamında güneş panellerinden elde ettiği enerjiyle icat ettiği yeşil uçağıyla en uzun uçuşu gerçekleştirerek Guiness Rekorlar Kitabına giren Andre Borschberg, eşi Yasemin Borschberg ve İsviçre Başkonsolosu Monika Schmutz Kırgöz ile Bilfen Okulları Fen Kulübü öğrencilerinin davetlisi olarak bir süre önce Türkiye’ye de gelmişti.
 
www.UlasimOnline.Com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim