• BIST 9079.97
  • Altın 2307.524
  • Dolar 32.3445
  • Euro 35.0629
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C

Soma’da kömürden gaz üretecek

Soma’da kömürden gaz üretecek
ABD’de faaliyet gösteren enerji firması Energy Allied International, Manisa’nın Soma ilçesine, kömürden gaz elde etmek için 2 milyar dolarlık yatırım yapacak.

Soma’da kömürden gaz üretecek

ABD’de faaliyet gösteren enerji firması Energy Allied International, Manisa’nın Soma ilçesine, kömürden gaz elde etmek için 2 milyar dolarlık yatırım yapacak.

Teksas merkezli Energy Allied International’in Yönetim Kurulu Başkanı Mike Nassar, “Eskiden kömürden gaz elde etmek için uygun zaman değildi. Petrol fiyatları ortada. Şimdi kömürden gaz elde etmek için doğru zaman. Ayrıca yatırımcının baktığı pek çok şey Türkiye’de mevcut.” dedi.

800 milyon tona yakın linyit rezervi bulunan Soma ilçesi, dünyanın en büyük kömür yataklarından birisi olarak biliniyor. Yıllık üretim miktarı ise 10 milyon ton. Enerji sektöründe 1975 yılından bu yana faaliyet gösteren şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Nassar, Türkiye’nin petrol ve gaz kaynakları bulunmadığına ancak kömür ve linyit bakımından zengin olduğuna dikkat çekerek, “Bu kaynakları kullanarak, gaza çevirebiliriz. Kömürden elde edilen gaz ise pek çok kimyasal sahada kullanılabilir.” dedi.

Yabancı yatırımcı için yatırım yapacağı ülkedeki istikrarın, yatırım ortamı ve telif haklarının önemli olduğunu vurgulayan Nassar, bunların kendileri için resmî gerekçeler olduğunu, asıl sebebin ise Türk insanları ve yemekleri olduğunu söyledi.

Türkiye’de yürüttükleri projede inceleme ve yatırım çalışmaları aşamasında olduklarını anlatan Nassar, “İlgilendiğimiz yer Manisa Soma, görüştüğümüz firmalar var. Çalışmalarımız tamamlandığında, yatırım miktarımız birkaç milyar dolar seviyesinde olacak. Büyük bir proje ortaklığımız olacak.” dedi.

Enerjide dışa bağımlı olan bir ülkenin, kömürü daha değerli bir enerji kaynağına dönüştürmesinin dışa bağımlılığını azaltacağını da ifade eden Nassar, bunun kaynakların daha verimli kullanılarak istihdam artışına ve dolayısıyla genel refaha katkı sağlayacağını da belirtti. Mısır kökenli bir aileden geldiğini de anlatan Mike Nassar, büyükannesinin Türkçe bildiğini dile getirdi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim