• BIST 9524.59
  • Altın 2489.018
  • Dolar 32.5474
  • Euro 34.68
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Sonunda mahkemeye başvuru gerçekleşti

Sonunda mahkemeye başvuru gerçekleşti
THY, Hava İş Sendikası tarafından başlatılan grevi sona erdirmek için İstanbul İş Mahkemesi’ne resmi başvuruyu yaptı.
THY, Hava İş Sendikası tarafından başlatılan grevi sona erdirmek için İstanbul İş Mahkemesi’ne resmi başvuruyu yaptı.
 
İşte o başvuru:
 
Müvekkil THY ile Türkiye Sivil Havacılık Sendikası ( Hava-İş ) arasında yürütülen 24. Dönem Toplu İş Sözleşmesi aşağıda detaylı olarak açıklanacağı üzere, Sendikanın TİS kapsamı dışında yer alan dayatmaları sebebiyle uyuşmazlıkla sonuçlanmış ve 15.05.2013 tarihinde THY işyerlerinde grev uygulaması başlatılmıştır.
 
1) 6356 sayılı yasanın 58/2 maddesinde kanuni grevin tanımını şu şekilde düzenlenmiştir; “Toplu İş Sözleşmesinin yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması halinde, işçilerin ekonomik ve sosyal durumları ile çalışma şartlarını korumak veya geliştirmek amacıyla, bu Kanun hükümlerine uygun olarak yapılan greve kanuni grev denir”  Maddenin üçüncü fıkrasında ise kanuni grev için aranan şartlar gerçekleşmeden yapılan grevin kanun dışı olduğu hüküm altına alınmıştır.
6356 sayılı yasanın Tanımlar maddesini düzenleyen (2.) maddesinin (3) nolu bendinde, “Bu Kanunun uygulanması bakımından işçi, işveren ve işyeri kavramları 22/05/2003 tarih ve 4857 sayılı İş Kanununda tanımlandığı gibidir.” hükmü ile işçi tanımı hususunda İş Kanununa atıf yapılmaktadır. 4857 sayılı yasanın (2.) maddesinin ilk cümlesinde işçi tanımı yapılmıştır. Buna göre; “Bir iş sözleşmesine dayanarak ÇALIŞAN gerçek kişiye İŞÇİ denmektedir.”
 
Oysa ki herkesçe bilinen, Sendika tarafından da defalarca basına ve müvekkil THY’ye deklare edilen açıklama ve taleplerde, iş akitleri 29 Mayıs 2012 de feshedilen  müvekkil THY’de işçi olarak çalışmayan 305 kişinin işe iade edilmesi yönündeki talepleri işverence kabul edilmediği müddetçe TİS’in imzalanmayacağı belirtilmiş olup, bu yüzden TİS süreci uyuşmazlıkla bitmiş ve 15.05.2013 tarihinden itibaren THY işyerlerinde grev uygulamasına geçilmiştir.
 
2) Yukarıda açıklandığı üzere, Hava-İş Sendikası 24. Dönem TİS görüşmelerinin esasına geçilebilmesi ve TİS’in imzalanabilmesi için tamamen TİS konusu dışında olan, iş akitleri Mayıs 2012 tarihinde yasa dışı eyleme katıldıkları için bildirimsiz olarak feshedilen ( basında 305 davası olarak bilinen )  kişilerin işe fiilen iade edilmelerini ŞART koşmuştur.  İşveren THY ise TİS kapsamı dışında olan, işçi statüsü bulunmayan,  işyerindeki işçilerin ücret ve sair haklarını ilgilendirmeyen bu dayatmayı kabul etmemiştir.  Sendikanın haksız ve hukuksuz talep ettiği bu önşart yerine getirilmediğinden TİS’in esasına ilişkin maddeler görüşülemeden süreç uyuşmazlıkla neticelenmiştir.
Ekte, basında yazılı ve görsel olarak yer alan Sendika Başkan ve Yönetiminin açıklamalarındaki 305 kişi işe alınmadıkça bu grev bitmez vurgularını Sayın Mahkemenin dikkatine sunuyoruz;
 
- 11 Mayıs 2013 tarihinde Taksimde düzenledikleri toplantıda Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin, işlerine geri dönmek için mücadele eden 305 THY işçisi işlerine geri dönmeden sözleşmenin imzalanmayacağını açıkça söylemiştir. Aynı toplantıda Hava-İş Yöneticileri ve üyeleri tarafından “Ya 305 girecek ya şalter inecek” sloganları atılmıştır. ( kaynak : sendika.org )
 
- Hava-İş Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Yağcı, THY Yönetimi ile aralarındaki temel uyuşmazlık konusunun işten çıkarılan 305  işçinin işe iade edilmesi olduğunu ifade etmiştir. ( kaynak : hürriyet gazetesi internet haberi, Doğan Haber Ajansı )
 
- Ali Tezel 15 Mayıs 2013 tarihli yazısında, THY’nin greve gidilmesinin sebebinin 305 işçinin işe iade alınmaması olduğunu, TİS görüşmeleri ve grevin 305 kişinin işe iadesi noktasında düğümlendiğini belirtmiştir. ( kaynak : muhasebeturk.org )
 
- Sendika.org sitesinde, Hava-İş Sendikasının işten çıkarılan 305 işçinin işe geri alınmaması durumunda  grevi sürdürecekleri hususundaki beyanları haber konusu yapılmıştır. ( kaynak : sendika.org )
 
- Sendikanın işten çıkarılan  305 kişinin kayıtsız şartsız işe iade talebinin görüşmeleri tıkadığı, milliyet gazetesinde haber konusu yapılmıştır ( kaynak : ekonomi.milliyet.com.tr )
 
Yukarıda belirtilen internet  haber sitelerinde ve basın yayın organlarında çıkan haberleri ( ek-1 ) çoğaltmak son derece kolaydır..
 
TİS sürecinin tıkanmasının ve grevin nedeninin 305 kişinin işe iade edilmesi talebi  olduğu son derece açıktır. Sırf bu haksız ve hukuka aykırı TİS kapsamı dışı talepler yüzünden uyuşmazlıkla biten TİS süreci sonunda fiilen grev başlatılmıştır.
 
Nitekim ekte yer alan Prof.Dr. Ünal NARMANLIOĞLU’nun “GREV” isimli kitabının 113-114 sayfalarında yer alan akademik değerlendirmede de Toplu İş Sözleşmesi kapsamı dışında kalan sebepler uyarınca yapılacak grevin KANUN DIŞI grev olacağı belirtilmektedir. ( ek-2 ) Aynı şekilde ekte yer alan Prof.Dr. Kenan TUNÇOMAĞ ve Prof..Dr.Tankut CENTEL’in birlikte yazdıkları 2013 basımlı “İŞ HUKUKUNUN ESASLARI” adlı kitabın 455 ve 456 sayfalarında  işçilerin iktisadi ve sosyal durumları ile çalışma koşullarını korumak ve geliştirmek için greve gidilmiş ise bunun yasal grev sayılacağı, böyle bir amaç olmaksızın yapılacak toplu iş bırakmanın ise 6356 sayılı yasanın 58/3 maddesi uyarınca yasa dışı grev olarak nitelendirilmesi gerektiği belirtilmektedir. ( ek-3 )
 
Ekte yer alan Yargıtay kararlarında, 6356 sayılı yasadan önce yürürlükte bulunan ve 6356 sayılı yasanın 58.maddesine tekabül eden,  2822 sayılı yasanın 25.maddesi uyarınca verilen yasa dışı grev olayları ile ilgili emsal  kararlar yer almaktadır. Yargıtay kararlarında kanunda yasal grev tanımının yapıldığı,   yasal grev için aranan şartlar gerçekleşmeksizin eylem yapılması durumunda yasa dışı grevin unsurlarının oluşacağı hüküm altına alınmıştır. ( ek-4 )
 
4) 6356 sayılı yasanın 71.maddesi TESPİT DAVASINI düzenlemekte olup, bu madde uyarınca taraflardan her biri uygulanmakta olan bir grevin kanun dışı olup olmadığını Mahkemeden her zaman talep edebilmektedir. Mezkur düzenleme uyarınca ve yukarıda belirtilen sebepler dahilinde Hava-İş Sendikası tarafından THY işyerlerinde uygulanan grevin kanun dışı olduğunun tespitini Sayın Mahkemenizden talep etme zarureti hasıl olmuştur.
 
Mezkur yasanın 79.maddesi uyarınca işbu tespit davası, görevli makam olan İstanbul Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünün bulunduğu yer mahkemesi olan İstanbul İş Mahkemesinde  ikame edilmiştir.
 
5) Huzurdaki dava 6356 sayılı yasanın 71.maddesine göre açılmış olup, mezkur madde uyarınca uyuşmazlık hakkında  Mahkemenin 1 ay içinde karar vermesi hüküm altına alındığından ve halihazırda işyerlerinde grev sürdüğünden  huzurdaki davanın ACİL İŞLER kapsamına alınmasını ve bu kapsamda öncelikli olarak ele alınarak  duruşma gününün belirlenmesini arz ve talep ederiz. 
 
DELİLLER: Hava-İş Sendikası Başkan ve Yönetimi tarafından basına verilen demeçler, Sendikanın yazılı duyuruları, Sendikanın internet sitesinde yer alan beyanları, basında yer alan tüm haberler, görüntü kayıtları (CD), TİS görüşme
 
tutanakları, tutanak  ve belgeler, keşif ve bilirkişi incelemesi, tanıklar ve sair tüm yasal deliller
 
HUKUKSAL NEDENLER: 6356 sayılı yasa ve sair mevzuat
 
NETİCE VE TALEP: Yukarıda yer alan açıklamalarımız doğrultusunda, huzurdaki davanın acil işler kapsamına alınarak öncelikli olarak ele alınmasına, Türkiye Sivil Havacılık Sendikası ( Hava-İş ) tarafından 15.05.2013 tarihinden bu yana Türk Hava Yolları A.O. işyerlerinde yürütülen grevin kanun dışı olduğunun tespitine ve  yargılama masrafları ile ücreti vekaletin davalı tarafa tahmilin karar verilmesini, saygılarımızla arz ve talep ederiz. 23.05.2013
 
www.UlasımOnline.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim