• BIST 9642.25
  • Altın 2495.209
  • Dolar 32.5775
  • Euro 34.8178
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C

Sözleşme çok ağır, vatandaş dava açabilir

Sözleşme çok ağır, vatandaş dava açabilir
ATUS'a göre, Büyükşehir Belediyesi, haksız bir gerekçe ile ruhsatını iptal ettiği otobüse 750 bin tam bilet ücreti tazminat ödemeyi kabul ediyor.

ATUS'ta fatura vatandaşa

ATUS'a göre, Büyükşehir Belediyesi, haksız bir gerekçe ile ruhsatını iptal ettiği otobüse 750 bin tam bilet ücreti tazminat ödemeyi kabul ediyor.

Halk Kart'ta tam bilet ücretinin 1,5 TL olduğu dikkate alındığında bu, belediyenin otobüs başına bir milyon 125 bin lira tazminat ödemesi anlamına geliyor. Oysa bir hat fiyatı araç dahil 300 bin liraya satılıyor. ATUS'ta dikkat çeken bir diğer madde ise şu an araç başına düşen günlük 400-450 yolcu sayısı 750'ye ulaşmadan sisteme yeni araç girişi engelleniyor.

Antalya 1. İdare Mahkemesi'nin, 2 Haziran 2011 günü 'açıklık ve rekabete' uyulmadığı gerekçesiyle iptal ettiği Halk Kart ihalesinin, davayı açan esnaf kazandığı davadan vazgeçmişti. Belediyenin davadan vazgeçilmesi karşılığında ulaşım esnafına ciddi tavizler verdiği iddia edilmişti. Mahkemenin iptal kararının ardından, Antalya Büyükşehir Belediyesi ile minibüs ve halk otobüsü esnafı arasında hazırlanan ATUS'un detayları bu iddiaları doğrular nitelikte. 8 maddeden oluşan ATUS'un 'İdarenin Görev ve Yükümlülüklerini' düzenleyen 6. maddesi tartışmaya neden oldu. Sözleşmede idare olarak anılan Antalya Büyükşehir Belediyesi, toplu ulaşım aracı başına günlük 750 yolcu kapasitesine ulaşılmadan sisteme yeni araç girişi yapmamayı, ayrıca halkı bir sebebe dayanmadan sözleşmesini feshettiği otobüs başına 750 bin tam bilet ücretini hat bedeli olarak ödemeyi kabul ediyor.

HAT FİYATI 300 BİN TL, GÜNLÜK DOLULUK 400-450 YOLCU

Antalya'da; 27'si 14 yolcu kapasiteli M plakalı, 635'i 26 yolcu kapasiteli AB plakalı toplam 662 minibüs, 167 halk otobüsü, 40 kırmızı otobüs, 16 Şehirlerarası Otobüs Terminali otobüsü olmak üzere 885 toplu ulaşım aracı bulunuyor. Halk otobüsü esnafının verdiği bilgiye göre, hafta için bir araç 400-450 TL kazanıyor. Halk Kart'lı tam biniş ücreti 1,5 liradan hesaplandığında bir otobüs günde 300 civarında yolcu taşıyor. ATUS ise günlük yolcu sayısı 750'ye ulaşmadan sisteme yeni araç girişini önlüyor. Uzmanlar, Antalya'nın merkez nüfusu 1 milyon olarak kabul edildiğinde nüfus 2,5 milyona ulaşmadan belediyenin yeni otobüs alamayacağı anlamına geliyor.

300 BİN TL'LİK HAT İÇİN 1 MİLYON LİRA TAZMİNAT

ATUS'ta ayrıca; "Belediye, haklı bir sebebe dayanmaksızın sözleşmeyi fesih eder ya da sözleşmede belirlenmiş denetim, yürütüm görevini kötüye kullanarak, haksız ve mesnetsiz tutum ve işlemlerle taşımacının ruhsatını iptal eder ise taşımacının uğramış olduğu zararları saklı kalmak kayıt ve şartıyla her bir otobüs için ayrı ayrı 750.000 (yediyüzellibin) tam bilet ücreti, hat bedeli olarak ödemeyi kabul ve taahhüt eder." ifadesine yer veriyor. Tam bilet ücreti 1,5 TL olarak hesaplandığında ortaya tazminat bedeli olarak 1 milyon 125 bin lira gibi bir rakam çıkıyor. Toplu ulaşımdaki hat ücretinin, araç dahil olmak üzere 300 bin TL olduğu dikkate alındığında, belediyenin çok ciddi bir yükün altına girdiği yorumları yapılıyor.

HUKUKÇULAR: SÖZLEŞME ÇOK AĞIR, VATANDAŞ DAVA AÇABİLİR

ATUS'u yorumlayan hukukçular, sözleşmenin çok ağır maddeler içerdiği görüşünde birleşiyor. Tamamıyla ulaşım esnafının menfaatleri doğrultusunda bir sözleşme hazırlandığına dikkat çeken hukukçular, sözleşmenin ileride Büyükşehir Belediyesi'ne büyük bedeller ödetebileceğini savunuyor. Ciddi kamu zararı oluşması riskine işaret eden hukukçular, "Vatandaş bunu dava açabilir." hatırlatmasında bulunuyor.

ZAMAN

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim