• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

S&P’nin kendi standardı kaymış

S&P’nin kendi standardı kaymış
Türkiye’nin ‘pozitif’ olan kredi notu görünümünü ‘durağan’a çeviren S&P’ye yanıt Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’dan geldi. Çağlayan, “S&P’nin kendi standartı kaymış.

S&P’nin kendi standardı kaymış

Türkiye’nin ‘pozitif’ olan kredi notu görünümünü ‘durağan’a çeviren S&P’ye yanıt Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’dan geldi. Çağlayan, “S&P’nin kendi standartı kaymış. S&P’nin Türkiye ile ilgili yapmış olduğu standart dışı bu açıklama gerçekten talihsizlik ve bu onların güvenilirliğine gelen bir leke” dedi.

Önceki gün küresel ekonomideki kırılganlığın artmasını gerekçe göstererek Türkiye’nin ‘pozitif’ olan kredi notu görünümünü ‘durağan’a çeviren ve dün de tarihinin en büyük ekonomi krizini yaşayan Yunanistan’ın kredi notunu ‘tercihli temerrüt’ seviyesinden ‘CCC’ye yükselten uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s’a (S&P) yanıt Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’dan geldi. Çağlayan, “S&P’nin kendi standardının kaydığı kanaatindeyim. Kendi standardını kontrol etmesini tavsiye ediyorum. Çünkü bu tür kuruluşlar zaman zaman Türkiye ile ilgili yaptıkları değerlendirmede samimi olamıyorlar” dedi.

Daha önce nerelerdeydin

ISK-Sodex 2012 Fuarı’nın açılışında konuşan Çağlayan, şunları söyledi: “Burada bir genetik problem var. Neden böyle söylüyorum? Çünkü Türkiye’nin böylesine başarılı olduğu bir ortamda Türkiye’nin notunu bu şekilde durağana getiren S&P, batmış olan İzlanda ve İrlanda’nın notlarını batmadan bir yıl önce yatırım yapılabilir bir ülke seviyesine getirmıştı. Şimdi dönmüş Türkiye’ye diyor ki; dış ticaretinde problemler yaşanabilir. Türkiye’nin dış borcundan birtakım sıkıntılar doğabilir. Şimdi İzlanda ve İrlanda’daki hareketinden dolayı S&P’ye söylenecek güzel şarkı var. Ey S&P daha önce nerelerdeydin mübarek?”

Hangi tehlike mübarek

S&P gibi kuruluşların bilgisiz ve cahilce yapılan açıklamaları dikkate almış olabileceğini belirten Çağlayan şöyle devam etti: “İzlanda ve İrlanda, senin (S&P) yatırım yapılabilir ülke olarak gösterdiğin, not verdiğin ülkeler şu anda yoğun bakım çadırında. Allah şifa versin, biz onların bir an önce ayağa kalkmasını istiyoruz. Türkiye 2012 mart ayında 89 yıllık Cumhuriyet tarihinin en büyük ihracatını gerçekleştirmiştir. Bilhassa 2011 yılında Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırıldı. Kriter yüzde 60 iken, Türkiye’nin borçlarının milli gelirine oranı yüzde 39.4. Ben mühendisim 39’un 60’tan daha iyi olduğunu bilen biriyim. Şimdi böyle bir durumda sen hangi tehlikeyi gördün mübarek? Yanlış görüyorsun. Tavsiyem sana kendine bir gözlük al veya gözlük değiştir. Şimdi sen diyorsun ki, kısa vadeli borçlarda sıkıntı olur. Şu anda özel sektörün kısa vadeli borç toplamı 1.3 milyar dolar dış borç 18.2 milyar dolar iç borcu var. Devletin toplam dış borcu kısa vadeli olan sadece 4 milyar dolar. Bu rakamı toplayalım desem şimdi burada toplarız.”

Avucunu yalarsın

Türkiye’nin ilk 4 ayda ihracatını yüzde 12’den fazla artırarak 46.5 milyar dolara yükselttiğini kaydeden çağlaşan şunları söyledi: “İhracat artışı da ortada. Ama bunlar ne yapıyor biliyorum. Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz. Biz işimizi biliyoruz. Böyle bir ortamda S&P’nin Türkiye ile ilgili yapmış olduğu standart dışı bu açıklama gerçekten talihsizliktir ve bu aslında onların saygınlığı ve güvenilirliğine gelen bir lekedir. S&P, senin Türkiye iye ilgili kafanda başka hesapların varsa, sen eğer Türkiye’deki faiz lobisine hizmet etmek istiyorsan onu bilmem ama avucunu yalarsın. Türkiye eski Türkiye gibi değil. Bunların niyeti Türkiye’yi tekrar eski günlere götürmek. 2001’de olduğu gibi Türkiye’yi 200 milyar dolar bankacılık krizine sokmak.”
 
Umut kardeş, kök hücrem üretilmedi, klonlanmadım

İHRACAT rakamlarının önceki gün Balıkesir’de açıklandığını anımsatan Zafer Çağlayan, ihracat rakamlarındaki düşmeye ilişkin CHP Milletvekili Umut Oran’a göndermede bulunarak, “Bir arkadaşımız ‘Sayın Bakan bu sefer ihracatın düşeceğini biliyordu her toplantıya giden bakan Balıkesir’e onun için gitmedi’. Umut kardeş, Allah’tan korkacaksın. Dün ben Dubai’deydim. Kök hücrem daha üretilmedi, klonlanmadım. Dubai’deyken nasıl buraya katılacağım? İkincisi, toplantıların ben en fazla 3’üne, 4’üne katılmışımdır. Ben her birine katılmaktan şeref duyarım, keşke vaktim olsa ihracatçı arkadaşlarla o zevki yaşasam.”

S&P, saç tıraşını tamamlayan Yunanistan’ın notunu yükseltti

STANDARD & Poor’s (S&P), tahvil takas operasyonunun tamamlanmasının ardından Yunanistan’ın ‘tercihli temerrüt’ olan uzun vadeli kredi notunu ‘CCC’ye yükseltti. Atina yönetimi Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) verdiği 130 milyar Euro’luk ikinci kurtarma paketi kapsamında başlattığı saç tıraşı olarak da bilinen tavhil takas operasyonunu 25 Nisan’da tamamlamıştı. Tahvil takas anlaşmasının yakın vadede fon baskılarını hafifletse bile Yunanistan’ın borç yükünün yüksek kalmaya devam edeceğine işaret eden S&P, bu ülkenin uzun vadeli kredi notunu ‘belirsiz ekonomik büyüme görünümleri ve reformlar konusunda zayıflayan siyasi uzlaşma’ yüzünden ‘CCC’de tuttuğunu ve kredi görünümünü de ‘durağan’ olarak belirlediğini kaydetti.

Arınç: Maddi hatalar ile ilgili S&P’den açıklama isteyeceğiz

BAŞBAKAN Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, S&P’nin not indirimiyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Kredi notunu düşürmek yanlış.
S&P kredi notunun görünümünü değiştirdi, kredi notu aynı. Yani bu S&P’nin pozitiften durağana çevirmesi hoş bir şey değil, ayrıca yanlış bir şeydi. S&P’nin kararını haksız ve yersiz buluyorum. Söz konusu bazı verilerin gerçek olmadığı ortaya çıktı. İhracat rakamları yanlış. Maddi hatalar ile ilgili S&P’den açıklama isteyeceğiz. S&P’nin elindeki verilerin sağlamlığı konusunda sorgulama ihtiyacı bulunuyor.”

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim