• BIST 9824.69
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 26 °C

Star Rafinerisi'nin temeli İzmir'de atıldı

Star Rafinerisi'nin temeli İzmir'de atıldı
Türkiye'de tek noktaya yapılacak en büyük özel sektör yatırımı olan Petkim'in yeni petrokimya rafinerisi, cari açığı faaliyete geçeceği 2015'te, 2 milyar dolar azaltacak.

STAR Rafinerisi'nin temeli atıldı

Türkiye'de tek noktaya yapılacak en büyük özel sektör yatırımı olan Petkim'in yeni petrokimya rafinerisi, cari açığı faaliyete geçeceği 2015'te, 2 milyar dolar azaltacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Azerbaycan'ın işbirliğiyle inşa edilecek olan Star Rafinerisi'nin büyük ve muhteşem bir yatırım olduğunu, dünyada 5 milyar dolarlık yatırım bedeliyle noktaya yapılan en büyük yatırım özelliğini taşıdığını söyledi.

Türkiye'nin tek noktaya yapılan en büyük özel yatırımı olan İzmir Aliağa'da bulunan Star Rafinerisi'nin temeli, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in katılımıyla atıldı. İzmir'in Aliağa İlçesindeki Petkim sahasında gerçekleşen törende yerli ve yabancı çok sayıda davetli yer aldı. 5 milyar dolar yatırım bütçeye sahip olan ve 2015 yılında işletmeye açılacak rafinerinin temel atma töreni için İzmir'e gelen Başbakan Erdoğan ve konuk Cumhurbaşkanı Aliyev, törenin yapılacağı
alana Başbakanlığa ait otobüsle birlikte geldi. İki ülkeden çok sayıda bakan da törende hazır bulundu.

YARDIMLAR İÇİN TEŞEKKÜR ETTİ

Başbakan Erdoğan, yaptığı konuşmada, "Kardeşim" diye hitap ettiği Aliyev ve Azerbaycan halkına Van'da meydana gelen depremden sonra gösterdikleri yardımseverlikten ötürü teşekkür etti. Deprem felaketinden sonra birçok ülkenin yardım elini uzattığını söyleyen Erdoğan, şöyle konuştu: "Bakü'nün yardım eli bu soğuk kış gününde içimizi bir ayrı ısıttı. Azeri kurtarma ekibi deprem bölgesinde hızla çalışmalara başlayarak, üç vatandaşımızı enkaz altından canlı çıkardı. Üç ayrı uçakla Van'a ulaşan yardımları da depremzede vatandaşlarımıza dağıtıldı. Azeri halkının 'Türk bacı ve kardeşler için bir yardım' adı altında kampanya başlattığını da ayrıca büyük bir memnuniyetle öğrenmiş bulunmaktayız."

DEMİRYOLU İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

Konuşmasında bu yılın Azerbaycan'ın bağımsızlığını ilan edişinin 20. yıldönümü olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, 20 yılda Azerbaycan ile çok sayıda işbirliğinin yapıldığını dile getirdi. Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol hattı ile Azeri petrolünün tüm dünyaya ihraç edildiğini, Azeri doğalgazının ardından Bakü ve Kars'ı birbirine bağlayacak demir yolu çalışmalarının da son aşamaya geldiğini söyleyen Erdoğan, iki ülkenin bölgelerinde huzurdan, barıştan ve refahtan başka hiçbir şey istemediğini anlattı.

Bölgede husumetlerin değil dayanışmanın artmasını arzu ettiklerini dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu: "Kıbrıs, Karabağ, Kafkasya'nın bağımsızlığını kazanmasında Azerbaycan'la aynı yere bakıyor, ortak hedef ve idealleri paylaşıyoruz. Karabağ'daki işgal benim Azeri kardeşimin yüreğini ne kadar dağlıyorsa, her bir Türk vatandaşının yüreğini o kadar dağlıyor. Terör saldırılarıyla sarsılan her Türk vatandaşı kadar Azerbaycan vatandaşının da yüreği o kadar sarsıyordur. Karabağ'da işgal sona erene kadar Azerbaycan'la omuz omuza mücadele etmeye devam edeceğiz. Terörle mücadelemizde dost kardeş ülke Azerbaycan'a her zaman müteşekkir kalacağız."

Azerbaycan ile Türkiye arasındaki kardeşliğin bölgeye hakim olmasını isteyen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Tüm dünya şunu anlamalıdır, terör bizim güvenlik güçlerimizi bizim sivillerimizi vurduğu kadar insanlığın ortak vicdanını da vuruyor. Terör her kurşun sıktığında bizi hedef aldığı kadar bölgenin barışını, huzurunu da hedef alıyor. Teröre karşı her ülkeyi net bir tavır almaya, ortak mücadeleye davet ediyoruz. Teröre müsamaha gösteren her ülke bir gün gelip kendisini de hedef alacağını
anlamalıdır."

Aliyev'i Azerbaycan'ın Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ne üye olmasından ötürü kutlayan Erdoğan ilişkilerin artarak devam edeceğini söyledi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de sözüne Van'da yaşanan deprem felaketinden duyduğu üzüntüyü dile getirerek başladı. Azerbaycan devleti ve halkının iyi günde olduğu gibi kötü günde de Türkiye'nin yanında olduğunu söyleyen Aliyev, şöyle konuştu: "20 yıldır bağımsızlık mücadelesini veren Azerbaycan'ın yanında Türkiye vardır. Türkiye ve Azerbaycan bu nedenle hep birliktedir. Her alanda birlikte hareket ediyoruz. Bugünkü temel atma aslında bizim birliğimizi gösteriyor. Birlikte çok işler gördük ve görmeye devam edeceğiz. Bizim birliğimiz ve beraberliğimiz tüm Türk dünyası için gereklidir." 

Türkiye ve Azerbaycan arasındaki birlikteliğin diğer Türk devletlerinin birleşmesi için de bir örnek oluşturduğunu söyleyen Aliyev, 20 yıl önce Azerbaycan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkenin Türkiye olduğunu belirtti. Türkiye'ye yatırımların süreceğini dile getiren Aliyev, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu bizim kardeşlik görevimizdir. Biz birbirimizi birbirimizden ayırmıyoruz. Benim aziz dostum Başbakan Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye büyük ve şerefli bir yol geçirmiştir. Dünyanın merkezi Türkiye olmuştur. Türkiye'nin son on yılda aldığı başarı bizleri de mutlu etmektedir. Bizim yanımızda olan Türkiye'ye minnettarlığımı bildirmek istiyorum. BM Güvenlik Konseyi'nde yer almaktan mutluyuz. Bilmelisiniz ki burası bizim sizinle birlikte yer aldığımız bir yerdir." 

Konuşmaların ardından Başbakan Erdoğan ve konuk Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tesislerin temel atma törenini gerçekleştirdi. Uydu bağlantısıyla yapılan ilk tören Aype-T Alçak Yoğunluklu Polietilen Fabrikası'nın temel atım töreni oldu. Erdoğan ve Aliyev butona birlikte bastı. Azerbaycan'ın efsane lideri Haydar Aliyev'in adının verildiği Haydar Aliyev Meslek Lisesi'nin temel atma töreni gerçekleştirildi, ardından iki lider 2015 yılında işletmeye girecek Star Rafinerisi'nin temelini attı.

Rafinerinin temel atma töreni Azeri geleneklere göre yapıldı. Başbakan Erdoğan ile konuk Cumhurbaşkanı Aliyev "Geleceğe mektup adıyla yazılan dilekleri" bir kapsüle koyduktan sonra kurdele yardımıyla bu kapsülü temele indirdiler.

10 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYACAK

Socar & Turcas Grubu tarafından İzmir Aliağa'daki Petkim sahası üzerine inşa edilen Star Rafinerisi yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasiteli olacak. Türkiye'nin en büyük yerlileştirme projesi olarak adlandırılan rafineri 5 milyon dolara malolacak. 215 yılında devreye alınması planlanan Star Rafinerisi, Türkiye'nin ilk kimya endüstri parkının temel yatırımı olacak. Rafineride Türkiye'nin ithal ettiği Nafta, Dizel ve LPG gibi petrol ürünlerinin üretimi gerçekleştirilecek. Rafineride bin kişi daimi olmak üzere 10 bin kişi istihdam edilecek.

ELEMAN İHTİYACI KARŞILANACAK

Rafinerinin yanı sıra Başbakan Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, yine Petkim sahasında hizmet verecek 270 milyon dolarlık yatırım maliyeti olan Aype-T Fabrikası ile 2012 - 2013 eğitim yılında hizmete girecek olan Haydar Aliyev Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nin de temelini attı. 22 dönüm arazi üzerine kurulacak olan Haydar Aliyev Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nde 720 öğrenci eğitim görecek. Okuldan mezun olan gençlerin Petkim'in, SOCAR ve Turcas Grubu bünyesindeki şirketlerinde istihdam edileceği belirtildi. 

2.20111025162622.jpg

3.20111025162636.jpg

4.20111025162649.jpg

5.20111025162700.jpg

6.20111025162718.jpg

www.UlasimOnline.Com  

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim