• BIST 9137.21
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Su göründü! Rumlar rahatsız

Su göründü! Rumlar rahatsız
Kuzey Kıbrıs’a su projesi, Rumları ürküttü. Rum kesiminin etkili işadamı Fotis Fotiadis, Rum Lider Anastasiadis’e mektup yazarak, “Su, korkunç bir silah, engellenmeli” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, KKTC’ye su hattıyla ilgili açıklamaları, Rumları tedirgin etti. Rumların önemli işadamları arasında yeralan ve ‘fikir önderi’ olarak bilinen Fotis Fotiadis, Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’e, Ada’ya gelecek su ile ilgili bir mektup yazdı. Fotiadis mektubunda, “KKTC’ye su temin edilmesinin Rumlara karşı korkunç bir silah olduğunu” ileri sürdü. Rum İstihbaratı bir raporda, su gelince Kıbrıslı Türklerin güçleneceğini yazmıştı.
‘Yıkıcı bir stratejik plan’
Rum Fileleftheros gazetesinin birinci sayfasından verdiği habere göre Fotiadis, mektubunda, ‘su’ya karşı önlem alınması çağrısı yaptı. Erdoğan’ın açıklamalarına dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden işadamı, “Suyun gelmesiyle Mesarya ve diğer verimli yerler engin bahçelere dönüşecek. Binlerce yeni istihdam olanağı yaratılacak. Suyun, bize karşı ilave bir korkunç silah olarak kullanılacağını anlamamız lazım” dedi.

“Rotamızı değiştirmek zorundayız Sayın Başkan” diyen  Fotiadis, şöyle devam etti:

“Bizim açımızdan yıkıcı bu stratejik planın net olduğundan en küçük kuşkumuz olmamalı. Derhal ve katı şekilde karşı çıkmaktan başka seçeneğimiz yok, aksi halde gönüllü bir şekilde koyun gibi mezbahaya gideceğiz.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kıbrıs ile ilgili söylediklerini hiçbir Kıbrıslı Türk liderin değiştiremeyeceğini belirten işadamı, “Müzakerelere hangi hedef, hangi ümitle devam edeceğiz” dedi.

‘Rumların tek şansı’
Münhasır Ekonomik Bölge’deki (MEB) doğalgaz yataklarından AB?ile müşterek istifadeyi öngören bir ittifaka gitmeleri gerektiğini belirten Fotiadis, “Bunun Rumlar için tek şans olduğunu” savundu.
AB’nin enerjiye çok ihtiyacı olduğundan Rumları istismar edemeyeceğini yazan Fotiadis, şöyle devam etti:
“Hidrokarbonlarımızı AB’nin ihtiyaçları için kullanmayı ABD de destekliyor. Biz de karşılık olarak, AB’ye maliyeti olmayan, şu iki şeyi isteme hakkına sahip olacağız:
1- AB’nin MEB üzerindeki egemenlik haklarımızı güvence altına alması - ki bu, müşterek istifadeci ve enerjinin tek alıcısı olacağından AB’nin de çıkarına olacak.
2- AB, bütün Kıbrıslılar için ideal demokrasi teşkil edecek olan Avrupa müktesebatının uygulanmasıyla, Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili haklı talebimizde bize destek versin.”

‘Türkiye’yi zorda bırakalım’

Fotiadis’in mektubunda şu ifadeler yer aldı:
“Müttefikimiz olacak olan AB, Türkiye’ye doğrudan ve açık açık Avrupa müktesebatının, ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ hükümranlığının tamamında uygulanmasını, önermesi durumunda Türkiye’nin bunu reddetmek için ikna edici bir bahane bulması kolay olmayacak. O zaman Türkiye gazı sonsuza dek kaybedecek ve zor duruma düşecek. Ya AB üyelik talebinden vazgeçecek - ki gerçekte bunu istemiyor - veya dünya kamuoyu önünde teşhir olacak.”

‘Avrupa ile ittifak şart’

Fotiadis, mektubuna şöyle devam etti:
“Beyazı siyah yapan Türkiye, Kıbrıs aleyhine saldırı oyununa devam etmenin işine gelip gelmediğini iki kere düşünecek. AB ile yapacağımız ittifak bizi Kıbrıs sorununda doğru yola çıkaracak ve otomatikman ekonomik sorunlarımızı çözecek. AB müttefiki olunca, ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ öyle güvenilirlik kazanacak ki kreditörler kredi vermek için, Kıbrıslıların elinde kalacak olan devasa hidrokarbon sanayini doğrudan finanse etmek için sıraya girecek.”

Sözü geçen bir işadamı
Fotis Fotiadis, 1942 yılında kurulan Photiades Grup’un sahibi. 1100’ün üzerinde kişinin çalıştığı grup, içecek üretimi, içecek ve gıda dağıtımları yapıyor. Bunun yanında güçlü dallar olarak gayrimenkul ve finans hizmetleri de veriyor. Photiades grubu, Güney Kıbrıs, Yunanistan, Romanya, Hırvatistan ve Slovenya’da faaliyet gösteriyor. Fotis Fotiadis, Kıbrıs şartlarında ülkenin en önde gelen işadamlarından biri olarak öne çıkıyor. Siyasette ve ekonomik alanda sözü dinlenen bir isim.

http://www.ulastirma.com.tr/

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim