• BIST 9079.97
  • Altın 2302.652
  • Dolar 32.3066
  • Euro 35.0883
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Sualtı Tarih Müzesi'nin çalışmaları sürüyor

Sualtı Tarih Müzesi'nin çalışmaları sürüyor
Türkiye tarihinin en önemli sayfalarından Çanakkale Savaşı, Saros Körfezi’nin derinliklerinde sergilenecek.

Sualtı Tarih Müzesi'nin çalışmaları sürüyor

Türkiye tarihinin en önemli sayfalarından Çanakkale Savaşı, Saros Körfezi’nin derinliklerinde sergilenecek.

Edirne’nin Keşan İlçesi’ne bağlı Erikli beldesi kıyılarında kurulacak Sualtı Tarih Müzesi’nin çalışmaları hızla devam ediyor. Sanatçılar heykelleri tamamlamak için çaba sarf ederken, tamamlanan materyallerin de gemiler ve dalgıçlarla sualtına indirilmesine başlandı.

Bilimsel araştırma denizi

Edirne İl Özel İdaresi, Enez, İpsala, Keşan belediyelerinin oluşturduğu Edirne Saros Turizm ve Altyapı Hizmet Birliği (ESTAB) tarafından yaptırılan Saros Yapay Resif Projesi kapsamında yer alacak olan müzenin, 2011 yılında açılması hedefleniyor. İlk etapta planlanan maliyet 3 milyon dolar. Sualtı turizmini canlandırmak, sualtı canlılarını korumak ve deniz kirliğini önlemek de müzenin kurucularının hedefleri arasında.

Proje Danışmanı Savaş Yapman, “dünyada bir ilk” dediği Sualtı Tarih Müzesi’nin yanı sıra Türkiye’nin deniz mercanları ile ilgili de ilk bilimsel çalışmayı uyguladıklarını anlatıyor:

“Dünyada kendi kendini yenileyen üç denizden biri olan Saros Körfezi’nde deniz mercanları üzerine Türkiye’nin ilk bilimsel çalışması yapılacak. Projenin koordinatörü Prof. Dr. Altan Lök ve ekibi, bu konuda ön çalışma raporu hazırladılar. Körfez bilimsel araştırma denizi haline getirilecek. Dünyadaki üniversitelere ve bilim adamlarına, bilimsel çalışma ortamı yaratılacak. Çevreci, nitelikli ve kalıcı dalış noktaları oluşturulacak. Soyu tükenme tehlikesi altında olan orfoz ve lagos türleri için yeni barınma yerleri meydana getirilecek. Yeni av sahaları oluşturularak kıyı balıkçılığı yaygınlaştırılacak. Sualtı ve dalış turizmini canlandırmak. Tabii sualtı tarih müzesiyle de, ulusumuzun direnişinin simgesi haline gelen Çanakkale Savaşı’nı görselleyerek yeni nesillere ve dünyaya aktarmayı düşünüyoruz”.

Yapman, bu alanların kamera ile canlı olarak görüntüleneceğini ve internet üzerinden tüm dünyadan izlenebilirliğinin sağlanacağını söylüyor. Bu arada projeye destek veren Mecidiye Belediye Başkanı Recep Çınar ise sualtının görünebileceği camekanlı tekneler yapmayı planladıklarını, vatandaşların bu müzeyi su üzerinden de görmesini sağlamayı düşündüklerini anlatıyor.

Müzede neler olacak?

Sualtı Tarih Müzesi’nde bir adet deniz yıldızı biçiminde kapalı, iki adet de açık müze alanı yer alacak. Buralarda Çanakkale Savaşları heykellerle, panolarla, figürlerle ve resimlerle tasvir edilecek. Sualtında “Dur Yolcu” yazısı da yer alacak. Çanakkale Savaşları’nın simgesi olmuş, Seyit Onbaşı, Anzak askerleri, toplar, Anzak askerini sırtında taşıyan Türk askeri, Nusrat mayın gemisi, Mesudiye zırhlısı sualtında yeniden canlandırılacak. İki adet hurda savaş gemisi ve bir adet de C47 türü bir hurda savaş uçağı batırılacak. Uçak batığının koltuklarında milli kahramanların ya da cumhurbaşkanlarının oturur biçimde heykelleri konulacak. Proje için gönüllü çalışan heykeltıraşlar Cengiz Kantık, Kalpten Dönmez ve Selmani Faris, bugüne kadar üç adet 170’lik Alman bombardıman topları, mermiler ve iki adet asker heykelini tamamladıklarını ve suya batırdıklarını söylüyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim