• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

Suat Aka: 71 tersane bir Hyundai etmiyor

Suat Aka: 71 tersane bir Hyundai etmiyor
GİSBİR Mali Genel Kurulu’nda konuşan Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, Türkiye denizcilik sektörünün muazzam geliştiğini söyledi ve hatırlattı: “71 tersanemizin toplam alanını birleştirsek bir Hyundai etmiyor."
Suat Hayri Aka: 71 Türk tersanesinin toplam alanı, yarım Hyundai etmiyor!
 
Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Olağan Mali Genel Kurulu’nda konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, Türkiye denizcilik sektörünün muazzam geliştiğini söyledi ve hatırlattı: “Ama 71 tersanemizin toplam alanını birleştirsek bir Hyundai etmiyor. Yani yapılması gereken çok şey var” dedi.
 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Mali Genel Kurulu Toplantısı’na katılarak denizcilik sektörü ile ilgili açıklamalar da bulundu. Aka, dünyada belli ülkelerin denizcilik sektörünü tekel altına aldığını belirterek “Biz denizcilik sektöründe büyük aşama kaydettik. 71 tersane, 480’in üzerinde tekne imal yeri , 30’dan fazla yüzer havuz ve 3.6 milyon DWT’luk gemi inşa kapasitemiz ile muazzam bir gelişme gösterdik. Fakat dünyada üç ülke var. Bunlar gemi inşa sanayinin yüzde seksenini sahiplenmiş durumda. Türkiye’deki  71 tersane alanını birleştirsek dahi Hyundai Tersanesinin yarısı kadar etmiyor” dedi.
 
Bu büyük denizci ülkelerle rekabet etmenin yolunun eksiklikleri gidermek olduğunu ifade eden Aka şöyle devam etti :”Bu konuda yapılacak çok şey var. Öncelikle insan kalitemizi arttırmalıyız. Malzeme kalitemizi arttırmalıyız. Teknolojiyi daha doğru ve etkin kullanmalıyız. Markalaşmaya önem verilmesi lazım. Kriz dönemlerinde risk yönetimi ile ilgili altyapı sistemi oluşturmalı, Proje ve dizayn kapasitemizi arttırmalı yeni finansman modelleri oluşturmalıyız. Bu konuda yapılacak çok şey var.”
 
Ayrıca sektörün farklı yatırımlara yönelmesi gerektiğine de değinen Müsteşar Yardımcısı Aka şöyle konuştu: “Herkesten farklı şeyler yapmaya çalışmalıyız. Offshore teknolojilerine, petrol platformlarında farklı tipte deniz araçlarına da yönelebiliriz. Yine konsolidasyon gibi sistemlerle güçlerimizi birleştirebiliriz.” Ayrıca Türk denizciliğinin yeni pazarlara yönelmesinin de denizcilik sektörünün gelişmesinde faydalı olacağını kaydeden Aka, Afrika ve Kuzey ülkelerinin ciddi pazar vaat ettiğini dile getirdi.
 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, son olarak Türkiye’de denizcilik sektörüne devlet tarafından büyük destek verildiğini kaydetti. Kendisinin de yıllardan beri denizcilik sektörünün içinde olduğunu dile getiren Aka, “Ben elimde olsa tüm imkanları denizlik sektöründe kullanırım. Mesela ecrimisil kanunu biz ve özel sektörün iyi bir iş birliğinin sonucu. Bize sektörün bu noktada nasıl etkilendiğini aktardınız. Biz de sorunun çözümü için elimizden geleni yaptık. Dünyada krizin etkisini azaltacağı biliniyor. Bu noktada denizcilerimizin teknolojik alt yapılarını geliştirmesi elbette şart. Bu nedenle kırk yaşını geçmiş gemileri revize etmek. Filomuzu yenilemek de elzem hale geldi” ifadelerini kullandı.
 
Haber ve Fotoğraflar: Tarkan Biricik - Cevat Zorba / Deniz Haber Ajansı
 
www.UlasımOnline.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim