• BIST 9546.08
  • Altın 2493.407
  • Dolar 32.6002
  • Euro 34.8556
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C

Sucuoğlu: Su, Kıbrıs Rum kesimine karşı KKTC halkına "stratejik bir avantaj" sağlayacak

Sucuoğlu: Su, Kıbrıs Rum kesimine karşı KKTC halkına "stratejik bir avantaj" sağlayacak
Denizin 250 metre altından döşenen borularla Kıbrıs’a ulaşan suyun aktığı Güzelyalı sahilinde incelemelerde bulunan KKTC Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, suyun Kıbrıs Rum kesimine karşı KKTC halkına "stratejik bir avantaj" sağlayacağını kaydetti.

"Asrın Projesi" olarak nitelendirilen Anamur’dan KKTC’ye Su Temin Projesi'nde geçtiğimiz Ağustos ayında deniz geçişi isale hattı tamamlandı. Hattın tamamlanmasından sonra boruların içindeki deniz suyunun boşaltılmasına geçildi.

Borulardaki deniz suyunun boşaltılmasının ardından şu anda borulardan Güzelyalı sahiline Mersin’in Anamur İlçesi Alaköprü Barajı'nda toplanan su akıtılıyor. Bazı teknik çalışmaların tamamlanmasının ardından su, Geçitköy Barajı'na akıtılacak. Suyun 29 Ekim'de Lefkoşa'ya verilmeye başlanması hedefleniyor.

KKTC Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, Anamur’dan KKTC'ye Su Temin Projesi kapsamında Türkiye'den borular aracılığıyla Ada’ya gelen suyun boşaldığı Güzelyalı sahilinde incelemelerde bulundu.

Türkiye'den gelen suyun tadına da Sucuoğlu, yaptığı açıklamada, Türkiye'den borularla getirilen suyun özelde KKTC genelde de tüm Kıbrıs'ın su sorununu çözebileceğini ifade etti. 
Deniz kısmında 66,5 kilometrelik boru döşenen projenin ölçek açısından dünyada bir ilk olduğunu kaydeden Sucuoğlu, suyun Kıbrıs Rum kesimine karşı KKTC halkına "stratejik bir avantaj" sağlayacağını kaydetti.

"Doğal bir güzellik olacak"

KKTC Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, Geçitköy'deki su havzasında tüm yıl su olacağından, doğal bir güzellik oluşacağını, göçmen kuşlar için bir çekim alanı olacağını kaydetti. 
Türkiye'den gelen suyun müzakerelerde ciddi bir stratejik rol oynayacağına da inandığını kaydeden Sucuoğlu, suyun halkın yaşam kalitesi, tarım ve turizm sektörü açısından da önemli olduğunu belirtti.

Projenin hayata geçmesi için katkı koyan herkese teşekkür eden Sucuoğlu, "Kurak kabul edilen bu adanın kaderini bir anda değiştirecek bir süreç" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim