• BIST 9693.46
  • Altın 2507.88
  • Dolar 32.5754
  • Euro 34.7621
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

"Sürdürülebilir Kalkınma İçin Enerji Verimliliği Şart"

"Sürdürülebilir Kalkınma İçin Enerji Verimliliği Şart"
Sürdürülebilir kalkınmanın temel öğelerinden biri olan ‘Yaşam Döngüsü Analizi ve Enerji Verimliliği’, Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleştirilen “Sürdürülebilir Üretim Sempozyumu 2014”te tartışıldı.

Sanayide Dönüşüm için Yaşam Döngüsü Analizi ve Enerji Verimliliği temasıyla düzenlenen Sürdürülebilir Üretim Sempozyumu, 9 Aralık 2014’te Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü ile Boğaziçi Üniversitesi Sürdürülebilir Kalkınma ve Temiz Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğinde düzenlenen sempozyuma Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da katıldı.

Sempozyumda açılış konuşmalarını Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan ve Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu gerçekleştirdi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık yeni bir üretim modelinin oluşturulması gerektiğini belirterek, "Bu modelde üretim ve çevrenin korunması dengesini çok iyi kurmalıyız. Ne üretimden ödün vermeli ne de çevreye zarar vermeliyiz" dedi. Bugünün dünyasının en büyük sorunlarından olan çarpık üretim anlayışının yerini almasını arzu ettikleri sürdürülebilir üretim modelini tartışmak için bir araya gelindiğini dile getiren Işık, dünyanın her alanda hızla büyüdüğünü ve büyürken de kaynaklarını hızla tükettiğini ifade etti.

Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi ilk olarak Boğaziçi Üniversitesi’nde 

Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu ise sürdürülebilir üretimin önemine değindiği konuşmasında, 2023 hedeflerine ulaşmak ve sürdürülebilir mevcudiyeti yakalamak için sürdürülebilir kalkınma ve sanayi – üniversite işbirliğine öncelikli önem vermenin gerekliliğine dikkat çekti. Barbarosoğlu, ‘’Sürdürülebilir üretim; hızla gelişen sanayimizin; rekabet gücünü yükseltme yolunda, kaynakları en etkin şekilde kullanarak çevresel ve ekonomik kazanç sağlaması açısından son derece önemli bir araçtır. Sürdürülebilir üretim uygulamaları sonunda elde edilen başarı öykülerinin sanayicilere aktarılması ve bu konuda kamuoyu farkındalığının artırılması bu araçların yaygınlaştırılması açısından büyük öneme sahiptir’’ diye konuştu.

Endüstriyel ürün ve üretim süreçleri için Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi çalışmalarının Türkiye’de ilk olarak Boğaziçi Üniversitesi’nde başlamış olduğuna dikkat çeken Barbarosoğlu, bu kapsamda disiplinlerarası ve çok disiplinli çalışmalarla ulusal ve uluslararası uygulamalı AR-GE işbirlikleri gerçekleştirmekte olduklarını aktardı. Bu çalışmalarda, Yaşam Döngüsü perspektifi ile ürün ve hizmetlerin çevre etkilerinin tüm yaşamları boyunca incelenmesi sağlanmakta olduğunu belirten Gülay Barbarosoğlu, üniversite bünyesinde yapılan çalışmalarda iyileştirme analizi ve sosyo-ekonomik değerlerin de entegre edilmesi ile sürdürülebilir üretim kapsamında bütüncül bir yaklaşım sunulduğunu sözlerine ekledi.

İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan ise konuşmasında, “Yaşam döngüsü analizi sanayinin sürdürülebilirliği açısından önem taşıyor. Bu çevresel etkilerin ölçümü açısından değil aynı zamanda ekonomik parametrelerin ölçülebilir bir yöntem olması açısından çevre sanayi ve tüketici dostu bir yöntem. Akıllı şebekeler, akıllı şehirler ve yenilenebilir kaynakların çoğaldığı günümüzde ülkemizin enerji konusunda kayıt etmesi gereken daha çok yol var” dedi. Bahçıvan Türkiye’nin enerji maliyetlerini azaltmak için enerji verimliliğini kullanmak zorunda olduğunu söyledi.

kadinlar.jpg

www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim