• BIST 9524.59
  • Altın 2490.845
  • Dolar 32.5516
  • Euro 34.65
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Suriye adımı THY'ye pahalıya mal oldu

Suriye adımı THY'ye pahalıya mal oldu
Suriye’ye uçmama kararı THY'ye Ortadoğu’nun yüzde 10’una mal olacak.

Suriye adımı THY'ye pahalıya mal oldu

Suriye’ye uçmama kararı THY'ye Ortadoğu’nun yüzde 10’una mal olacak.

Ortadoğu’da geçen yıl yüzde 46 büyüyerek satışlarını 1 milyar TL’nin üzerine çıkaran THY’nin ‘Suriye adımı’ pahalıya mal olacak. Güvenlik nedeniyle 1 Nisan’dan itibaren Suriye seferlerini durduracak olan THY’nin hattan kaybı, transit uçuşlar haricinde 100 milyon TL’yi bulacak

1 Nisan itibarıyla Suriye'ye bilet satışlarını durduran Türk Hava Yolları’na (THY) bu kararı, Ortadoğu ülkelerine yaptığı uçuşlardaki cirosu üzerinden yaklaşık yüzde 10’luk pazar kaybına neden olacak.

2 AYDA 17 BİN KİŞİ UÇTU

THY’nin, düşük dönem rakamlarına göre Halep ve Şam’dan İstanbul’a iki taraflı olarak taşıdığı yolcu sayısından sadece bilet satışlarından elde ettiği gelirde yaklaşık 100 milyon lira kaybedeceği hesaplanıyor. Suriye kararının THY’nin İstanbul üzerinden transit olarak yaptığı satışlarla diğer uçuş yaptığı bölgeleri de olumsuz etkileyeceği ifade ediliyor. Edinilen bilgilere göre 2012’de ocak ve şubat gibi doluluğun çok yüksek olmadığı iki ayda THY, Şam’dan 12 bin 291 yolcu taşıdı. Bu rakam Halep için 5 bin 116 olarak gerçekleşti. THY’nin Şam’a haftada 7, Halep’e ise 5 karşılıklı sefer yaptığı göz önüne alındığında, doluluğun ve uçak bileti fiyatlarının (tek yön 730 TL) yüksek olduğu yaz ayları kapsam dışında kalsa bile şirketin ciro kaybı 100 milyon lirayı buluyor. THY’nin son dönemde hizmet alanını genişletmesi ve karlı olduğu için İstanbul’dan transit uçuşlara ağırlık verme politikası da Şam ve Halep uçuşlarının kapanmasıyla olumsuz etkilenecek.

SURİYELİ İSTANBUL'A 15 SAATTE GELECEK

THY’nin Halep ve Şam seferlerini durdurmasıyla Suriyeli’nin İstanbul’a gelmesi zorlaşacak. Örneğin Şam’dan İstanbul’a 1 saat olan uçuş mesafesi, uçuşlar kapanınca Royal Jordanian ile Amman aktarmalı 5 saatte, Egypt Air ile Kahire aktarmalı 7 saatte, Ethiad ile Abu Dabi aktarmalı 15 saatte alınacak. İyi ilişkiler ile Arap Baharı hareketlerinin de etkisiyle Türkiye’ye Avrupa’nın yanı sıra Ortadoğu’dan da gelen turist sayısındaki artış, THY’nin rakamlarını da yükseltmişti. THY, Ortadoğu’da 2011 yılının ilk 9 ayı için açıkladığı verilere göre bir önceki yıla göre cirosunu yüzde 46 artırarak, 751 milyon liradan 1 milyar liraya çıkarmıştı.

ORTADOĞU 39 ŞEHRE DÜŞTÜ

22 Ortadoğu ülkesinin 41 şehrine sefer düzenleyen Türk Hava Yolları, Şam ve Halep seferlerini durdurunca bu rakam 39’a düşecek.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim