• BIST 9079.97
  • Altın 2309.877
  • Dolar 32.3385
  • Euro 35.0749
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C

Suriye ile ticaret anlaşmasını askıya alınacak

Suriye ile ticaret anlaşmasını askıya alınacak
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Suriye ile gümrük kapılarında yaşanan sorunları aşmak için alternatif güzergahlar üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Türkiye de Suriye ile serbest ticaret anlaşmasını askıya alacak
 
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Suriye ile gümrük kapılarında yaşanan sorunları aşmak için alternatif güzergahlar üzerinde çalıştıklarını söyledi. Yazıcı, Suriye ile yapılan serbest ticaret anlaşmasının askıya alınmasına ilişkin kararnamenin imzaya açıldığını açıkladı.

Bakan Yazıcı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nde sanayicilerle kahvaltıda bir araya geldi. Burada gazetecilerin sorularını cevaplayan Yazıcı, Suriye ile yaşanan sorunlara dikkat çekti.

Türkiye'nin Suriye'ye karşı duruşunun insan odaklı ve doğru olduğunu savunan Yazıcı, gümrük kapılarında yaşanan sıkıntıları anlattı. Bakan Yazıcı, şöyle konuştu: "Suriye kapılardaki giriş çıkış faaliyetleri çerçevesinde karşı önlem uygulamaya başladı. Aslında biz önlemlerimizi deklare ettikten sonra, serbest ticaret anlaşmasını askıya aldıklarını deklare ettiler. Serbest ticaret anlaşması çerçevesinde giren çıkan ürünler ve transit geçen ürünlerle alakalı olarak gümrükler ya sıfıra iniyor ya da çok asgariye iniyor. Serbest ticaret anlaşması askıya alındıktan sonra Suriye gümrük vergilerini artırdı, bundan ötürü sisteme yeni fiyatların girileceğinden bahisle kapılardaki faaliyetleri durdurduğunu duyurdu. Faal olan 6 kapının önemli kısmında bu uygulandı. Daha sonra sisteme girdikten sonra faaliyet devam etmeye başladı. Böylece nakliyelere önemli ölçüde yük gelmiş oldu."

Gümrük kapılarındaki gelişmeleri saat başı takip ettiklerini ifade eden Yazıcı, dünden itibaren Akçakale ve Nusaybin'de sınır kapılarının tamamen durduğunu, Cilvegözü ve Yayladağ sınır kapılarında ise şu an itibariyle sorun yaşanmadığını kaydetti. Suriyeli yetkililere sorulduğunda, teknik çalışmalar ve onarım çalışmaları yapıldığının söylendiğini aktaran Yazıcı, ticaretin önemli olduğunu, ancak Türkiye'nin insan merkezli duruşunun her şeyden önemli olduğunu vurguladı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, alternatif güzergahlar konusunda çalışmaların sürdüğünü de belirtti. Bu konuda toplantılar yaptıklarını anlatan Yazıcı, şunları söyledi: "Alternatiflerden birisi Mersin İskenderun'dan Akabe veya Cidde'ye düzenlenecek RORO seferleri. Suriye üzerinden yapacağımız transit ticarete alternatif, özellikle Körfez ülkelerindeki geçişi önemli ölçüde RORO seferleriyle yapacağız. Hemen buna paralel olarak Irak ile olan kapılarımızı daha aktif, daha yoğun hale getirmek için çalışmalarımız sürüyor. Bunlardan bir tanesi de Habur gümrük kapısında geçişi sağlayan köprünün hemen yanında yeni bir köprü yapımı söz konusu. Önümüzdeki hafta Irak'tan heyet gelecek ve Türkiye'den ilgili kamu kuruluşlarının bürokratları bu konuları konuşacak, buna göre yol haritası belirleyeceğiz. Habur'un hemen batısında Olayköy ve Aktepe gümrük kapılarında çalışmalarımız ayrıca devam ediyor. Habur sınır kapısındaki yoğunluğu almak suretiyle oradaki ticari akışı sağlamamızın bir hedefi de Irak üzerinden Irak ile Ürdün arasındaki gümrük kapısına özellikle Körfez'e sevkıyatı devam edecek olan transit taşımacılığını Ürdün üzerinden Körfez ülkeleri ve civar ülkelere sağlamak."

BİZ DE SERBEST TİCARET ANLAŞMASINI ASKIYA ALABİLİRİZ

Bakan Yazıcı, Türkiye'nin de Suriye'ye karşı önlemler aldığını açıkladı. 20 yaşından büyük ve standarda uygun olmayan araçların Türkiye'ye girişine izin verilmediğini anımsatan Yazıcı, serbest ticaret anlaşmasını askıya alma noktasında Ekonomi Bakanlığı'nın hazırladığı kararnamenin imzaya açıldığını duyurdu.

Yazıcı, "Suriye, kilometre başı ve taşınan yük itibariyle vergi uygulamasını devreye koydu. Biz de buna karşın aynı uygulamayı başlattık. Ayrıca bizim de serbest ticaret anlaşmasını askıya alma noktasında Ekonomi Bakanlığı'nın hazırladığı kararnameyi imzaya sunduk. Bakanlar Kurulu'na sevk edildi." diye sözlerini tamamladı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim