• BIST 8718.11
  • Altın 2242.741
  • Dolar 32.3254
  • Euro 35.1547
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C

Suriye petrolünü İran gemileri taşıyor

Suriye petrolünü İran gemileri taşıyor
Son günlerde İran’a karşı uygulanması istenen yaptırımlar İran’ı durdurmaya yeterli değil. İran müttefiki olan Suriye’ye batının yaptırımlarını hiçe saymasında yardım ediyor,

Son günlerde İran’a karşı uygulanması istenen yaptırımlar İran’ı durdurmaya yeterli değil. İran müttefiki olan Suriye’ye batının yaptırımlarını hiçe saymasında yardım ediyor. Reuters’in haberine göre, İran Suriye’ye yardım için gemilerini Çin hükümetine bağlı bir şirkete verdi. Böylece Suriye petrolü, İran gemileri ile Çin’e akmaya başladı. Gemilerini Suriye petrolü için kullandıran İran Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a  potansiyel olarak tahmini 80 milyon dolarlık finansal getiri olanağı sağlamış oluyor. Batı yaptırımlarının bir mağduru da kendisi olan İran, Suriye’nin en yakın müteffiklerinden kabul edilirken, yakın zamanda Esad’ın  bir yıldır süren iç savaş nedeniyle dünyanın tepkisini çekmesine rağmen İran yardım edebilmek için elinden geleni yapacağını bildirdi.

Reuters’e göre, Çin’in Esad’I Suriye’nin iç işlerine yabancıların karışmasından koruduğunu belirtti, Avrupa Birliği tarafından getirilen çözümlere çok fazla kan akacağı gerekçesiyle veto verdiği ifade edildi. Çin’in Suriye ve Suriye’nin devlete bağlı petrol firması Sytrol ile çalışmasına karşı herhangi bir batılı yaptırım bulunmamakta.

Sytrol’ün Çin ile anlaşma için yardım etmesi istenen ama yardım etmeyen bir kaynak “ Suriyeliler petrolü direk Çin’e satmaya çalışıyordu ancak gemi bulamıyorlardı.” dedi. Kaynak Çinli alıcının Amerikan yaptırımları tarafından ocak ayında vurulan hükümete bağlı Zhuhai Zhenrong şirketi olduğunu söyledi.

Zhuhai Zhenrong sözcülerinden biri ise konu ile ilgili: “Ben böyle bir şey duymadım.” dedi ve daha fazla yorum yapmayacağını bildirdi. Amerikan Dış İşleri Bakanlığı ocak ayında yaptığı açıklamasında, Zhuhai Zhenrong’un İran’dan alınan rafine edilmiş petrol ürünlerinin en büyük tedarikçisi olduğunu ve bu sebeple Tahran’ın nükleer silah geliştiriyor olabilme ihtimaline karşı yaptırımlara maruz kalacağını bildirdi. Çin’in bir an önce Suriye petrolü ithal etmek için bu kadar hevesli olması ülkenin giderek büyüyen izolasyonunda nadir bulunan bir açıklık oluşturdu.

Çok gösterişli sayılmayan petrol ihracatı ülkesi olan Suriye, geçtiğimiz yılın eylül ayından beri genel ithalatçısı olan Avrupa’ya petrolünü yaptırımlar yüzünden ithal edemez hale geldi.

Varili 100 dolardan hesaplanarak düşünülen genel değeri yaklaşık 84 milyon dolarlık ham petrol, ülkenin giderek izole edilişini ve çöküşe doğru giden ekonomisini düzeltecek ve Esad’ın Avrupa Birliği tarafından geçen hafta çıkardığı yeni yaptırımlara göğüs gerecek hale getirebilecek.
Suriye’nin Sytrol  şirketi geçtiğimiz yldan beri Avrupa ve Amerikan yaptırımlarına maruz kaldı. Reuters’den düzenli olarak yapılan aramalara Suriye’nin Petrol Bakanlığı’ndan bir cevap verilmezken. İranlı yetkililer, yorum yapmak için müsait olmadığını bildirdi.

Kaynak, Strol’un Venezuella’da gemi isteği için özel noktalarını kullanmak için yardım ararken, İran’lı yetkililer soruna bir çözüm bularak kendi tankerleri olan M.T. Tour’u kargoyu alması için gönderdiler.
Malta bayraklı geminin armatörlüğü ISIM Tour şirketi tarafından yapılmakta, ISIM Tour firması ise, Amerikan Hazine Bakanlığı tarafından, İran’ın yaptırımlardan kaçmak için kurduğu paravan bir şirket olarak açıklandı.
 
Gemi takip verilerinde bulunan bir endüstri kaynağına göre, M.T Tour Suriye limanı Tartus’a hafta sonunda yanaştı ve 132,227 ton ham petrollük kargosunu aldı.Uydu takibi geminin en son Mısır limanı Port Said yakınlarında görüldüğünü gösterdi. Geminin Port Said yakınlarına perşembe günü yanaşması bekleniyordu. Geminin son varış noktası bilinmese de geminin Çin ya da Singapur’a doğru seyir ettiğini bildirdi.Kaynak açıklamasında “Bana Güney Çin ya da Singapur’a doğru bir rota çıkarmam için görüşlerim soruldu” dedi.

Deniz Haber Ajansı-Ahmet ÖZDÜZGÜN

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim