• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

Suriye'deki iç savaş nakliyeyi kötü etkiledi

Suriye'deki iç savaş nakliyeyi kötü etkiledi
Uluslararası Nakliyeciler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Şanverdi, Suriye'de yaşanan iç savaşın en çok uluslararası nakliye sektörünü etkilediğini söyledi.

Sınır kapıları, Türk vatandaşların giriş ve çıkışına kapatılırken, insani amaçlı Türkiye'ye sığınmak isteyen Suriyelilerin girişleri ve çıkışlarına izin verildi. Kilis Öncüpınar ve Hatay Cilvegözü sınır kapılarında son 3 yılda 550 bini aşkın Suriyeli Türkiye'ye sığındı.

Sınır Kapılarında IŞİD tehdidi

Suriye'den Türkiye'ye insani amaçlı yardımların geçişinin yapıldığı sınır kapıları, muhalifleri karşı karşıya getirdi. Özgür Suriye Ordusu ve Irak Şam İslam Devleti güçleri arasında çıkan çatışmalar sonrası, Telabyat ve Carablus sınır kapılarının kontrolü IŞİD'in eline geçti. Sınır'da yaşanan bu gelişme üzerine Türkiye, Gaziantep Karkamış ve Şanlıurfa'nın Akçakale sınır kapılarını güvenlik riski nedeniyle tamamen kapattı. Kilis Öncüpınar ve Hatay Cilvegözü Sınır kapıları, zaman zaman sınırın diğer tarafında yaşanan çatışmalar nedeni ile kapatıldı. Seleme ve Babul Hawwa sınır kapılarında kontrolü Özgür Suriye Ordusu'na kaptıran IŞİD, bu kapılara yönelik bombalı saldırılar düzenledi. Suriye'de Esad yönetiminin kontrolündeki Lazkiye'ye açılan Hatay'ın Yayladağı Sınır Kapısı'da güvenlik gerekçesi ile tek taraflı ulaşıma kapatılmış durumda.

Sisi Darbesi Ro-Ro seferlerini sıkıntıya yol açtı

Sınır kapılarında yaşanan sakıntı nakliye sektörünü olumsuz etkiledi. Suriye hattına alternatif olarak, İskenderun ve Mersin limanlarından Mısır'a Ro-Ro seferleri başlatıldı. Kara taşımacılığına alternatif olarak planlanan Ro-Ro taşımacılığı da, nakliye sektörünün sorununa çare olamadı. Suriye üzerinde 10-15 günden yapılan Suudi Arabistan seferi Ro-Ro taşımacılığı ile 50 güne çıktı. General Sisi, yönetimindeki Mısır ordusunun Mursi yönetimini devirmesi, deniz taşımacılığında, sıkıntıya yol açtı.

Borç yüzünden iş yerleri kapanıyor

Uluslararası Nakliyeciler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Şanverdi, Suriye'de yaşanan iç savaşın en çok uluslararası nakliye sektörünü etkilediğini söyledi.
İç savaş öncesi Suriye hattı üzerinde, 18 farklı ülkeye kara taşımacılığı yaptıklarını belirten Şanverdi, "Kapıların kapatılması ile birlikte 10 gün süren seferlerimiz, Ro-Ro seferleriyle 50-60 güne çıktı. Artık çalıştıracak şoför bulamıyoruz. Birçok arkadaşımızda borç yüzünden iş yerini kapatmak zorunda kaldı. Sıkıntımız büyük. Suriye'nin iç kesimlerine çatışmalar nedeniyle gidemiyoruz. Cilvegözü sınır kapıları ve Kilis Öncüpınar sınır kapılarından geçerek tampon bölgeye yüklerimizi boşaltıyoruz. Kapılarda yaşanan sıkıntı nedeniyle, şoförlerimiz günlerce beklemek zorunda kalıyor" dedi.

Bazı ülkelere seferler bitti

Suriye hattına alternatif olarak düşünülen Ro-Ro seferlerinin yaşanan soruna çare olmadığını belirten Şanverdi, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"İskenderun limanından her 10 günde bir sefer yapılıyor. 117 araç kapasiteli gemi yeterli değil. Tabi geminin yükünü indirdiği Mısır'da sıkıntılar var. Şoförlerimiz günlerce Mısır'ın Akabe Limanı'nda beklemek zorunda kalıyor. Suriye hattının kapanmasıyla birlikte, Bahreyn, Katar, Kuveyt, Dubai ve Ürdün'e yaptığımız nakliye seferleri tamamen bitti. İş savaş öncesi Suriye üzerinden, Ortadoğu ülkelerine yılda 75 bin aracımız gidiyordu. Ama maalesef sektör bitme noktasına geldi."

Şanverdi, sorunun, Devlet teşvikiyle, İskenderun Limanı- Suudi Arabistan arasında direk Ro-Ro seferlerinin başlaması ile giderileceğini söyledi.

Kaynak: TAŞIMACILAR.COM

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim