• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C

Suruç Tüneli'nde artık son 1400 metre

Suruç Tüneli'nde artık son 1400 metre
Şanlıurfa Suruç Ovası Pompaj Sulaması Projesi kapsamında 2 yılı aşkın süredir devam eden 17 kilometre uzunluğundaki Suruç Tüneli'nde son 1400 metreye gelindi.
Şanlıurfa Suruç Ovası Pompaj Sulaması Projesi kapsamında 2 yılı aşkın süredir devam eden 17 kilometre uzunluğundaki Suruç Tüneli'nde son 1400 metreye gelindi. Gece gündüz devam eden tünel çalışanları ile birlikte iftar açan AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Karahan Uslu, Türkiye'nin en büyük dünyanın ise 5'inci büyük tünelinin bitmesiyle birlikte 95 bin hektar arazinin sulanacağını ve 190 bin kişiye istihdam imkanı sağlanacağını söyledi. 
 
GAP Eylem Planı kapsamında 2010 yılında yapımına başlanan Suruç Ovası Pompaj Sulaması tünel inşaatı aralıksız devam ediyor. 29 Ekim'de bitirilmesi planlanan ve tamamlandığında dünyanın 5'inci büyük sulama tüneli özelliğini kazanacak olan Suruç Tüneli, İtalya'dan getirilen 8 metre çapında 150 metre uzunluğundaki makine ile günde 20-25 metre ilerleme sağlanıyor. Tamamlandığında tünelden saniyede 90 metreküp su akıtılarak yıllardır susuzluk nedeniyle işlenemeyen Suruç Ovası'ndaki 95 bin hektar arazi sulanabilecek. 
 
TÜNELDEN BEREKET AKACAK 
 
AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Doç. Dr. Zeynep Karahan Uslu, aralıksız çalışılan tüneli ziyaret etti ve işçilerle birlikte iftar açtı. 17 bin 185 metre uzunluğu, 7.80 metre kazı ve 7 metre iç çapı ile dünyanın 5'inci büyük sulama tünelinde inceleme yapan Milletvekili Uslu, bölgeyi kalkındıracak suya ulaşmaya bin 400 metre kaldığını söyledi. Ziyaretinde projeyi yürüten müteahhit firma İlci Holding Proje Müdürü Mahmut Temel'den de bilgi alan Milletvekili Uslu, "Suruç'a su getirecek bu projeyi çok önemsiyoruz. Bitirildiğinde neredeyse Suriye topraklarına kadar yetişecek alanı sulayacak olan tünel ile 190 bin insanımız iş imkanına kavuşacak. Ekim ayında hizmete açıldığında tünellere su dolduğu zaman Suruç'a bereket akacak. Suruç tüneli; Şanlıurfa'nın ve Güneydoğu'nun tarımsal üretim potansiyelini artıracak ve bölge insanının refahına büyük katkı sağlayacak" diye konuştu. 
 
Projeyi yürüten müteahhit firma İlci Holding Proje Müdürü Mahmut Temel ise aralıksız süren çalışmalarda 360 personelin görev aldığını ve tünelin 29 Ekim'de tamamlanacağını kaydetti. Proje devreye girdiğinde Atatürk Barajı'ndan Suruç Ovası'na saniyede 90 metreküp su taşınacağını ifade eden Temel, "Suruç Tüneli tamamlandığında Türkiye'nin birçok nehrinden daha büyük debiye sahip olacak ve 95 bin hektar arazi sulanabilecek. Ekim ayında tüneli tamamlayarak önümüzdeki sulama sezonuna yetiştireceğiz" dedi.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim