• BIST 9079.97
  • Altın 2308.523
  • Dolar 32.3143
  • Euro 35.0465
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C

Susuz itfaiye aracı üretmeyi başardı

Susuz itfaiye aracı üretmeyi başardı
Üniversite hocası Hakan Gürsu ve onun genç ekibinden oluşan şirket, dünyanın ilk susuz çalışan yangın söndürme aracını üretmeyi başardı.

SUSUZ İTFAİYE ARACI YAPTI

Üniversite hocası Hakan Gürsu ve onun genç ekibinden oluşan şirket, dünyanın ilk susuz çalışan yangın söndürme aracını üretmeyi başardı.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden (ODTÜ) Dr. Hakan Gürsu ve genç öğrencileri tarafından kurulan Designnobis şirketi, buluşları ile dünyayı şaşırtıyor. 5 yıl önce Ankara'da faaliyete geçen firma, mobilyadan oyuncağa, ulaşımdan sağlığa birçok alanda sayısız buluşa ve yeniliğe imza attı. Çalışmalar dünyada da ses getirdi ve firma bilim dünyasının neredeyse bütün ödüllerini topladı. Marinaya gerek duymayan tekne, güneş enerjisi ile çalışan yat, sulamada kaybı en aza indiren su kapanı Hakan Gürsu ve ekibinin öne çıkan buluşlarından bir kaçı. Firma bu yıl ise tarihi bir buluşa daha imza attı ve susuz yangın söndürme aracını imal etti. 17 ayrı patente sahip olan susuz yangın söndürme aracı, bugüne kadar 14 ulusal, 12 de uluslararası ödül kazandı. 'Fire Knight' (Ateş Şövalyesi) ismi verilen araç, orman yangınlarını toprak veya kum kullanarak söndürüyor. Kendi ürettiği elektrikle hareket eden araç, yangın öncesi ve sonrası her türlü arazide hizmet verebiliyor. Toprak ve kum gibi bulduğu malzemeyi kullandığı için uluslararası otoriteler tarafından geleceğin en çevreci çözümü olarak kabul ediliyor.

YAKITSIZ ÇALIŞIYOR

Araçta her hangi bir patlama riskine karşı yakıt bulunmuyor. Bunun yerine araçta altı ayrı elektrik motoru bulunuyor. Önünde yer alan materyali kepçe gibi kullanarak yolunu açıyor. Diğer bir önemli özelliği ise püskürtme menzilinin yüksekliği. Ateş şövalyesi, yerden aldığı toprağı kum haline getirdikten sonra rüzgâra karşı 100 metreye kadar püskürtebiliyor.

İKİ YIL AR-GE

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kendisini davet ederek projeyle ilgili bilgi aldığını söyeleyen Gürsu, "Şuan tek bir ürün var elimizde. Ancak sektörün iki devinden üretim için talep var. Türkiye'de üretilecek ve ihracat getirisi oldukça yüksek olacak"

Diğer buluşları da ses getirdi

YAKITSIZ DÜNYAYI DOLAŞTIRAN YAT


GÜNEŞ ve rüzgâr enerjisi kullanan, deniz suyundan tatlı su çevrimini gerçekleştiren ve karbondioksit atık üretmeyen geleceğin alternatif teknelerinden birisi olarak tasarlandı. New York'ta her yıl düzenlenen ve dünyanın en prestijli yarışmalarından birisi kabul edilen "Uluslararası Tasarım Ödülleri'nde ise birincilik kazandı.

KARAYA PARK EDİLEN TEKNE

HAKAN Gürsu'nun tasarladığı bu tenke ile marina sorunu bitiyor. Katlanabilir özelliğe sahip tekne rahatlıkla karaya park edilebiliyor. Enerji olarak yine güneşten ve rüzgardan istifade ediliyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim